|
 

El Ple d'abril aprova de manera inicial el Procediment Administratiu Comú que regula la interacció entre la ciutadania i l'Ajuntament

Dimecres, 8 de maig de 2019 a les 13:34
  • També de manera inicial es va aprovar la implantació del servei i el reglament de residència per a la gent gran municipal
  • Aquesta ha estat, a la pràctica, l’última sessió plenària del mandat

Durant el ple d’abril s’ha aprovat l’ordenança per implementar el Porcediment Administratiu Comú de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts en fase inicial. És el mecanisme que ha de regular la interacció entre el consistori i la ciutadania per mitjans electrònics. L’aprovació inicial va tirar endavant amb els vots vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició. L’Ajuntament ha digitalitzat els tràmits interns gairebé en la seva totalitat. Segons el regidor de Sistemes i Tecnologies, Arnau Mata, la digitalització dels processos interns del consistori ha comportat la reducció de “costos de temps, de personal i a nivell de recursos econòmics”. A més, Mata assegura que gràcies a la digitalització interna de l’Ajuntament, s’ha reduït gairebé en la totalitat el paper, d’acord a la legislació actual. Aquesta ordenança busca avançar en la digitalització dels tràmits relacionats amb la ciutadania. El vot electrònic als processos participatius, la presentació d’instàncies digitals o les recents notificacions electròniques són alguns exemples de la relació digital que l’Ajuntament ja té en marxa amb la ciutadania vicentina. El regidor de Sistemes i Tecnologies, Arnau Mata, reconeix, però, que queda molt per fer.

“Ja fem servir, en molts casos, la notificació electrònica per relacionar-nos amb la ciutadania. Les instància ja es poden fer on-line des de fa temps a través del web municipal i el que ens queda per fer és que la majoria de tràmits concrets es puguin fer també a distància sense necessitat de recórrer a la instància genèrica”, assegura Mata. El regidor afirma que això serà possible gràcies a la nova web municipal que s’està preparant.

L’ordenança sobre el Procediment Administratiu Comú (PAC) regularà els drets i deures de la ciutadania davant de l’Administració electrònica i, en paraules d’Arnau Mata: “permetrà que, en alguns casos, s’aprovi la simplificació d’alguns tràmits no complexos perquè en el mateix moment que un ciutadà demana un permís, s’emporti en aquell moment la resolució”. A més, Mata explicava que l’Ajuntament porta molt de temps treballant per implementar l’administració electrònica al consistori, i va agrair la feina del personal municipal i de governs anteriors que van posar en marxa el camí cap a la digitalització.
Justament per aquesta transcendència, l’oposició va lamentar falta de temps per estudiar la proposta d’ordenança i van reclamar més participació. El PSC s’hi va abstenir i el portaveu, Miguel Comino, va assegurar que van tenir les primeres notícies sobre l’existència d’aquesta ordenança “feia menys d’un mes” i va explicar que el grup necessitaria temps per estudiar si “val la pena” presentar-hi al•legacions.
En la mateixa línia, el portaveu d’ICV-EUiA, Jordi Gil, assegura que han trobat una “gran manca de participació” a l’hora de redactar l’ordenança del PAC. “No hem tingut en cap moment l’oportunitat de poder fer aportacions i entenem que no és una ordenança menor perquè al final el que està fent és regular com funcionarà l’Administració local. Per tant, és un tema de tots els partits polítics i regidors d’aquest consistori”. Segons Gil, el fet de no donar participació en la seva redacció pot generar “malfiança” de la resta de partits que governin en un futur.

El portaveu del PDeCAT va més enllà i assegura que fins a mitja hora abans del Ple no s’ha comptat per res amb els partits polítics, només per demanar el vot i el consens. A més, Perarnau considera que hagués estat “necessari” un espai de debat amb les entitats i associacions i amb l’oposició.

Una posició compartida per Ciutadans. Carlos Gómez, portaveu del grup taronja, qui creu que l’ordenança del PAC és “molt complicada i difícil” i que no hauria de portar-se a Ple. A més, des de Ciutadans consideren que la digitalització dels ajuntaments hauria de comptar amb recursos supramunicipals. El regidor de Sistemes i Tecnologies va assegurar que moltes de les coses que recull l’ordenança ja s’estan fent. A més, va matisar que els grups tenien la proposta d'ordenança des de "feia un mes" i que havia "ofert fer una reunió", assegurant no haver rebut "cap resposta". L’aprovació del text és inicial i ara és obert el període d’al·legacions. Arnau Mata va dir que intentaran arribar a acords.

