|
 

El Ple de maig aprova l'exempció de la taxa de terrasses per bars i restaurants durant un any

Dilluns, 25 de maig de 2020 a les 10:47

· També es condona la taxa d’ocupació de la via pública per paradistes del Mercat de Pagès

· Durant la sessió telemàtica, l’Ajuntament va informar de la despesa per pal·liar els efectes de la Covid-19, que puja a 1,5 milions

El Ple del mes de maig es va tornar a celebrar de manera telemàtica. Els 21 regidors i regidores, la secretària i l’interventor municipals van assistir al Ple cadascú des de casa seva. Una de les mesures destacades, que es va aprovar per unanimitat, va ser la derogació de l’ordenança núm. 9, que regula la taxa per l’ocupació de terrenys d’ús públic amb taules i cadires i la modificació de l’ordenança fiscal núm. 11, reguladora de la taxa per parades o barraques. Així doncs, bars, restaurants i paradistes del Mercat de Pagès no hauran de pagar taxes durant un any. En aquest sentit, l’alcalde, Miguel Comino , va assegurar que aquesta és una mesura “que ajuda al comerç local i paradistes” , remarcant que són dos dels sectors “més castigats econòmicament per la Covid-19” .

Des de l’oposició, Maite Aymerich , la portaveu de Junts x Sant Vicenç, deia que li semblava una mesura “lògica” . “Nosaltres també ho demanàvem, ens sembla de calaix la necessitat de no carregar més a la restauració local” , afegia Aymerich. Per la seva part, Sant Vicenç En Comú Podem també es mostrava a favor de la modificació i la regidora Georgina González plantejava  “si es treballaria per ampliar les terrasses de bars i restaurants” , per tal de poder complir amb les mesures de seguretat i higièniques previstes pel govern estatal. La regidora d’Activitats Econòmiques, Car men Soffiati (Cs), assegurava que s’està treballant en aquesta direcció, “tomando como referencia al número de mesas y sillas del que teníamos registro antes de la pandemia” .

Alhora, el govern municipal va anunciar que s’està estudiant la possibilitat d’eximir als comerços locals del pagament de la part proporcional de la taxa de residus que correspon als mesos que ha comprès l’estat d’alarma. Aquesta és una mesura que també reclama l’oposició.

Més d’un milió i mig d’euros d’inversió

Durant la sessió de dijous, l’Ajuntament va donar compte de les despeses generades per intentar pal·liar els efectes de la pandèmia a Sant Vicenç dels Horts. En total, el govern municipal justifica una despesa d’un milió i mig d’euros. D’aquests, hi ha més de 131.000 euros en contractes menors com ara la desinfecció de les residències de gent gran Sophos i Primitiva Barba i l’adquisició de material de protecció i sanitari per part del consistori, o bé les ajudes per a persones pendents de cobrar ERTOS i les beques menjador. A banda, també es va informar del replantejament dels contractes de diversos serveis municipals, per valor d’1.161.543 € per lluitar contra els efectes de la Covid-19. Les mesures i despeses detallades les podeu consultar en aquesta notícia .

En aquest punt, Jordi Gil , de SVECP, demanava “transparència i rigor” en les xifres associades a la gestió de la pandèmia, remarcant que les administracions locals “hem de fer tots els esforços possibles per frenar l’impacte de la Covid-19 en les famílies” . Per la seva part, Maite Aymerich (Junts x Sant Vicenç) assegurava que no veien una “aposta clara” per a projectes que puguin frenar l’impacte de la pandèmia en la ciutadania i afegia: “Lamento la pèrdua de projectes de promoció econòmica i ocupació consolidats com l’Ubica’t” .

L’alcalde Miguel Comino va explicar que, durant la pandèmia, l’Ajuntament ha renegociat contractes amb empreses que presten servei al consistori de manera directa i indirecta per tal d’evitar que aquestes fessin ERTOS. “Un exemple és el contracte pel servei de neteja d’equipaments municipals i escoles públiques” , assegurava Comino, que afegia: “Si hi ha treballadors que podien haver anat al carrer i gràcies a aquesta negociació continuen cobrant la nòmina, l’Ajuntament ho quantifica. I tant que és una mesura social i vinculada amb el Covid-19” .

Transició cap a la normalitat

Encara en clau de la Covid-19, Sant Vicenç En Comú Podem i Junts per Sant Vicenç van presentar conjuntament una moció per tal de treballar “en la transició cap a la normalitat des del diàleg i la col·laboració institucional”. Al text s’assegura que els ajuntaments són “l’Administració més propera a la ciutadania i qui pot donar una resposta més adient a les seves necessitats”. En aquest sentit, la moció exigeix una “actuació concertada de totes les administracions en aquesta nova etapa” des del “diàleg i l’acord”. El text també reclama al govern estatal poder fer ús del superàvit de 2019 i els romanents d’anys anteriors i s’insta a l’eliminació de la taxa de reposició dels ajuntaments. A la moció es van introduir esmenes de Ciutadans i es va aprovar per unanimitat. PSC-Sant Vicenç En Positiu també s’hi va adherir.

En la línia cap a la recuperació econòmica i social, el govern municipal va tornar a fer públic el compromís per treballar cap a un pacte de ciutat per la recuperació econòmica i social que compti amb tots els partits polítics i entitats socials i econòmiques de Sant Vicenç. Miguel Comino va avançar: “Properament convocarem a tots els partits polítics per treballar en aquest pacte de ciutat i ja hem parlat amb entitats socials i econòmiques del municipi” . Des de Junts x Sant Vicenç van presentar una moció amb 30 mesures econòmiques i socials i Maite Aymerich demanava “informació amb prou temps per treballar-la” i “poder de decisió real” en aquest pacte. Per part de SVECP, Jordi Gil assegurava que si “hi havia voluntat de diàleg” per part del govern “els trobarien sempre” . “Al final les coses es fan dialogant i negociant, de fet, nosaltres no ho sabem fer d’una altre manera” , deia Gil.

