|
 

El Ple aprova una modificació pressupostària per destinar 260.000 euros a la lluita contra la Covid-19

Dimecres, 22 de juliol de 2020 a les 16:43
  • Durant la sessió, també va prosperar una moció en nom de l’AV de Sant Josep i l’AFA de l’Escola Sant Josep per demanar la reobertura del Rocío durant el proper curs

La gestió de la pandèmia a Sant Vicenç dels Horts va tornar a tenir un paper destacat al ple municipal del juliol. A la sessió es van aprovar per unanimitat tres modificacions del pressupost municipal de 2020. La més gran, valorada en 257.746 €, es destinarà a despeses relacionades amb la lluita contra la Covid-19 i, per tant, servirà per finançar mesures que preveu el Pla per a la reconstrucció social i la reactivació econòmica del municipi, que es va signar la setmana passada amb un ampli consens .

El regidor d’Economia i Hisenda, Xavi Gómez , va assegurar que aquesta modificació s’adreça a “ crear un fons de contingència municipal ”. “ Ens permetrà centralitzar i gestionar des d’un únic departament (el d’Economia i Hisenda) totes les necessitats de crèdit que requereixin els departaments del consistori per fer front a la Covid-19 ”.

Alhora, el Ple també va decidir adherir-se per unanimitat al Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social del territori. El document es va aprovar al Consell Comarcal a principis de juliol, amb el suport de tots els grups polítics i d’agents econòmics i socials de la comarca.

Reobertura de l’escola Rocío

La planificació pel proper curs escolar encara té algunes incerteses. Per exemple, entre d'altres criteris, tot i que la Generalitat ja ha definit les ràtios, caldrà veure com evoluciona la situació fins al setembre. En aquest sentit, l’Asociación de Vecinas y Vecinos de Sant Josep i l’Associació de Famílies de l’Escola Sant Josep van requerir la reobertura de l’escola del Rocío per poder fer front a les necessitats d’espai que ha generat la pandèmia. PSC – Sant Vicenç en Positiu, Ciutadans i Sant Vicenç en Comú Podem van presentar una proposta de resolució en nom d’aquestes dues entitats.

Més enllà de la reobertura del Rocío, al text es reclama al departament d’Educació de la Generalitat “la suspensió de qualsevol tancament de línies de P3 a Sant Vicenç dels Horts”. En aquest sentit, Patrícia Higueras , regidora d’Educació, assegurava que les informacions per part del departament d’Educació de la Generalitat havien estat “ poc clares ”. “ S’ha passat de proposar una ràtio de 13 alumnes per classe a 25, la mateixa d’abans de la pandèmia ”, afirma la regidora. Alhora, Higueras remarcava la necessitat de la baixada de ràtios a les aules i no tancar cap línia de P3 al municipi. La regidora afegia: “ Garantir la igualtat d’oportunitats dels infants i la no segregació, així com les mesures de seguretat davant de possibles rebrots, són prioritats per a nosaltres ”.

Antolín Jiménez , portaveu de Cs, va donar suport a la proposta i afegia: “ Tenemos un edificio con un equipamiento excepcional, ¿por qué no volver a utilizarlo? ”. A més, el regidor es mostrava crític les informacions i requeriments del departament d’Educació. “ Entiendo que al final tendrán que ser otra vez los ayuntamientos quienes acarreen con el gasto extra de las medidas para el siguiente curso... pues planifiquemos y avancémonos ”, deia el portaveu de Cs.

Per la seva part, Jordi Gil , portaveu de SVECP, també assegurava que les consignes del Departament d’Educació “ havien anat variant ”, així com els recursos disponibles per al curs vinent. El regidor considerava “ adequada ” la proposta de reobertura del Rocío i es mostrava crític amb el tancament de línies de P3. “ Les línies que perdrà Sant Vicenç les assumirà la pública, com sempre. Per què no intentar pal·liar la retallada a la concertada? ”, proposava Gil al govern municipal.

Junts x Sant Vicenç es va abstenir en la votació d’aquesta proposta. La seva portaveu, Maite Aymerich, assegurava que no “ obstaculitzarien ” una proposta presentada per les associacions veïnals i la gent “ que mou el barri ”. “ Ens agradaria que féssim una reflexió conjunta: si ha baixat la preinscripció i no hi ha nens i nenes per assolir la reobertura, no sé fins a quin punt és realista demanar-la ”, deia Aymerich. La portaveu també requeria a l’equip de govern saber què es faria amb el projecte socioeducatiu que ara mateix funciona a l’equipament si es reobrís com a escola. “ És un projecte consensuat i treballat amb el pla ‘Implica’t per Sant Josep’ i que omple de vida el barri i l’equipament ”, afegia Aymerich.

