|
 

La commemoració del Dia Internacional per la Visibilitat de les persones Trans es trasllada a les Xarxes Socials

Dimarts, 31 de març de 2020 a les 09:56
  • L’Ajuntament anima els vicentins i vicentines a compartir la bandera trans amb l’etiqueta #VisibilitatTransSVH

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts segueix visibilitzant i treballant per la igualtat del col·lectiu LGTBI. El 31 de març és el Dia Internacional per la Visibilitat de les persones Trans. Ja que la reivindicació, enguany, ha de ser dins les llars a causa de l’Estat d’Alarma pel coronavirus, des del consistori s’anima a la ciutadania a compartir la bandera trans a través de les Xarxes Socials amb l’etiqueta #VisibilitatTransSVH. Aquesta efemèride es commemora el 31 de març en record a l’activista Rachel Crandall. L’any 2009, Crandall va denunciar a Michigan (Estats Units) que calia una efemèride per sensibilitzar sobre les condicions de vida i les discriminacions que pateixen, encara avui, les persones trans.

Una qüestió de drets

En l’àmbit legislatiu, Catalunya compta amb legislació pròpia per defendre els drets del col·lectiu LGTBI. La Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia conté un apartat específic per a les persones transgènere i intersexuals, atesa la mancança de drets que han patit històricament. El text posa especial atenció en què siguin tractades i anomenades d’acord amb “el nom amb el qual s’identifiquen” alhora que insta a totes les administracions públiques a preservar la “confidencialitat de les dades relatives a la identitat de gènere”. Alhora, la llei remarca la necessitat de garantir l’accés al mercat laboral, als tractaments hormonals i a les intervencions qirúrquiques o a la salut sexual i reproductiva sense necessitat de que calgui “cap diagnòstic de disfòria de gènere ni cap tractament mèdic”. 

Segons l’informe sobre la LGTBI-fòbia a Catalunya redactat per l’Observatori Contra l’Homofobia, el 85% de les persones trans es troben en situació d’atur. Alhora, la població trans també pateix moltes discriminacions que resten invisibilitzades i, en especial, les dones trans, s’enfronten a un tipus específic de violència de gènere: la transmisogínia. Totes aquelles agressions, vexacions, violències o vexacions específiques que reben en quant a dones i en quant a persones trans.

Compromís local per la visibilitat

A Sant Vicenç dels Horts, el ple de desembre de 2019 va fer una declaració institucional de suport al Dia de la Visibilitat Trans. El text, presentant per l’Associació Trans Baixpower & Roses de Sant Feliu, entre les moltes mesures plantejades, instava a l’Ajuntament a donar exemple amb la incorporació de “persones trans a les seves plantilles perquè després això es pugui traslladar a l’àmbit de l’empresa privada”.

La regidora d’LGTBI, Maria Peláez, assegura que aconseguir la igualtat total de les persones trans, “en especial” de les dones trans, és un “compromís cabdal” pel consistori. “Sense la sensibilització de tothom, sense que ningú rebi cap tipus de violència per la seva identitat de gènere, mai podrem parlar d’un Sant Vicenç dels Horts 100% feminista i lliure”, remarca la regidora.

Last update 31.03.2020 | 11:31