|
 

El Ple aprova definitivament un pressupost de 37,8 milions d'euros per 2021, destinat a la recuperació de la COVID-19

Dimecres, 30 de desembre de 2020 a les 10:00
  • El Govern Municipal congela les taxes i els impostos respecte de 2020

El darrer Ple municipal de l’any va servir per aprovar, de manera definitiva, els comptes que hauran de regir les polítiques públiques de l’any 2021. El pressupost, de 37,8 milions d’euros, es destinarà, segons el portaveu del Govern Municipal, Xavi Gómez (PSC-Sant Vicenç en Positiu), a cobrir polítiques públiques “ en cinc grans eixos: la seguretat sanitària, la protecció social, la promoció econòmica, el suport a les entitats i l’esforç inversionista en el mandat ”. A més, es congelen les taxes i els impostos respecte de 2020.

Els comptes van rebre el vot favorable dels grups de govern (PSC-Sant Vicenç en Positiu i Ciutadans), mentre que van votar en contra Junts x Sant Vicenç i Sant Vicenç en Comú Podem – En Comú Guanyem (SVHCP-ECG).

El Govern Municipal va posar l’èmfasi en les partides de Serveis Socials (3,3 milions), la de Promoció Econòmica i Foment de l’Ocupació, Comerç i Turisme (2,5 milions) o la de Seguretat, Mobilitat i Protecció Civil (2,9 milions) L’alcalde, Miguel Comino (PSC-Sant Vicenç en Positiu), va destacar que temàtiques com la Salut Pública, Protecció Civil o Promoció Econòmica són “ polítiques socials ”, perquè “ la promoció econòmica ajuda a molta gent a trobar feina ”. De la seva banda, Antolín Jiménez (Cs) va posar el focus en la situació de pandèmia i va recordar: “ Los presupuestos están muy orientados al pacto de ciudad que se realizó por el tema de la pandemia; muchas de las acciones ya se hicieron y muchas siguen estando incorporadas ”.

Maite Aymerich (Junts x Sant Vicenç) va assegurar que, per a la seva formació, el pressupost no reflecteix el pla de rescat signat al juliol. I va afegir: “ No perdeu més temps dissenyant estratègies de propaganda que no ajuden a la gent; arriben a la gent, però no l’ajuden ”. Segons Aymerich, “ pel coronavirus calien uns pressupostos més socials que mai, que donessin respostes a la societat i especialment als col·lectius més vulnerables ”. L’altre grup de l’oposició, SVHCP-ECG, va acusar al Govern Municipal de falta de concreció perquè, en paraules de Jordi Gil , “ sense partides econòmiques, qualsevol projecte o política que es vulgui dur a terme no es pot dur a terme ”. “ I entenem ”, va afegir, que “ el pressupost que avui s’aprovarà amb el vot del PSC i Cs no respon a la situació que estem vivint avui; és molt millorable ”.

El portaveu del Govern Municipal, Xavi Gómez , va fer un agraïment públic, “ tant a l’equip de govern com a la plantilla i al personal de l’ajuntament, per l’esforç que han fet en un any més complicat que mai ”. Gómez va recordar que hi haurà un esforç d’inversió, amb 5.518.250 €. El pressupost municipal detallat es pot consultar aquí .

En relació a les arques municipals, el Ple de dilluns va aprovar també una modificació pressupostària per poder aprofitar el 80% de l’estalvi municipal de 2019. Ja s’havia rescatat el 20% d’aquell romanent i ara es recuperen 423.651 euros, que es distribuiran en projectes diversos:

• 100.000 euros al departament de Sistemes: inversions en hardware i software);
• 245.000 al departament d’Urbanisme: urbanització al barri de la Vinyala (95.000 euros) i urbanització de l’eix comercial dels carrers Barcelona-Jacint Verdaguer (150.000)
• 78.651 al departament de Mobilitat: conveni amb la Diputació per un nou projecte de semàfors a la carretera de Sant Boi, que agilitzaria el pas dels vehicles

S’aprova el Pla d’Actuació Municipal

Altre dels punts destacats del Ple va ser el de l’aprovació del Pla d’Actuació Municipal (PAM), el full de ruta que haurà de guiar les polítiques públiques del mandat i que, segons l’alcalde, Miguel Comino , és un document de “ priorització de mesures” i serveix per “planificar, avançar i donar sentit i continuïtat a les accions del municipi ”. En aquest sentit, Arnau Mata , de Junts x SVH, va assegurar: “ El que porteu al Ple no es pot considera un PAM, és una llista d’objectius i propostes; [...] no té ni actuacions concretes que pengin de cada eix, [...] ni disposa d’una calendarització de totes les actuacions, ni disposa de pressupost ”. L’opinió de Junts va ser secundada pel portaveu dels Comuns, Jordi Gil , qui va definir el document com “ extremadament genèric ”.

Des del Govern Municipal, Comino va insistir que el model de PAM no recull “ mesures concretes i específiques, perquè no hem volgut fer-ho així: el document marca el full de ruta, les línies mestres d’actuació del mandat ”, que estarien alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) promoguts per les Nacions Unides. Així, el Govern va definir, el desembre de 2019, un total 50 compromisos agrupats en quatre blocs: compromisos amb les persones, amb el planeta, amb la prosperitat i amb la ciutat.