S’avança en els passos previs a la construcció de la residència de gent gran
Un altre dels punts destacats va ser l’aprovació, també en fase inicial, de la implantació del servei i el reglament de residència per a la gent gran. L’alcaldessa, Maite Aymerich, va assegurar durant la sessió que aquesta aprovació inicial és un pas més del seguit de tràmits necessaris per construir la residència. “Ara el que hem de fer és arribar a fer la licitació de la construcció, d’una banda, i la licitació d’aquest servei, de l’altra. Per dur-ho a terme, cal fer el pas previ de la implementació d’un servei que ara mateix no tenim”, va afirmar Aymerich. Es va aprovar amb els vots de l’equip de govern i la regidora i el regidor no adscrits. Els grups de l’oposició s’hi van abstenir: reiteraven la queixa per falta de temps per analitzar la documentació i reclamen que es reuneixi la Comissió de Seguiment de la residència.

Jordi Gil, d’Iniciativa, deixava clar que no havien rebut cap convocatòria de la comissió de seguiment de la qual formen part i va anunciar possibles esmenes al reglament de la residència. L’alcaldessa reconeixia que el tràmit que es votava ahir no havia passat per la comissió de seguiment. També afegia que res no havia canviat des de l’última reunió i que es convocaria una de nova “ben aviat”.
Ciutadans també argumentava la seva abstenció assegurant que no havien tingut temps per estudiar l’extens reglament i com que ara es presentava en aprovació inicial, podien presentar esmenes i al•legacions. “No tenim cap intenció de posar problemes en la licitació de l’obra de la futura residència de gent gran”, deia Carlos Gómez.

En la mateixa línia es va manifestar el portaveu socialista. Miguel Comino va demanar votar els dos punts per separat, per poder fer vot diferenciat. El portaveu del PSC estava d’acord amb aprovar l’implementació del servei de la residència de gent gran però afirmava tenir “més dubtes” amb l’aprovació inicial del reglament. Finalment, la votació va ser conjunta, així que el PSC s’hi va abstenir, igual que la resta de grups de l’oposició.

Ordenança per la instal·lació d’autoconsum amb energia fotovoltaica
Les discrepàncies es van mantenir en l’aprovació inicial de l’ordenança per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica. L’oposició va criticar el plantejament que en fa l’equip de govern, que consideren precipitat i sense participació. L’alcaldessa diu que l’ordenança s’ha impulsat arran del Reial Decret aprovat pel Consell de Ministres el 5 d’abril, que regula els processos administratius que han de seguir els particulars per promoure la transició energètica.

El PSC assegura que l’ordenança és una còpia del text que proposa l’Institut Català de l’Energia, sense adaptació a la realitat vicentina. Miguel Comino: “demanem una ordenança àmplia i motivadora en el tema de les energies renovables i aquesta ordenança que porteu és un còpia pega de la de l’ICAEN [Institut Català de l’Energia]”. Més contundent es mostrava Llorenç Perarnau del PDCAT, que catalogava presentar l’ordenança com a “oportunisme pur”. “Agafar una cosa sense adaptar-la al municipi, no verificar que tots els punts que proposi l’ICAEN siguin adaptables a Sant Vicenç per mi és una xapuza [sic] i hi votaré en contra ”, afegia el portaveu del PDeCAT. De la seva banda, el portaveu d’Iniciativa considera que a l’ordenança li falta contingut i que, de nou, la participació de l’oposició ha estat “nul·la”.
Aquest moment del Ple va comptar amb la intervenció del públic. L’impulsor de l’entitat Solar Connect, Lluís Cusí, va mostrar clarament la seva oposició a l’ordenança assegurant que és una de les persones que s’ha encarregat de redactar-la però que “no és aplicable a la realitat de Sant Vicenç”. Entre d’altres motius, Cusí assegura que la moció “no té en compte qüestions que ja s’estan fent al municipi i permet l’entrada de les grans empreses al món de les renovables i de persones sense formació específica per les instal·lacions d’autoconsum”. No obstant, l’alcaldessa defensava que l’ordenança per promoure les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica s’aprovava en fase inicial, i a partir d’ara es pot millorar. Maite Aymerich assegura que la intenció d’aprovar aquesta ordenança d’urgència és que els vicentins i vicentines puguin beneficiar-se “el més aviat possible” de les ajudes que marca el Reial Decret aprovat el 5 d’abril.