L’Ajuntament també va donar compte al Ple del decret d’alcaldia en què se suspenen tots els actes institucionals públics, festes i concentracions fins el 31 de juliol. Trobareu més informació d’aquesta decisió aquí .

Ajudes per pagar el tribut metropolità

El portaveu de PSC-Sant Vicenç En Positiu i membre de la Junta de Govern, Isidre Bautista, va anunciar que la junta de dijous passat havia aprovat ajudes per pagar el tribut metropolità de 2019 i per fer front als tributs municipals de 2020. Ambdues línies d’ajuts comptaran amb una partida de 200.000 euros i podran arribar a sufragar entre el 40 i 50% dels tributs. Properament es publicaran las bases al BOP i al tauler d’anuncis d’aquest web.

El tribut metropolità va tornar a ser un dels punts polèmics del ple. Es va aprovar una moció presentada per Junts x Sant Vicenç en què es demana “l’aplicació d’un paquet de mesures econòmiques i socials al Tribut Metropolità per pal·liar la crisi econòmica derivada de la COVID-19, i per a la suspensió del cobrament del tribut als municipis de la segona corona fins a la concreció de totes les mesures proposades per l'AMB”. Arnau Mata , en representació de Junts x Sant Vicenç, va fer lectura de la moció i agraïa el diàleg amb els grups de Sant Vicenç En Comú Podem i les converses prèvies amb Ciutadans per intentar que la moció prosperés. La moció demana l’ajornament del pagament del tribut metropolità mentre no s’apliquin els títols socials als municipis de la segona corona, que es torni a fer el càlcul de l’impost i es compleixi “amb els compromisos que l’AMB va adquirir en el moment de signar l’acord” . El regidor de Junts x Sant Vicenç afegia: “Sempre hem dit que s’han de complir els deures. Estem a favor de l’aplicació del tribut perquè estar a l’AMB comporta beneficis per Sant Vicenç. Ara bé, els serveis també s’han de prestar per igual a tots els municipis. Hem vist que tots els compromisos que va prendre l’AMB no s’han complert. Per exemple, el calendari de cessió de la gestió del bus urbà i l’assumpció de dos terços de la despesa del servei” . Jordi Gil se sumava a la necessitat d’ajornar el tribut mentre no es faci un recàlcul “just i equitatiu” per la ciutadania de tots els municipis de l’AMB. El portaveu dels Comuns va fer tota una reflexió sobre la necessitat de seguir formant part de l’AMB i del pagament de tributs, però remarcava que cal que l’alcalde “apreti” per treballar cap el “famós recàlcul” i per l’aplicació del calendari de mesures acordades amb l’AMB, com l’aplicació dels títols socials del transport.

Antolín Jiménez , portaveu de Cs i regidor de Mobilitat i Transport, assegurava que “sí s’està treballant per la cessió de la gestió del bus urbà i que aquest any s’ha de fer efectiva” . Alhora, Jiménez recordava a Junts x SVH que ERC forma part del govern de l’AMB i afegia: “Nos da la sensación que con esta moción se busca blanquear una decisión y hacer populismo; quedar bien delante de la ciudadanía de Sant Vicenç cuando después en l’AMB el mismo grupo político no presenta la misma moción” .

Per la seva part, Isidre Bautista , portaveu del grup socialista, es va mostrar en desacord amb la moció, tot demanant a la resta de grups “lleialtat institucional” i no “qüestionar l’AMB” . En aquest sentit, l’alcalde Miguel Comino afegia: “L’Àrea Metropolitana de Barcelona no són ells, som nosaltres, tots i totes i Sant Vicenç dels Horts surt guanyant, formant-hi part” . A més, Bautista  va manifestar que considerava la moció " completament oportunista, demagògica i impròpia d’un grup que ha governat i coneix les funcions de l’AMB” . Arnau Mata (Junts x Sant Vicenç) va acabar el debat assegurant que el seu grup municipal “mira pels interessos de la ciutadania de Sant Vicenç” i “no pas pel partit” , assegurant que “ells sí tenen autonomia” . La moció va tirar endavant amb els vots a favor de Junts x Sant Vicenç, Sant Vicenç En Comú Podem i l’abstenció de Ciutadans. Els vuit regidors i regidores del PSC hi van votar en contra.

El Ple de dijous també va donar llum verda al Pla de Prevenció d’Incendis Forestals (PPIF) i el Conveni amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per al control de plagues de mosquit tigre. Pel que fa al PPIF, Sant Vicenç dels Horts és municipi declarat de zona d’alt risc d’incendi forestal durant el període comprès entre el 15 de juny i el 15 de setembre i el Pla preveu una despesa de 2.867,50 € en actuacions per a l’estiu de 2020. La sessió va començar amb dues declaracions institucionals: una en suport de la plantilla de l’empresa Nissan i les empreses auxiliars davant del possible tancament que planteja la direcció; l’altre en motiu del Dia Internacional Contra la LGTBI-fòbia. El text insta a les administracions locals i estatals a fer “seguiment de les situacions de vulnerabilitat” durant la pandèmia per “evitar que les persones LGTBI no en surtin ni sanitària, ni socialment ni laboralment damnificades”.

Podeu recuperar la sessió sencera al canal de Youtube de l’Ajuntament  i a Ràdio Sant Vicenç
.

 

Last update 25.05.2020 | 17:26