Durant el mes de gener de 2020, es va fer un procés participatiu per prioritzar 20 dels 50 projectes i tancar el document del Pla d’Actuació Municipal. La seva aprovació s’havia de fer el febrer, però l’arribada de la pandèmia va paralitzar aquest tràmit i el Govern Municipal va centrar esforços en el Pla de Reconstrucció Social i de Reactivació Econòmica, aprovat al juliol per tots els grups municipals excepte Junts x Sant Vicenç, així com per diversos agents socials i econòmics.
El PAM es va aprovar amb els vots a favor de PSC-SVH en Positiu i Cs, mentre que van votar en contra Junts i SVHCP-ECG.

El nou contracte de neteja

També va generar un debat intens el punt referent al nou contracte de servei de neteja integral de diferents edificis municipals. Al Ple es va ratificar el decret per requerir la documentació a l’empresa que ha obtingut la màxima puntuació, LIMASA, de manera que es pugui formalitzar l’adjudicació del servei. El punt es va aprovar amb els vots a favor del PSC-Sant Vicenç en Positiu i Cs, mentre que van votar en contra Junts i SVHCP-ECG.

Segons va assegurar la regidora d’Espai Públic i Serveis Municipals, Mireia Vergés , “ el nou contracte millora moltíssim les condicions de totes les treballadores ”, ja que ara es contemplen les nocturnitats, amb un preu per hora millor, i per exemple, s’han modificat l’horari d’entrada als centres educatius perquè puguin netejar amb els espais lliures, sense alumnes. A més, segons Vergés, “ s’amplien hores i això suposarà més personal, i també s’acabaran amb la majoria dels fixes discontinus ”.

Les explicacions, però, no van convèncer a l’oposició. Maite Aymerich , de Junts, va insistir que l’ampliació de la neteja a 17 edificis municipals més es podria haver assignat a treballadores de la neteja de l’Ajuntament: “ Era una bona oportunitat per generar ocupació, justament en un sector amb moltes dificultats ”. Aymerich, a més, va posicionar el seu vot “ en contra d’aquesta adjudicació que s’ha fet amb moltes irregularitats ”, afirmació que li va retreure l’alcalde. Miguel Comino , contundent, va voler esvair qualsevol dubte pel que fa a la responsabilitat política i dels tècnics municipals: “ El procés ha estat] absolutament net i transparent, [...] tots els procediments s’han fet amb una prudència tremenda, amb una transparència total, s’han fet reunions amb els tècnics per aclarir els dubtes [...] ”. I va afegir: “ Si dius això el que hauríeu de fer és anar al jutjat a denunciar-ho; [...] hem de ser una mica més curosos perquè no ens fem bé ”.

Des de SVHCP-ECG, Georgina González va defensar: “ Els governs d’esquerres no poden tolerar que aquestes empreses precaritzin les treballadores. [...] Seguim pensant que s’hauria d’haver remunicipalitzat aquest servei ”.

Propostes dels grups municipals

El Ple de desembre també va aprovar diferents propostes municipals, totes per unanimitat, les quals es resumeixen tot seguit:

• Proposta de resolució presentada per Junts, instant a que es revisi el cadastre local per part de la Direcció General del Cadastre del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques . En aquest sentit, es va aprovar constituir una taula de participació formada per tots els grups municipals, per entitats veïnals i per personal tècnic per promoure un estudi i realitzar una nova valoració cadastral al municipi. El valor cadastral s’utilitza per calcular el pagament d’alguns impostos, com ara l’IBI o el tribut metropolità, i amb la revisió es buscaria que els impostos siguin justos i que gravin de manera equitativa, contribuint igualment a l’aportació social per tirar endavant polítiques públiques.

• Proposta de resolució presentada per Sant Vicenç en Comú-Podem, Junts x Sant Vicenç i Ciutadans, per adherir l’Ajuntament a la carta alimentària de la Regió Metropolitana . El document resa, entre d’altres reivindicacions: “L’alimentació és una necessitat bàsica, un dels elements fonamentals per a la vida de les persones, i requereix ser elevada al rang de política pública.” I afegeix: “Davant la creixent desconnexió entre món rural i món urbà, ens cal repensar urgentment la relació entre el consum urbà i la pagesia, generant espais de confluència entre la persona que produeix i la que consumeix, per reconèixer la persona consumidora com a ciutadania coproductora”.

• Proposta de resolució presentada per Junts per a la creació d’una taula de treball d’informació i debat del Pla Director Urbanístic (PDU) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona . Aquesta taula formularà propostes perquè s’incloguin en aquest pla, que és l’eina que permetrà fer els futurs Plans Generals Metropolitans, els quals endrecen el territori a nivell d’infraestructures, zones verdes, transport, subministrament d’aigua, llum, etc.

Podeu sentir el ple sencer a la Vídeo Acta , al podcast de Ràdio Sant Vicenç o al Canal Youtube AjuntamentSVH

 

 

 

Last update 14.01.2021 | 10:48