|
 

L'Ajuntament engegarà un estudi per identificar els vicentins i les vicentines que van patir directament la repressió franquista

Dimarts, 24 d'abril de 2018 a les 14:47
  • Es vol homenatjar les persones represaliades durant la guerra civil i la dictadura i treure de l’espai públic els noms de persones que col·laboressin amb el règim
  • La iniciativa es va anunciar al Ple d’ahir, on també es va aprovar una moció perquè la Renda Garantida de Ciutadania arribi a totes les persones beneficiàries

L’Ajuntament va aprovar al Ple d’ahir engegar un estudi per identificar els vicentins i les vicentines que van patir directament la repressió de la dictadura franquista. A més, es farà una llista dels espais públics amb noms de persones que col·laboressin amb el franquisme. S’apel·la a la Llei de Memòria Històrica per evitar que es puguin tornar a repetir “la persecució o violència durant la guerra civil espanyola i la dictadura militar”, resa la moció presentada pel PSC, que ha comptat amb l’adhesió i el vot a favor de tots els grups i regidors, excepte el regidor no adscrit.

L’estudi, que s’haurà de fer en un màxim de 6 mesos, estarà liderat per una Comissió de treball sota la direcció tècnica de l’Arxiu Municipal i amb la participació dels grups municipals i dels centres de recerca i memòria històrica locals i comarcals. Aquest estudi haurà de ser públic i servir de base per a una reflexió conjunta sobre com homenatjar les persones represaliades.

El portaveu del PSC, Miquel Comino, va agrair els vots a favor i les adhesions i va insistir: “És evident que al 1936 hi va haver un cop d’Estat contra el govern legítim de la República i una guerra civil provocada per una de les dues bandes. Durant la guerra i la postguerra, de 40 anys de dictadura, molta gent va ser perseguida pels seus pensaments i idees i van ser afusellades. [...] Hi ha morts ben enterrats i morts que no estan ben enterrats perquè no saben on paren, estan a les cunetes”. Comino tancava així un polèmic debat iniciat arran les paraules del regidor no adscrit Santos Mateo, que va argüir: “Estamos llevando aquí un tema político cuando a los muertos, lo que hay que dejar, es que descansen”. Mentre part del públic el cridava (“En la cuneta quieres que descansen”, “Canta el Cara al sol”), el regidor va continuar: “Han habido muertos de un lado y de otro [...] No voy a hablar si el señor Carrillo y la Pasionaria, y esto es historia, mataron a más gente ellos que Franco. No voy a hablar de Companys”.

Els comentaris del regidor no adscrit van rebre l’oposició frontal de la resta de grups. “Et demano que vigilis el que dius. No cal que ens facis classes d’història, no en volem”, va etzibar l’alcaldessa, Maite Aymerich, mentre que Alejandro Aparicio (SVH SI PUEDE) va insistir que s’ha de “condenar una dictadura sanguinaria que sufrieron los españoles durante 40 años y que, por desgracia y a pesar de muchos, a día de hoy sus herederos siguen gobernando España”. Jordi Gil, d’ICV-EUiA, va recordar el cas particular del seu avi, “a qui la Guàrdia Civil anava a buscar a casa constantment per afusellar-lo” i va denunciar que la dictadura represaliés durant 40 anys als vençuts, tot demanant “una mica de respecte per la gent que ha patit perquè si no, sí que prendrem mal de debò”. La regidora no adscrita Susana Martín, que havia compartit grup amb Mateo quan ambdós eren de Ciutadans, va demanar “disculpas por si puse un granito de arena para que esta persona estuviera aquí sentada, me siento muy culpable”.

El portaveu de Junts, Arnau Mata, va exposar: “No vull polemitzar, és el que busca algun regidor d’aquest Ple i alguns membres del públic. [...] És evident que estarem sempre a favor de la memòria històrica i de la restauració de tot el mal que es va fer a la dictadura, i també anuncio que ens hi adherim”.

