|
 

Es busquen exploradors per fer recompte de fauna i flora als parcs i platges metropolitans

Dijous, 28 de maig de 2020 a les 17:00
  • Aquest cap de setmana l’AMB organitza una nova edició del Bioblitz Metropolità, adaptada a les mesures de la COVID-19 i en format virtual.
  • A Sant Vicenç dels Horts, la ciutadania podrà explorar les espècies d'animals i plantes pròpies del Pi Gros.

Els dies 30 i 31 de maig, arriba una edició virtual del Bioblitz Metropolità que s’adapta a les mesures derivades de l’estat d’alarma causat per la Covid-19. Es tracta de la tercera edició d’aquesta jornada de ciència ciutadana que pretén potenciar la participació ciutadana a través de les xarxes socials per fer censos de biodiversitat. L’AMB anima la gent a penjar fotografies a les xarxes socials de diferents espècies de flora i fauna que observin quan passegin pels parcs i platges metropolitans en les franges horàries corresponents i seguint les mesures de seguretat i sanitàries indicades per les autoritats competents.

Explorar l’entorn del Pi Gros

A Sant Vicenç dels Horts, la ciutadania podrà participar-hi investigant i fent fotos de les espècies de fauna i flora pròpies de l’entorn del parc del Pi Gros. Els participants hauran de publicar la fotografia al seu perfil de Twitter o Instagram, etiquetar-hi el perfil @parcsplatgesAMB , fer servir els hashtags #BioblitzMetropolità20 i #CiènciaCiutadana , i indicar en quin parc o platja s’ha fet l’observació en qüestió i el nom de l’espècie, si es coneix.
A mesura que la gent vagi publicant les imatges de la biodiversitat urbana, l’AMB anirà donant resposta als missatges i indicarà a quina espècie pertanyen els exemplars de les fotografies rebudes, amb la col·laboració de científics experts en els diferents grups d’organismes.

Converses amb experts a Instagram

En aquesta línia, de l’1 al 4 de juny, els participants tindran l’oportunitat d’interaccionar en directe amb els col·laboradors a través de l’Instagram @parcsplatgesamb i comentar els resultats de totes les espècies rebudes. Concretament, d’ocells, amb Xavier Riera, de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO); de papallones, amb Andreu Ubach, del Museu de Granollers; de làmines d’aigua, amb Sergi Garcia, de Galanthus, i de botànica, amb Àngel Arroyes, del Centre Mediambiental l’Arrel. Aquests experts explicaran diferents curiositats i singularitats de tota la flora i fauna identificada pels participants.

A més, el divendres 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, es farà una sessió de cloenda a través del mateix compte d’Instagram, que conduirà Cori Calero, periodista de TV3 especialitzada en temes de medi ambient.

Cens de fauna i flora

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es bolcaran, després, a les plataformes Ornitho i a Ocells dels Jardins, de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al Visor de fauna del web de l’AMB.   Els resultats obtinguts també s’utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com ara el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l’evolució dels sistemes dunars.

Trobareu més informació sobre el Bioblitz Metropolità aquí .

Last update 28.05.2020 | 17:11