|
 

El primer Ple de l'any demana declarar Can Costa Bé Cultural d'Interès Local

Dilluns, 21 de gener de 2019 a les 14:45
  • També tira endavant estudiar les possibilitats d’ampliar la tarifació socials a tots els serveis públics municipals

El Ple de gener demana declarar Can Costa Bé Cultural d’Interès Local. Hi va haver dues mocions que demanaven aquesta declaració i l’equip de govern va refermar la seva intenció de comprar la casa i convertir-la en un equipament municipal pel “gran valor cultural i històric” de la casa, tal com va establir el regidor de Cultura, Miquel Àngel Camacho. “Volem que sigui un espai cultural d’ús públic (...) Ens permet pensar en un conjunt format per dos edificis [biblioteca i Can Costa] en el mateix centre del casc antic”, assegurava Camacho.

Pel que fa a la moció del grup socialista, el PSC demanava, de manera expressa, aturar els tràmits que l’Ajuntament ha iniciat per comprar la casa. També incorporava una esmena del grup d’Iniciativa en la que s’incloïa la creació d’una comissió d’experts per determinar les compres patrimonials per part del consistori. En aquest sentit, els grups de l’oposició coincidien en demanar la comissió d’experts i un catàleg de patrimoni històric i cultural de Sant Vicenç dels Horts. No veien necessària, però, l’adquisició pública de l’immoble. Miguel Comino, portaveu socialista, afirma que Can Costa és un immoble amb una “vàlua històrica i patrimonial altíssima” i el grup socialista defensa “apostar per la seva conservació”. “On discrepem és a l’hora de dir que l’Ajuntament ha de comprar aquesta casa per poder protegir-la, hi ha altres mitjans”, assegura Comino.
La moció presentada per PDeCat, ICV-EUiA i Junts per Sant Vicenç, prescindia de qualsevol esment a la compra. Segons el portaveu del PDeCAT, Llorenç Perarnau, la moció se centra en “protegir Can Costa davant dels rumors de que hi ha una constructora que la vol comprar”, en paraules del portaveu del grup. Perarnau també establia la necessitat de crear un catàleg de patrimoni de Sant Vicenç dels Horts.
Des d’ICV-EUiA insisteixen en la necessitat de tenir “mecanismes objectivables” per poder establir les compres de patrimoni per part de l’Ajuntament. Crear una comissió d’experts que estableixi “criteris objectivables” per les compres de patrimoni per part de l’Ajuntament. A més, el portaveu, Jordi Gil, afegia que no hi hagut debat polític per decidir-ho: “la compra ja s’ha iniciat sense cap espai de debat entre els grups polítics”.
Pel que fa al grup de Ciutadans, Carlos Gómez considera que “no és el moment” per fer una “despesa com la que suposa adquirir Can Costa”, tot i estar d’acord amb la seva conservació. El grup taronja va votar a favor de la moció del grup Socialista i es va abstenir en la d’ICV-EUiA, PDeCat i Junts.

En aquest punt, el Centre d’Estudis Locals va intervenir al Ple. L’entitat denunciava els més de 30 anys que han tingut els diferents equips de govern que han passat per l’Ajuntament per elaborar el catàleg de patrimoni municipal. El president del Centre d’Estudis Locals, Camil Rull, exigeix intervenir a Can Costa “per no haver d’enderrocar la casa”. Més enllà del debat de la necessitat de la compra de Can Costa, la moció presentada per ICV-EUiA, PDeCAT i JuntsxSVH per declarar l’edifici Bé Cultural d’Interès Local va tirar endavant amb els vots favorables dels tres partits, el PSC, Sant Vicenç Sí Puede i la regidora no adscrita, Susana Martín.


