|
 

El Ple municipal aprova definitivament el pressupost i les ordenances per 2019

Divendres, 21 de desembre de 2018 a les 19:13
  • Després del període d’al·legacions, els números de l’ajuntament per a l’any vinent ja tenen llum verda. El pressupost és de 31,301.780 €, amb equilibri entre ingressos i despeses. Els comptes estableixen la congelació de taxes i impostos i preveuen un increment del 3% dels ingressos.

(Nota. Consulteu aquí l’extracte dels pressupostos presentat en audiència pública al mes de novembre).

 

L’últim Ple municipal de l’any va aprovar definitivament els comptes que regiran les polítiques públiques locals durant 2019. El pressupost es va aprovar amb el vot favorable del govern (Junts i SVHSP), les abstencions del PDeCAT i la regidora no adscrita i el vot en contra del PSC, Cs, ICV-EUiA i el regidor no adscrit. Pel que fa a les ordenances, hi van votar a favor els partits del govern i també part de l’oposició (PDeCAT i la regidora no adscrita), mentre que la resta hi van votar en contra.

En l’apartat d’ordenances, l’equip de govern va decidir acceptar algunes de les al·legacions presentades per l’oposició, com ara la bonificació del 25% de la quota íntegra de l’impost de béns immobles (IBI) d’aquells habitatges en els qual s’hagin instal·lat sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia procedent del sol i sempre que siguin per a l’autoconsum. Aquesta bonificació, aplicable durant els cinc períodes impositius següents a la instal·lació, s’aplicarà a aquells habitatges que no estiguin obligats a instal·lar aquest tipus de sistemes per la normativa urbanística o les ordenances municipals.

També es va acceptar l’al·legació per bonificar fins al 50% la quota íntegra de l’Impost de la Plusvàlua d’aquells immobles en què es desenvolupin activitats econòmiques declarades pel Ple d’especial interès o utilitat municipal, com ara iniciatives socials, culturals, historico-artístiques o de foment de l’ocupació.

Espais de diàleg

L’oposició va agrair els espais de diàleg que s’han generat abans del Ple per poder incloure algunes de les al·legacions. Malgrat tot, des del PSC, Miquel Comino troba a faltar que no es pugui fraccionar en més de 4 terminis “el pagament de les taxes i impostos municipals del mateix any i sense interessos”, així com imposar una “nova taxa a bancs i grans tenidors d’habitatge si aquests no posen els pisos al mercat o a la borsa de lloguer”. També es va criticar que l’ordenança mantingui la bonificació del 50% de la plusvàlua a l’empresa que ven els terrenys a una altra que es comprometi a créixer sosteniblement i a crear llocs de treball, entre d’altres requisits. “Qui se’n va, que pagui la plusvàlua amb el 100%; i després si l’ajuntament amb aquests diners ingressats ha de fer alguna subvenció determinada a l’empresa que vingui per facilitar-li les coses [...], que ho faci”, va demanar Comino, en la mateixa línia que el representant d’ICV-EUiA, Jordi Gil, que també va assegurar que l’equip de govern ha estat “poc valent” perquè s’havia d’haver bonificat fins al 100% l’IBI en tres anys per instal·lar sistemes d’energia alternatius.

Llorenç Perarnau, del PDeCAT, va valorar positivament que s’hagi explicitat, en el text de l’ordenança, la possibilitat que l’Ajuntament recuperi el descompte del 50% de la plusvàlua si l’empresa compradora no compleix amb els compromisos de creixement.

Des de Cs, Carlos Gómez, es va mostrar taxatiu: “No votaremos nunca a favor un presupuesto que destine un céntimo de euro que se destine a pagar una Asociación de Municipios Independientes. Argument compartit amb el regidor no adscrit, Santos Mateo: “Ustedes están financiando a la AMI y a otras entidades independentistas”.

L’alcaldessa, Maite Aymerich, va tancar la ronda d’intervencions lamentant que l’oposició consideri “invàlid” un pressupost de 31 milions d’euros, “en alguns casos, per un apartat insignificant a la totalitat [...]” i va destacar els “tres pilars fonamentals per tirar endavant Sant Vicenç dels Horts: Educació, Serveis Socials i la Promoció Econòmica i l’Ocupació”. Aymerich es va mostrar partidària de fraccionar el pagament de taxes i impostos si des del PSC s’aporta algun cas d’algun municipi que ja ho faci.

