|
 

Resposta unitària del Ple davant l'amenaça d'Endesa de tallar la llum a famílies vulnerables

Dissabte, 21 de setembre de 2019 a les 11:30
  • L’Ajuntament defensa una acció institucional conjunta i coordinada per respondre a la problemàtica de la pobresa energètica
  • El Ple també dona suport a la vaga mundial pel clima del 27 de setembre convocada per Fridays for Future

El Ple municipal del setembre ha aprovat per unanimitat donar una resposta unitària a Endesa davant l’amenaça de l’empresa de tallar la llum a famílies vulnerables si l’Ajuntament no paga la meitat del seu deute. La moció demana a Endesa que retiri l’amenaça i defensa una acció institucional conjunta i coordinada per respondre a la problemàtica de la pobresa energètica. La moció també insta la Generalitat a crear un espai estable de treball entre institucions catalanes per crear un protocol i reglament que desplegui la llei de mesures contra la pobresa energètica i deixar clar com es gestiona el deute acumulat per les famílies.

La Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, estableix que no es pot tallar la llum a famílies vulnerables acreditades per serveis socials municipals i que les empreses subministradores han d’assumir part de les factures impagades, però els convenis per regular com s’afronten aquests impagaments no s’han desenvolupat. Al 2017, la Generalitat va proposar assumir els impagaments al 50% entre el Govern català i les empreses subministradores, però cap companyia elèctrica va signar el conveni. Aquest agost, Endesa va anunciar en un comunicat que finançaria la meitat de les factures impagades de famílies vulnerables i que passaria l’altra meitat a les administracions. Pocs dies després, els ajuntaments catalans, un d’ells el de Sant Vicenç dels Horts, van rebre una carta de l’elèctrica on reclamava la meitat del deute, amb l’amenaça de tallar la llum a partir de l'1 d'octubre a les famílies afectades. El deute de famílies vicentines amb Endesa és de 26.267 euros, dels quals l’elèctrica reclama la meitat a l’Ajuntament.

La moció contra l’amenaça d’Endesa i a favor d’una negociació i acció conjunta institucional la van presentar els grups municipals del PSC – Sant Vicenç en Positiu, Junts x Sant Vicenç i Sant Vicenç en Comú-Podem. L’alcalde, Miguel Comino, considera que l’amenaça d’Endesa és “intolerable” i destaca la “fermesa” i “l’actuació conjunta de totes les administracions catalanes a l’hora de donar una resposta unitària”. En aquest sentit, l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ja ha mantingut reunions amb altres consistoris i la Diputació de Barcelona.

Des de l’oposició, la portaveu de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich, va celebrar haver “trobat la fórmula” per tirar endavant una moció que considera “valenta”. De la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez, considera “fonamental un convenio entre administraciones públicas y Endesa para sufragar la deuda actual y futura”, mentre que el portaveu d’En Comú – Podem, Jordi Gil, qualifica de “vergonya” l’actuació d’Endesa. Gil assegura que els ajuntaments no han d’assumir aquest deute i insta el consistori a fer servir la seva força com a client de l’elèctrica i amenaçar l’empresa amb rescindir el contracte de l’Ajuntament, un extrem que l’alcalde rebutja “perquè hem pactat amb la resta de municipis, amb la Diputació de Barcelona i amb la Generalitat de Catalunya que farem una resposta conjunta i unitària a aquesta amenaça intolerable”, diu Comino.

Suport a la vaga mundial pel clima

La unanimitat es va repetir al Ple amb l’aprovació de la moció en suport a la vaga mundial pel clima del 27 de setembre i per obrir un espai de participació ciutadana que porti a la declaració d’emergència climàtica a Sant Vicenç dels Horts abans que acabi 2019, amb l’aplicació de mesures concretes. La moció estava impulsada pel col·lectiu Fridays for future i va arribar al Ple amb les adhesions del PSC – Sant Vicenç en Positiu, Junts x Sant Vicenç i Sant Vicenç en Comú-Podem. Ciutadans també va votar a favor de la moció, malgrat que Jiménez va afegir que “no comparteixen l’alarmisme com a forma de fer política”. L’alcalde considera que aquest marge de temps, fins a final d’any, que es donen per treballar entre partits polítics i societat civil servirà per enfortir la declaració d’emergència climàtica quan arribi el moment.