L’ordenança es va aprovar de manera inicial amb els únics vots a favor de l’equip de govern. Van votar-hi en contra PDeCAT i el regidor no adscrit, i s’hi van abstenir PSC, Ciutadans, Iniciativa i la regidora no adscrita.

Amplia majoria en la moció per demanar el vot de les persones estrangeres
Al Ple d’ahir també es va aprovar una moció que demana garantir el vot de les persones estrangeres. La van presentar Junts per Sant Vicenç, PSC, Iniciativa, Sant Vicenç dels Horts Sí Puede i la regidora no adscrita en nom de la Fundació Bayt Al-Thaqafa. Es tracta d’una de les accions de la campanya “VotxTothom” que diverses entitats del tercer sector porten impulsant des del febrer per Ajuntaments del Baix Llobregat i Catalunya. El text denuncia el “racisme institucional i social que suposa no garantir els dret de les persones estrangeres” que viuen als pobles i municipis de Catalunya i ho considera un dret “fonamental i indispensable” per consolidar la democràcia. Alhora, afegeix que garantir el sufragi dels migrants els fa “plens actors polítics”. La moció també compromet l’Ajuntament a instar la Generalitat i el Govern a garantir-ho i, entre altres mesures, demana “aïllar políticament les formacions polítiques amb discursos xenòfobs i racistes” i incloure al cens electoral els menors de 16 anys. Precisament amb aquest punt de la moció estava en desacord Ciutadans. Carlos Gómez assegura estar d’acord amb el 90% del contingut de la moció impulsada per Bayt Al-Thaqafa, però no en tot i instava la fundació a reunir-se properament per dialogar. “Per exemple en el tema del vot dels menors de 16 anys, no es fa ni amb la gent d’aquí”, afegia Gómez.

Comino, del PSC, explicava estar “absolutament d’acord” amb la moció i de promoure els “canvis legislatius necessaris per garantir el sufragi de les persones estrangeres”. “No té sentit que gent que està completament arrelada als municipis no puguin votar”, deia el portaveu socialista.
En el mateix sentit es va manifestar Junts per Sant Vicenç. Arnau Mata explicava el cas d’un simpatitzant de Junts que volia anar a les llistes municipals i no pot perquè no té la nacionalitat després d’anys d’arrelament al Sant Vicenç. Arnau Mata: “Que una persona tan arrelada al municipi, que el coneix i pateix les mateixes problemàtiques que pateixen els seus veïns no pugui participar activament en política votant i no pugui tampoc ser escollit és del tot injust”. A més, el portaveu de Junts recordava que des d’Esquerra Republicana demanen la derogació de la Llei d’estrangeria.

La moció per garantir el dret a vot de les persones estrangeres va tirar endavant amb l’abstenció de Ciutadans i el regidor no adscrit i el vot favorable de la resta de grups.

Entre la resta de mocions presentades pels partits polítics també es va aprovar una entrada per Junts x Sant Vicenç i PDeCAT en nom del CDR. El text denuncia la situació dels activistes Tamara i Adrià Carrasco. En aquest punt, es va abstenir Partit Socialista i la regidora no adscrita i van votar-hi en contra Ciutadans i el regidor no adscrit. La resta dels grups polítics, la van votar a favor.

L’últim Ple ordinari del mandat va començar amb una declaració institucional sobre els 40 anys d’ajuntaments democràtics. La declaració aposta per una administració local forta, amb recursos suficients i justos, amb capacitats grans, i amb competències que permetin seguir mantenint un alt nivell d’exigència en els serveis que es presta a la ciutadania. La declaració també reivindica la contribució dels ajuntaments a tenir un territori més cohesionat, i uns municipis vius i dinàmics.

 

 

Last update 08.05.2019 | 18:34