Unanimitat a favor de la Renda Garantida

Ahir també es va aprovar, en aquest cas per unanimitat, una moció d’ICV-EUiA sobre el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania, aprovada el 12 de juliol de 2017 i que ha de permetre que les persones beneficiàries cobrin 564 euros mensuals lligats a un pla d’inserció laboral o d’inclusió social. La quantitat a percebre anirà augmentant fins a l’any 2020, quan cobraran 664 euros.

La moció critica el fet que de les 61.000 persones que han demanat rebre aquesta renda, un total de 26.000 hagin quedat descartades. “Existeix una situació de col·lapse [...], ja que s’acumulen sol·licituds fruit de la manca de personal i de suport informàtic perquè l’aplicatiu no va estar disponible a tot arreu i tot alhora”, resa la moció. I afegeix: “Tanmateix, des de la Comissió promotora [del desplegament de la Renda] i entitats socials i sindicats que en formen part, mostren una gran preocupació per aquest lent desplegament, però també per la manca de transparència en les resolucions denegades”.

Cs’ demana sortir de l’AMI

El Ple d’ahir també va estar marcat per un debat intens al voltant de l’Associació de Municipis per la Independència, a la qual està adherit l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Cs’ va presentar una moció per demanar-ne la sortida, tenint com a referència la sentència 16/2017 del Jutjat del Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona que, en paraules del regidor carbassa Carlos Gómez, “anulaba la adhesión a la AMI del ayuntamiento de aquella localidad y ahora, recientemente, también hay una sentencia en Terrassa”. Gómez, que assegura tenir la moció des de mitjan 2017, explica que ara ha decidit presentar-la, després de conversar amb ciutadania al carrer i tenint com a referents els resultats de les eleccions autonòmiques del 21 de desembre [ENLLAÇ URL: http://www.svh.cat/actualitat/noticies/2017-12-21-ciutadans-es-la-forca-mes-votada-a-sant-vicenc-dels-horts.html]: “La alcaldesa se está olvidando de las 8.800 personas que dijeron que no querían salir de España [en referència a les votacions a llistes no independentistes], mientras que la suma de todo el resto [independentista] son 5.300”.

El portaveu del PSC, Miquel Comino, va assegurar: “Le hemos pedido varias veces a Cs que retire esta moción porque tendrá el efecto contrario al que dice que persigue”. I va afegir que, des del seu punt de vista, “Cs presenta esta moción porque cree que puede sacar rendimiento político y electoral y sobre todo porque intenta generar un problema en el grupo socialista –que no lo genera– [...], intenta generar una fractura en el grupo socialista y obtener un titular”. I va afegir: “En el PSC hay sensibilidades distintas y sentimientos de pertinencia distintos, y no pretendemos esconderlo, somos así, y sobre todo somos responsables y muy leales. Nosotros vamos a votar a favor de su moción, porque creemos que Sant Vicenç no debe estar en la AMI, porque la inmensa mayoría del pueblo de Sant Vicenç no es independentista”. Per la seva part, Jordi Gil (ICV-EUiA) va explicar que el seu grup s’abstendria perquè “Cs és un partit que neix de l’odi” i perquè “nosaltres vam votar a favor d’entrar a l’AMI i seria molt absurd [...] canviar la nostra forma de pensar”, si bé és cert que quan van votar a favor de l’adhesió, al 2012, “vam acordar amb l’antic alcalde, Oriol Junqueras, que entraríem sense aportacions monetàries i això ara s’ha canviat en els últims anys”.

Llorenç Perarnau, del PDeCAT, va recordar a Cs’ que a banda de la de Tarragona “hi ha més sentències, una que avala aquesta quota de l’AMI a Montrás i una altra a Palau-saverdera, no només les que t’agraden a tu; a més no hi ha resolució ferma al Tribunal Superior de Justícia”. El regidor no adscrit Santos Mateo va titllar la moció d’electoralista, mentre que la regidora no adscrita Susana Martín va argumentar: “No estoy de acuerdo con que estemos en la AMI, queda demostrado que Sant Vicenç no es un pueblo independentista, pero no le encuentro sentido a esta moción, su sentido es perjudicar a otro partido para que se posicione y luego vender si se ha posicionado aquí o allá y yo al juego sucio en la política no juego”. Per la seva banda, Alejandro Aparicio (SVH SI PUEDE), va criticar que “Cs’ plantee que ahora tiene la autoridad absoluta porque fue el más votado en las autonómicas. [...] Pues no. Es el ayuntamiento como representante del pueblo quien vota y presenta mociones”. I va afegir: “Primero te quejas de que se ataca el pluralismo y lo que tú está planteando es que no tiene que haber pluralidad. Parece que a Cs le molesta cuando la democracia no le da la razón”.