Reclamació de plusvàlua a Fercable

Al marge de l’ordre del dia, l’alcalde va anunciar al Ple que el consistori està preparant la reclamació a l’empresa Fercable de la bonificació de la plusvàlua que l’Ajuntament va aplicar-li quan aquesta empresa del grup Prysmian li va vendre la nau industrial a l'empresa Ta-Tung. El motiu és l’incompliment dels acords que Ta-Tung va prendre amb l’Ajuntament per contractar personal de Sant Vicenç dels Horts. El govern municipal assegura que l’empresa alimentària només ha contractat quatre persones del municipi. “Estem esperant l’últim informe tècnic que confirmi el grau de compliment i de seguida que el tinguem li passarem [a Fercable] el rebut de la plusvàlua que van deixar de pagar”, assegura Comino. També va anunciar que als comptes de 2020 retiraran l’ordenança que permet bonificar la plusvàlua a empreses, la coneguda com a ordenança Fercable.

Ciutats Defensores dels Drets Humans

El Ple va començar amb una declaració institucional a favor de les Ciutats Defensores dels Drets Humans. És el pròleg de la Quinzena de la Solidaritat, que s’inaugurarà el 30 de setembre. Sant Vicenç dels Horts forma part del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que cada any fa possible la visita al nostre municipi de diferents activistes internacionals dels drets humans. La declaració institucional va servir per exigir la llibertat d’Abdulhadi Al-Khawaja (Báhrein) i Ilham Tohti (Xina), “que segueixen privats de llibertat únicament per haver denunciat les violacions dels drets humans dels seus respectius governs” i per rebutjar “la persecució judicial a persones i entitats que treballen per la defensa i garantia de drets fonamentals com és el cas d’Helena Maleno (participant al projecte al 2015) i Pro Activa Open Arms, entre d’altres”.

Una estona després, el Ple va mostrar el seu suport unànime a les ONG que treballen en el rescat de persones al Mediterrani, amb l’aprovació d’una moció presentada per Junts x Sant Vicenç. El text reitera el compromís de Sant Vicenç dels Horts com a municipi d’acollida i es posa a disposició del Govern de la Generalitat i les entitats socials que treballen amb persones refugiades.

Durant la sessió es van aprovar tres mocions més:

- una resolució, presentada per PSC-Sant Vicenç en Positiu, per donar a conèixer l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat, que va comptar amb l’únic vot negatiu de Ciutadans, per considerar aquest organisme “polititzat”;

- una resolució, presentada per Sant Vicenç En Comú-Podem a instància de la Marea Pensionista, de rebuig a la llei de contractes de serveis a les persones que prepara el Parlament, la coneguda com a “llei Aragonès”. La moció es va aprovar amb els vots a favor de PSC i En Comú – Podem, l’abstenció de Ciutadans i el vot negatiu de Junts x Sant Vicenç, que considera que el debat sobre aquest projecte de llei ha de continuar al Parlament, i

- una resolució, presentada per Ciutadans, per la millora de les condicions de vida de les persones discapacitades. La moció es va aprovar amb els vots de PSC i Ciutadans, i les abstencions de Junts i En Comú – Podem.

Can Reverter

El Ple municipal ha aprovat provisionalment la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) que ha de permetre convertir la finca de Can Reverter en un parc públic, protegir l’edifici pel seu interès patrimonial i destinar-lo a la residència de gent gran privada amb places concertades.

Junts x Sant Vicenç va donar suport a la modificació urbanística, tot recordant que el procediment es va iniciar durant l’anterior mandat. “Estem contents que seguiu aquest camí”, va dir Maite Aymerich. Ciutadans també va votar a favor de la modificació del PGM, mentre que En Comú – Podem va rebutjar la mesura per considerar que no respon l’interès general i que l’Ajuntament hauria d’optar per comprar Can Reverter. Quan aquesta modificació urbanística va començar al mandat anterior, el PSC s’hi va abstenir “per falta d’informació i poc temps per estudiar un tema prou important”. Ara el govern municipal justifica la continuïtat del projecte pels informes tècnics positius i perquè “la casa està protegida”, assegura l’alcalde. “No cal que l’Ajuntament vagi comprant totes les propietats que hi ha al municipi per protegir-les”, diu Comino.

Noves regidores

D’altra banda, el Ple municipal compta amb dues noves regidores: Amina Tihami, que substitueix Juan Carlos Ávila al grup municipal de Junts x Sant Vicenç, i Lydia Vargas, que ocupa el lloc que va deixar lliure Carlos Gómez al grup municipal de Ciutadans. D’aquesta manera, el Ple municipal passa a estar format per 12 regidores i 9 regidors.

També es va donar compte d’un canvi de responsabilitats dins del govern municipal: María Peláez assumeix Medi ambient, una cartera que en aquests primers mesos de mandat ha assumit Isidre Bautista.

 

Last update 23.09.2019 | 14:51