Escola Bressol Petit Mamut

El futur d’un altre equipament educatiu va centrar bona part del debat del ple, en aquest cas, el nou equipament per l’Escola Bressol Municipal del Petit Mamut. Junts x Sant Vicenç va presentar una proposta de resolució requerint un “espai de diàleg per consensuar la ubicació per l’equipament”. Al text, el grup municipal argumenta que la proposta de govern de fer el nou equipament a l’edifici de Ca la Manela “consta d’una primera planta amb importants barreres arquitectòniques i falta d’espai”. A més, Miquel Àngel Camacho , regidor de Junts x Sant Vicenç, requeria “ diàleg per buscar consensos ”. També argumentava que l’equip de govern “ no havia negociat ” la seva proposta amb tots els agents socioeducatius del municipi. Tot i això, el regidor de Junts assegurava que no volen “ obstaculitzar ” res. “ És més, ho diem clar: volem la nova Escola Bressol Petit Mamut en aquest mandat, en el govern del PSC i Ciutadans ”, deia Camacho.

Des del Govern Municipal, Isidre Bautista , portaveu del grup PSC-Sant Vicenç En Positiu, assegurava que la proposta estava “ plena d’excuses ” i que “ faltava a la veritat ”. “ La construcció de l’escola bressol a l’edifici de Ca la Manela ens permet resoldre un embolic que vau generar comprant Can Costa i que, a més, ens permet guanyar en terminis; més d’un any i mig respecte a l’alternativa que proposava Junts ”, assegura Bautista. En la mateixa línia, l’alcalde, Miguel Comino , va informar que el Govern Municipal ha parlat amb diferents entitats de Vila Vella i que properament ho faran amb el Consell Escolar. “ Tenim el compromís de mantenir l’equipament al barri ”, afegia el batlle.

També des de govern, Antolín Jiménez (Cs) assegurava que els agents implicats estan “ de acuerdo ” amb la ubicació i que el que s’intenta és “ agilizar la construcción ”. “ En el anterior mandato se decidió una ubicación para l’escola bressol sin contar con nadie ”, afegia el regidor.

Per part dels Comuns, Jordi Gil assegurava “ compartir ” bona part del contingut de la proposta remarcant la necessitat de diàleg. “ Cal planificació, diàleg i acord. Insistim en la necessitat de decidir entre totes i tots el Sant Vicenç que volem per al futur ”, afegia.

Suport a la regidora d’Educació

L’alcalde de la ciutat, Miguel Comino, va refermar-se en el seu suport i el de tot el Govern Municipal a la regidora d’Educació, Patrícia Higueras, a qui Junts x Sant Vicenç va demanar, a través d’una proposta, la seva dimissió. Els motius per demanar la renúncia, segons recull el document, serien “les mentides expressades en ple i el seu acord unilateral amb el Departament d’Educació [de la Generalitat] per a reservar 4 places d’alumnes amb necessitats educatives específiques NEE, durant el període de preinscripció 2020-2021”.

Segons la portaveu de Junts, Maite Aymerich , la decisió d’incorporar més places de necessitats educatives específiques es ve prendre de forma “ unilateral ”. “ Aquesta decisió requeria la implicació, l’acord i l’acompanyament de la Comissió de Garanties, on hi ha representada la Inspecció, l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic, les direccions dels centres i, finalment, l’Ajuntament ”, va dir la portaveu de Junts x Sant Vicenç. “ És allà on es valora amb tots els agents com es poden fer les propostes i l’oferta de cara al curs vinent, justament perquè sigui tan ajustada i semblant a la realitat dels municipis ”, assegurava Aymerich. “ En canvi, es va dir en el Ple [de maig] que s’havia fet. I en el darrer plenari [juny] es va tornar a dir ”, va afegir la regidora.

La proposta de Junts fa referència a les declaracions de la regidora d’Educació en el Ple municipal del dia 21 de maig, quan va exposar el següent: “ Hem aconseguit un augment de NEE. Vam tenir una reunió amb el Sr. Ballester, Director dels Serveis Territorial i també amb el Sr. Cambray, Director General de Centres, allà vam aprofitar per fer-los aquesta proposta. En principi el Sr. Ballester no estava gaire d’acord i al Sr. Cambray li va semblar bona idea. Ens van dir que féssim la proposta formalment, la vam fer i ens ho van acceptar. I hem passat de tenir dues places NEE reservades, a tenir-ne quatre ”. La regidora afegeix: “ Com que va ser tot tant ràpid no ens va donar temps d’arribar a tots els centres però sabem que és una bona mesura i que la majoria estan d’acord o si en un principi estan reticents, quan els hi expliques bé, estan tots d’acord ”.

