|
 

Unanimitat en l'aprovació inicial del Pla d'Acció Supramunicipal per a la Millora de la Qualitat de l'Aire

Dilluns, 25 de febrer de 2019 a les 14:17
  • El document inclou accions fins a l’any 2025 per reduir la contaminació de l’aire en 13 municipis del Baix Llobregat, entre els quals hi ha Sant Vicenç dels Horts

El Ple municipal del mes de febrer ha aprovat per unanimitat, en fase inicial, el Pla d’Acció Supramunicipal per a la Millora de la Qualitat de l’Aire. El document estableix accions, fins a l’any 2025, per reduir les emissions de diòxid de nitogen i les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres. El pla està acordat per 13 municipis: Sant Vicenç dels Horts, Castellbisbal, Cervelló, Corbera, el Papiol, la Palma, Martorell, Molins de Rei, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent, Sant Feliu i Torrelles. Vuit d’aquests municipis estan declarats Zona de Protecció Especial de l’ambient atmosfèric i tots comparteixen una orografia que afavoreix l’estacament de la massa d’aire i l’acumulació de contaminants, sobretot durant l’hivern.

El Pla inclou 46 accions i els municipis es comprometen a desenvolupar les que hagin escollit. El 70% de les accions proposades estan relacionades amb el trànsit, el sector que haurà d’assumir la part més important de la reducció d’emissions. La resta d’accions s’adrecen al sector industrial, al domèstic, als serveis municipals, a la comunicació i al seguiment del pla.

El regidor de Medi Ambient, Álex Aparicio, assegura que el pla és la culminació de quatre anys de feina compartida amb la resta d’ajuntaments implicats. Aparicio considera que aquest pla “servirà per millorar les condicions de vida dels ciutadans” i en destaca l’àmplia varietat de mesures previstes, que van “des de la mobilitat, fins a controlar i tenir més dades sobre les indústries que hi ha als nostres municipis, així com l’educació ambiental”. De la seva banda, el portaveu del PSC, Miguel Comino, assegura que hagués preferit que el pla tingués propostes “més potents”, perquè algunes ja s’estan fent.

Algunes de les mesures que es preveuen impulsar a Sant Vicenç dels Horts són reduir el trànsit a les zones escolars; estudiar la contaminació per diòxid de nitrogen a les escoles; promoure la major ocupació dels vehicles de la flota municipal; impulsar l’anàlisi preventiu a l’inici de noves activitats amb incidència sobre la qualitat de l’aire; fer campanyes d’educació i conscienciació ambiental; incrementar la precisió de l’inventari d’emissions i fer-ne seguiment; coordinar mesuraments als 13 municipis mitjançant un sistema de vigilància, predicció i informació de la qualitat de l’aire; fer un seguiment de les emissions generades per l’activitat industrial i millorar-ne la informació a la ciutadania, entre d’altres.

El Pla d’Acció Supramunicipal per a la Millora de la Qualitat de l’Aire és ara en exposició pública i la ciutadania té 30 dies per presentar-hi al•legacions.
El pla ha estat elaborat pels ajuntaments implicats i la Diputació de Barcelona, amb la col•laboració de la Generalitat i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

En l’àmbit mediambiental, el Ple també va aprovar la proposta de resolució presentada pel PSC per treballar una ordenança sobre l’energia sostenible i per la transició energètica a Sant Vicenç dels Horts. La moció es va aprovar amb els vots de l’equip de govern (Junts x SVH i SVH Sí Puede), PSC, ICV-EUiA, PDeCAT i la regidora no adscrita, Susana Martín. S’hi van abstenir Ciutadans i el regidor no adscrit, Santos Mateo. Diu el portaveu socialista que és important recollir en una ordenança “el règim d’intervenció municipal sobre les instal•lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica que s’executen als béns immobles i les mesures tributàries corresponents que permetin la seva incentivació”. El portaveu d’ICV-EUiA, Jordi Gil, celebra la proposta, assegura que la seva formació fa anys que ho està reivindicant i anima els socialistes a “dirigir aquesta presumpta mirada ecològica cap a l’AMB, perquè durant molt de temps els companys i companyes del PSC han estat, fins i tot, boicotejant certs aspectes d’aquest tipus”. De la seva banda, el regidor de Serveis Municipals, Fran Infante, va relatar al Ple algunes de les mesures que s’han fet en els últims anys i projectes que s’impulsaran pròximament per millorar l’eficiència energètica al municipi, com la instal•lació de plaques solars en escoles i equipaments municipals, renovació de calderes, adquisició de vehicles elèctrics, etc. El portaveu de Ciutadans, Carlos Gómez, es va abstenir en aquesta moció per considerar que la regulació sobre transició energètica ha de ser supramunicipal.