Estendre la tarifació social als preus municipals

A la sessió plenària es va aprovar per unanimitat estudiar la possibilitat d’estendre el model de tarifació social a tots els serveis municipals. Segons la moció presentada per ICV-EUiA, l’Ajuntament es compromet a encarregar un estudi sobre la viabilitat d’estendre la tarifació social a tots els preus públics. Jordi Gil, portaveu del grup verd, defensa la tarifació social com un mecanisme “més just” per garantir “l’equitat i l’accès als serveis públics”.
Durant aquest mandat el sistema de tarifació social s’aplica a les matrícules de les Escoles Bressol Municipals. El portaveu de govern, Arnau Mata, explica que són “oberts” a estudiar a quins serveis es pot aplicar. Tot i això, Mata assegura que la tarifació social és “dificilment aplicable” als preus dels serveis que presta el consistori com la piscina La Blava o els espectacles culturals perquè són “molt reduïts o gratuïts”.


El debat sobre la prostitució arriba al Ple

La polarització entre abolició i regulació arriba també a l’àmbit municipal. El PSC va presentar al Ple una moció per prohibir la prostitució a través d’una ordenança municipal a Sant Vicenç dels Horts. La moció es va aprovar amb l’esmena de Junts per Sant Vicenç per tal de crear una comissió que redacti l’ordenança i estudiï la qüestió de la prostitució al municipi.
Miquel Comino establia que el PSC és un partit abolicionista. “No estem per la regularització de l’activitat com si fos una feina normal, sinó que estem per abolir-la” establia el portaveu socialista. “Nosaltres vinculem la prostitució a la violència, com ho és qualsevol forma de proxenetisme o d’explotació sexual. Per nosaltres, prostitució i tracta van de la ma”, afirma el portaveu socialista.
Des de Junts per Sant Vicenç, el seu portaveu celebrava “la introducció de l’esmena, ni que sigui de manera parcial” per conformar la comissió de redacció i estudi de l’ordenança. Arnau Mata aclareix que no són un grup “abolicionista de la prostitució en general”. El portaveu del grup de govern estableix que estan en contra de “qualsevol tipus de proxenetisme” i es mostra procliu a regular-ho a través d’una ordenança. “No es pot calcar una ordenança d’un municipi a un altre, cada municipi té les seves casuístiques”, afegia Mata.
La regidora no adscrita, Susana Martín i ICV-EUiA van votar en contra de prohibir la prostitució a través d’una ordenança municipal. Jordi Gil, portaveu d’Iniciativa, assegura que són “regulacionistes i no abolicionistes”. “En tot cas el que sí que creiem és que s’ha de regular i algunes de les esmenes que presenta Junts per Sant Vicenç i accepta el PSC ens semblen unes “bones polítiques”, afegia Gil.
Des del grup de SVH Sí Puede es van abstenir d’aquesta moció perquè, segons afirma Álex Aparició, és “un debat obert dins de Podemos”.

 

Polèmica a les mocions d'urgència

Al Ple hi van haver dues mocions que es van presentar d’urgència: una per donar suport al manifest dels moviments feministes d’Andalusia i una altra sobre les detencions d’alcaldes i activistes de Girona per la Policia Nacional.
Tots els grups del plenari es van adherir al manifest “Ni un paso atrás”, que han emès les entitats feministes andaluses. Aquesta moció no la va arribar a votar el regidor no adscrit i portaveu de VOX a Sant Vicenç, Santos Mateo, que va marxar de la sessió just abans de votar la urgència d’aquesta moció.

Pel que fa a la moció per condemnar les detencions a alcaldes i activistes independentistes a Girona, es va aprovar la urgència amb els únics vots del govern. Arnau Mata, de Junts per Sant Vicenç, va llegir la moció, en la qual es rebutjava l’actuació de la Policia Nacional per detenir persones que es troben immerses en una investigació policial, “quan podrien haver estat citats a declarar”, segons estableix el text.
Abans de votar el contingut i fer el debat, Jordi Gil, portaveu d’Iniciativa, demanava un recés per poder treballar la moció, ja que el text s’havia distribuït durant la mateixa sessió. Després dels 20 minuts, la moció es va aprovar amb els vots a favor de Junts per Sant Vicenç, Sant Vicenç Sí Puede, ICV-EUiA i el PDeCat. El grup socialista no va estar d’acord amb el recés i tot el grup va abandonar la Sala de Plens.

 

Podeu sentir la sessió sencera del Ple de gener aquí: 

 

Last update 21.01.2019 | 15:00