Des del Govern Municipal, l’alcalde Miguel Comino va desestimar la petició de Junts. A més, va recordar que la moció tenia un informe negatiu de la Comissió Informativa i, per tant, podria haver quedat fora del debat. El batlle també va defensar que, efectivament, la regidora no va mentir en cap moment a l’hora d’exposar els fets. “ Consideramos que es un ataque personal, infundado e injustificado. Busca la mentira, la destrucción y la obstrucción de la acción de gobierno. Aquí venimos a otra cosa, no a destruir y a atacar a compañeros del consistorio ”, va exposar Comino, qui va retreure: “ La Generalitat, de la cual la señora Aymerich es directora general, recorta dos líneas de P3 para el curso 2020-2021 ”. És a partir d’aquí, segons Comino, que es comencen a estudiar diferents propostes per contrarestar la pèrdua de les línies. Una d’elles és passar de 23 places ordinàries + 2 de NEE a 21 ordinàries + 4 NEE, de tal manera que si no s’omplen les específiques aquestes quedarien lliures per a altres alumnes.

Segons Comino, “ esa propuesta se comunica, no se pacta; y no es sólo de la concejala de Educación, es mía y del Gobierno Municipal. Y se traslada, se informa, no se pacta ”. I va insistir: “ Viene avalada por el Govern de la Generalitat. Y si era tan mala, deberían haberla rechazado, pero no lo han hecho ”.

Des de l’altre grup de l’oposició, Jordi Gil (SVHEP) va assegurar que la petició de dimissió és “ desproporcionada ” i va afegir: “ No ens agrada baixar al fang. De moment, la Patrícia té tota la nostra confiança i, en el moment que faci alguna cosa malament, li direm, però el què s’exposa a la moció no és suficient per demanar la seva dimissió i per tant votarem en contra ”.

Finalment, Antolín Jiménez (Cs) va coincidir en definir com a “ desproporcionada ” la petició de Junts i va mostrar “ apoyo total ” a la regidora d’Educació “ porque ha ido a luchar por su concejalía y por algo que es bueno para Sant Vicenç ”.

Pacte Nacional de Salut

Encara en clau sanitària, PSC i SVECP van presentar al ple una proposta en defensa del sistema públic de salut i per un nou Pacte Nacional de Salut de Catalunya. El text mostra el rebuig dels grups signants per la “privatització de serveis duts a terme pel departament de Salut de la Generalitat”. Entre d’altres mesures, la proposta requereix que la Generalitat faci una auditoria pública independent per revisar les aportacions efectuades al sistema sanitari privat durant la pandèmia i, també, insta al Departament de Salut a la reobertura de tots els CAPS i CUAPs de Catalunya amb la dotació de professionals necessaris, capacitat d’organització i recursos per al retorn a l’activitat d’atenció presencial.

La proposta va tirar endavant amb l’abstenció de Junts x Sant Vicenç i els vots a favor de PSC, Cs i Comuns.

Pacte d’Estat per l’Habitatge

El Ple de juliol també va donar llum verda, en aquest cas per unanimitat, a la proposta de resolució presentada per SVECP i PSC en suport d’un Pacte d’Estat pel Dret a l’Habitatge. El text consta d’un decàleg de mesures, entre les quals destaquen:

- increment del pressupost d’habitatge de l’Estat fins a l’1% del PIB
- una nova moratòria per a desnonaments i nova pròrroga automàtica dels contractes de lloguer com a mínim de 6 mesos
- mecanismes de mediació obligatòria com a requisit previ per l’inici de qualsevol procés judicial de desnonament
- inici d’una reforma fiscal per beneficiar el lloguer protegit i la rehabilitació d’edificis.

Renúncia de la regidora Maite Jiménez

Durant la sessió, la regidora Maite Jiménez, de Junts x Sant Vicenç, va informar de la renúncia al seu càrrec. Jiménez assegurava que era una decisió presa per “ motius personals ” i que, tan aviat com pugui, “ tornaria a la política per fer costat al grup de Junts x Sant Vicenç ”.

Alhora, a la sessió també es van aprovar les festes locals per l’any vinent. Així doncs, la Festa Major d’Hivern serà, com cada any, el 22 de gener, coincidint amb el patró de la ciutat. La d’estiu se celebrarà el cap de setmana del 23 al 25 de juliol i el dia festiu serà el 26.

Last update 22.07.2020 | 17:03