Consell Municipal Agrari

El Ple municipal del febrer ha aprovat l’organització del Consell Municipal Agrari de Sant Vicenç dels Horts i també, en fase inicial, el reglament de funcionament d’aquest nou espai de participació. El regidor d’Agricultura, Paco Rodríguez, assegura que el Consell Municipal Agrari “era una demanada dels diferents actors de la pagesia local”. Segons el regidor, aquest consell serà “un espai de participació i de debat, on puguem pensar i dissenyar nous projectes que posin en valor l’agricultura del nostre municipi”, per potenciar-la “com una activitat econòmica més” i assegurar “el relleu i el futur de l’agricultura” a Sant Vicenç dels Horts. El Ple va aprovar consell i el seu reglament regulador amb els vots de l’equip de govern. La resta de formacions s’hi van abstenir per falta de temps per revisar la proposta de reglament. El Reglament del Consell Municipal Agrari és ara en exposició pública i la ciutadania té 30 dies per presentar-hi al•legacions.

Contra la segregació escolar

L’Ajuntament s’ha adherit al pacte sobre la segregació escolar, que impulsa el Síndic de Greuges de Catalunya, amb la col•laboració del Departament d’Educació i la participació dels diferents agents de la comunitat educativa. L’adhesió al pacte es va aprovar amb les úniques abstencions de Ciutadans i el regidor no adscrit. El regidor d’Educació, Miquel Àngel Camacho, va assenyalar que moltes de les actuacions previstes en aquest pacte ja fa temps que es fan a Sant Vicenç dels Horts en l’àmbit del Pla Educatiu d’Entorn. De la seva banda, el portaveu d’ICV-EUiA, Jordi Gil, va insistir en la necessitat que la Generalitat doti de recursos les mesures per fer efectiu el pacte contra la segregació escolar.

Suport municipal a la Fundació Iris

El suport a la Fundació Iris va aplegar la unanimitat del Ple. Es va aprovar una moció que reclama garantir la continuïtat dels Centres Especials de Treball a Catalunya, arran les dificultats econòmiques que travessen pels endarreriments en els pagaments de l’administració i que s’agreujaran quan hagin de fer front al recent increment del Salari Mínim Interprofessional. La moció insta el govern de l’Estat a augmentar “els recursos necessaris per garantir la subvenció del SMI als treballadors i treballadores dels Centres Especials de Treball”. El text també reclama al govern de la Generalitat incrementar “notablement i amb celeritat els recursos propis destinats als Centres Especials de Treball de Catalunya” i “fer efectiu durant el primer trimestre de l’any 2019 el pagament de tots els endarreriments de l’any 2018”.

El portaveu del PDeCAT, Llorenç Perarnau, va reclamar una implicació activa de l’Ajuntament per garantir el futur del Centre de Treball de la Fundació Iris. Perarnau va destacar la importància d’aquest centre, “que té en plantilla més de 130 persones”. “A Sant Vicenç no hi ha gaires empreses, i en especial del tercer sector, que compleixin aquestes condicions”, va dir Perarnau. L’alcaldessa, Maite Aymerich, va reiterar el compromís de l’Ajuntament amb la Fundació Iris i va recordar els compromisos presos pel propi conseller de Treball durant la reunió que l’equip de govern va facilitar entre els responsables de la Fundació Iris i Chackir El Homrani durant la seva visita recent a Sant Vicenç dels Horts.

Abolició de la monarquia

El Ple va aprovar una moció impulsada per l’ANC – Sant Vicenç dels Horts per la Independència i presentada per Junts x SVH, SVH Sí Puede i PDeCAT en suport a la Resolució 92/XII del Parlament de Catalunya sobre la priorització de l’agenda social i la recuperació de la convivencia. En aquesta resolució, el Parlament “referma el compromís amb els valors republicans i aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”. La moció va comptar amb el suport dels grups municipals que l’havien presentat. S’hi van abstenir el PSC i la regidora no adscrita i van votar-hi en contra Ciutadans i el regidor no adscrit.
Seguidament el Ple rebutjar la moció presentada per Ciutadans contra possibles indults als encausats en el judici del procés. La proposta només va rebre el vot favorable de Ciutadans. El regidor no adscrit s’hi va abstenir i la resta van votar-hi en contra.

El Ple de febrer va començar amb la lectura d’una declaració institucional en suport a les mobilitzacions previstes pel 8 de març, el Dia Internacional de la Dona.

 

 

 

Last update 25.02.2019 | 15:06