Arnau Mata (JUNTS) va retreure a Cs que “la moció no tracta temes de gestió directa del municipi” i va anunciar que a JUNTS no hi havia cap consigna de vot i es donaria llibertat en aquest aspecte. En tot cas, Mata sí va voler una reflexió personal: “Cs’ critica aquelles mocions que no tenen a veure amb l’àmbit municipal i avui en presenta una que té a veure amb l’àmbit nacional, que no és ben bé d’una competència que tingui l’Ajuntament. Per tant, contradicció. [...] Cs diu que el govern s’ha de dedicar a la gestió del municipi, no pas a la independència, i Cs de Sant Vicenç es passa tot el dia al Ple, al carrer, al mercat dels dijous, parlant de la independència. A Sant Vicenç parla més de la independència Cs que els propis independentistes”. I va afegir: “A les concentracions dos cops al mes al davant de l’Ajuntament no es crida gaire ‘independència’, es crida ‘llibertat’. Per què? [...] perquè estem en una situació tan greu que els independentistes volem apel·lar a tota aquella gent que no és independentista però que se sent horroritzada per tot allò que està fent l’estat”.

Gómez es va defensar assegurant que la seva moció afecta clarament a la realitat del municipi, atès que “se dice que todo Sant Vicenç, todos sus ciudadanos, forman parte de la AMI [...] y ahora tenemos la oportunidad que los concejales [...] puedan decidir si creen que es bueno estar en la AMI o no”. Gómez també va dir que “hay vida más allá del PSC”, que ell no presenta “una moción para tener un problema con Miguel Comino y su grupo en Sant Vicenç dels Horts”.

L’alcaldessa, Maite Aymerich, va tancar el debat abans de donar pas a les votacions, tot recordant la gran participació a l’1 d’Octubre i la tasca de l’AMI, “que defensa la voluntat del poble de Catalunya per treballar per la independència i ho fa d’una manera democràtica”.

La moció no va prosperar. Hi van votar en contra 8 membres de JUNTS, el regidor del PDeCAT i la regidora no adscrita, mentre que es van abstenir el regidor d’ICV-EUiA, el regidor no adscrit, un regidor de JUNTS i els dos regidors de SVH SI PUEDE. Hi van votar a favor 4 regidors del PSC i el regidor de Cs. “La moció no prospera i ho celebro en favor de la democràcia”, va reblar l’alcaldessa.

Altres temes del Ple

Al Ple també es va aprovar prorrogar, per un màxim d’un any, el plec gran del contracte per mantenir i renovar les zones verdes i jardins públics. Aquesta pròrroga ve motivada perquè un dels licitadors al nou concurs d’aquest servei, que precisament té adjudicat el contracte actual, ha impugnat l’adjudicació a una altra empresa. Mentre no es resolgui aquesta impugnació, els treballs a les zones verdes i jardins el mantindrà l’empresa actual.

Un altre dels punts va ser el relatiu a l’aprovació inicial del DUPROCIM (Document Únic de Protecció Civil Municipal), necessari per a coordinar, entre d’altres, les actuacions davant nevades, ventades o altres situacions que impliquin risc per a la ciutadania. Ara s’obre un període d’al·legacions, que es podran entrar via Servei Integral d’Atenció a la Ciutadania (plaça de la Vila, 1).
Al Ple també es van aprovar les festes locals per a 2019: 22 de gener (Festa Major d’Hivern) i 22 de juliol (Festa Major d’Estiu).

Podeu sentir totes les intervencions al podcast de Ràdio Sant Vicenç i a la Vídeo acta

Last update 24.04.2018 | 14:54