|
 

Sant Vicenç dels Horts ret homenatge al president Lluís Companys

Dimarts, 15 d'octubre de 2019 a les 07:58
  • Entitats i partits polítics han fet l'ofrena floral al monument en memòria del president a l'hora en què va ser assassinat pel franquisme

Representants polítics i de la societat civil han recordat avui l'afusellament del president Lluís Companys, el dia que fa 79 anys de la seva mort. L'acte ha tingut lloc a dos quarts de set del matí al monument que el commemora, que ha quedat cobert de flors. D’aquesta manera, entitats i partits polítics han respost a la convocatòria institucional per recordar aquests fets i reivindicar la figura de Companys.

Els discursos polítics han anat a càrrec de de Miguel Comino, alcalde de Sant Vicenç dels Horts, i de Jordi Gil, conseller comarcal de Memòria Històrica. L’alcalde ha iniciat el seu discurs enviant una abraçada sincera a l'exalcalde Oriol Junqueras, a la seva família i amistats, tot afirmant que «ens afligeix el patiment de persones que, malgrat les diferències que puguem tenir, ens són tan properes.» Comino també ha recordat als vicentins i vicentines que van ser afusellats al Camp de la Bota de Barcelona i ha afirmat que «l’Ajuntament ha creat una regidoria de Memòria Històrica per reconèixer tot allò que van fer els que ens van precedir, per recordar les arrels de Sant Vicenç dels Horts en totes les seves vessants (...) i que serveixi per recuperar les arrels del poble vicentí, perquè un poble sense arrels mai podrà créixer ni donar fruits.»

Per la seva banda, Jordi Gil ha afirmat que «les polítiques de memòria democràtica són essencials per tenir una ciutat capaç d’afrontar, des de la reconciliació i la justícia, un futur compartit. (...) Lluís Companys va donar la seva vida per un projecte on la democràcia i la justícia n’eren els pilars fonamentals, cal que aprenguem del seu exemple i ens comprometem dia a dia amb aquests valors».

L’acte s’ha iniciat amb la representació del discurs del president Lluís Companys a càrrec de l’actor Joan Pere Bosch, i tot seguit Francesc Pérez ha fet el repic de timbal. Berta Galofré ha fet lectura d’un fragment de la carta que el president va enviar a la seva filla abans de morir, i Jordi Navarro, descendent d’un vicentí afusellat al Camp de la Bota de Barcelona, ha encès una espelma a la base del monument. Tot seguit Ingrid Moral, acompanyada d’Elena Roses al piano, ha interpretat la cançó “Al alba” de Luís Eduardo Aute.

Finalment l’Ajuntament i les entitats han fet l’ofrena floral i s’ha interpretat el “Cant dels Ocells” de Pau Casals. Han participat a l’ofrena La Vicentina, el Centre Catòlic, l’Ateneu familiar, la Fundació IRIS, l’Agrupació Sardanista Sant Vicenç, l’Associació Gent Gran “Esplai Sant Antoni”, el Centre d’Estudis Locals, el Club Bàsquet Joventut Sant Vicenç, el Col·lectiu d’Artistes Vicentins, el PSC, Junts per Sant Vicenç, Sant Vicenç en Comú-Podem i ERC.

 

Last update 16.10.2019 | 07:42