Retirada de monuments franquistes

En l’apartat de les mocions, va destacar la presentada pel PSC, Junts x San Vicenç i SVHSP, que demana complir la legislació en Memòria i reparació Històrica, la retirada del monument franquista ubicat al massís de Montserrat i l’exhumació del dictador Francisco Franco. La proposta es va aprovar amb el vot a favor de tots els regidors excepte Santos Mateo (regidor no adscrit i actual representat de Vox al municipi), que va votar en contra, i Carlos Gómez (Cs), que s’hi va abstenir. Gómez va assegurar que compartia gairebé tot el que es reclamava a la moció: “En el fondo estamos de acuerdo que la Memoria Histórica se pueda llevar a cabo [...] [pero] el punto que el señor Pedro Sánchez lo hizo por decretazo [la exhumación de Franco] en lugar de por consenso, en ese sería abstención”.

Totes les crítiques se les va endur Santos Mateo, en assegurar que “la moción presentada por el PSC es una aberración histórica basada en una idea distorsionada de la realidad, [...] como muestra de querer redefinir la Historia a su antojo, excluyendo a parte de los españoles y utilitzando el pasado para crear nuevas rencillas”. Alejandro Aparicio (SVHSP) li va retreure: “Usted sabe demasiado de Historia, pero de Historia del Movimiento, yo le recomendaría que lea libros de Historia de verdad. Parece que algunos echan de menos otras épocas en que se nos podía silenciar. A diferencia de España, en el resto de Europa democrática, después de la Segunda Guerra Mundial, todo el mundo tuvo muy claro que el enemigo era el fascismo”.

Municipi lliure de feixisme

El Ple també va aprovar una moció presentada pel PDeCAT, Junts x Sant Vicenç i SVHSP en representació del CDR (Comitè de Defensa de la República), l’AV El Trèbol i la PAH (Plataforma Antideshaucios). Hi van votar a favor tots els regidors del Ple, excepte Santos Mateo, que ho va fer en contra, i Cs, que s’hi va abstenir. Una veïna, representant del CDR, va llegir la moció, que considera “inacceptable” els continguts dels missatges que es difonen des del “partit polític d’ultradreta Vox o Plataforma per Catalunya, que es manifesten desacomplexadament i amb bel·ligerància com partits homòfobs, masclistes, islamòfobs, ultraconservadors i contraris a acceptar cap mostra de pluralitat nacional dins l’Estat espanyol”.

Mateo va manifestar el seu “estupor”: “Cómo es posible que el partido político PDeCAT presente una moción en nombre de un grupo violento y antidemocrático como son los CDR, una moción de carácter antidemocrático”. L’alcaldessa, Maite Aymerich, li va etzibar: “Vostè no representa la democràcia, sinó la xenofòbia, [el masclisme] perquè demana anar contra les dones, i... això ho llegit al seu programa electoral”, mentre de fons el líder de Vox acusava a l’edil de “golpista”. Al fil d’això, el portaveu de Junts x Sant Vicenç, Arnau Mata, va mostrar-se contundent: “Ha dit colpista a l’alcaldessa i vull que consti en acta. Se’ns ha acabat la paciència. La propera vegada que diguis colpista a algú del nostre partit o del nostre grup, al dia següent tindrà una querella criminal”.

SVHSP, ICV-EUiA i PSC es van mostrar a favor de les peticions del CDR, l’AV el Trèbol i la PAH, mentre que Cs va discrepar-ne: “Estamos a favor de que haya convivencia y que no haya xenofobia, racismo. Pero nos abstendremos, porque la moción la presenta el CDR, que no son los que tienen que llevar las riendas de este ayuntamiento”.

Pla de Mobilitat Urbana

La sessió d’ahir també va aprovar de manera inicial el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible. La proposta va comptar amb els vots a favor de govern i l’abstenció de la resta de partits de l’oposició.

L’alcaldessa assegura que es tracta d’una proposta participativa i que té com a objectiu reduir les emissions contaminants al municipi. El grup socialista veu amb bons ulls la proposta però troba a faltar concreció, calendari i pressupost. Jordi Gil, d’Iniciativa, també demanava pressupost associat a les propostes del Pla de Mobilitat. Ciutadans qualificava la proposta de Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible com a “massa tècnic”, allunyat dels barris. En paraules del portaveu del grup taronja, Carlos Gómez.

(Nota. Podeu seguir tot el Ple municipal a través de la vídeo acta i al podcast de Ràdio Sant Vicenç)

 

Last update 21.12.2018 | 23:01