|
 

El ple d'octubre aprova de manera inicial els comptes per 2019

Dimarts, 23 d'octubre de 2018 a les 09:13
  • També tira endavant la modificació del Pla General Metropolità a la parcel•la que ocupava l’empresa Smurfit & Kappa

El Ple d’octubre va aprovar de manera inicial els pressupostos i ordenances fiscals per 2019. El pressupost municipal per l’any vinent és de 31,301.780 €, amb equilibri entre ingressos i despeses. Els comptes estableixen la congelació de taxes i impostos i preveuen un increment del 3% dels ingressos. A més, el deute de l’Ajuntament a llarg termini amb entitats bancàries continua reduint-se: en aquest mandat haurà baixat un 77%.
Els últims pressupostos d’aquest mandat segueixen les directrius del Pla d’Actuació Municipal, aprovat el juny de 2016. Segons l’alcaldessa, Maite Aymerich, “són uns pressupostos fidels als pilars que han de fonamentar tota l’acció al municipi: serveis socials, educació i promoció econòmica i de l’ocupació”.

Entre les novetats dels comptes, destaquen els 200.000 € per comprar immobles que es destinaran a habitatge de lloguer públic i assequible. En aquest sentit, també es posa en funcionament el servei de gestió dels pisos compartits d’emergència per un import de 150.000 € i s’incorpora un/a tècnic/a d’habitatge a la plantilla de l’Ajuntament. El regidor d’Habitatge Social, Alejandro Aparicio, assegura que els pressupostos per 2019 són “comptes destinats a dignificar les persones”, amb més pressupost per a habitatge social i serveis socials. També es va anunciar la posada en marxa d’una targeta moneder, que servirà per ajudar les famílies en situació de risc social “sense estigmatitzar-les”, va afirmar Aparicio.


Algunes dades destacades dels comptes de 2019 són:

- l’increment del 5% a les subvencions a les entitats,

- es destina el 0,7% a solidaritat i cooperació,

- un nou conveni de col·laboració amb l’Associació de Discapacitats de Sant Vicenç dels Horts (ADISCAP),

- un projecte d’art urbà als ponts del ferrocarril, i

- l’ampliació del Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD)

 

A més, als pressupostos de 2019 hi ha prevista la millora organitzativa de diferents departaments de l’Ajuntament amb la contractació de personal tècnic i administratiu a serveis socials, promoció econòmica, urbanisme i Ràdio Sant Vicenç, entre d’altres. El regidor de Recursos Humans, Manolo Ortega, va voler fer menció especial a la cobertura total de la plantilla de la Policia Local per part del consistori. “És una reivindicació que ha reiterat des de fa temps el Comitè d’Empresa i la Junta de Personal i que ara hem pogut assumir”, va asseverar Ortega.

 

L’oposició presentarà esmenes als pressupostos i ordenances

Els pressupostos per 2019 van tirar endavant de manera inicial amb els vots a favor de l’equip de govern: Junts per Sant Vicenç i Sant Vicenç dels Horts Sí Puede. Van votar-hi en contra els grups de l’oposició (PSC, ICV-EUiA i Ciutadans) i el regidor no adscrit, Santos Mateo, mentre que s’hi va abstenir la regidora no adscrita, Susana Martín.
El portaveu del grup socialista, Miguel Comino, considera que “els pressupostos tenen mancances, són electoralistes i no tenen inversió directa als barris de Sant Vicenç”. A més, el PSC considera que hi ha falta de diàleg per part de l’Ajuntament. “No ens sembla normal no tenir accés a una documentació tan important com les ordenances i pressupostos fins a una setmana abans del Ple”, va expressar Comino.
Respecte a la inversió directa als barris, el portaveu de l’equip de govern, Arnau Mata, assegura que una de les partides més altes és la dedicada a espais públics i vialitat, i això “vol dir barris”. “Hi ha un pressupost de més de 370.000 euros i el Pla Director de l’Aigua, que té un impacte directe sobre els barris”, assegurava Mata.

La resta de grups de l’oposició coincidien en acusar el govern de falta de diàleg i anunciaven esmenes. Carlos Gómez, de Ciutadans, considera que “s’hauria hagut de buscar un espai amb els grups de l’oposició per afegir les nostres millores”. En el cas de la formació taronja, creuen que, per exemple, que els ingressos previstos per multes “són excessius”.

Jordi Gil, d’ICV-EUiA, avançava que els seu grup presentarà esmenes i considera que tot i la congelació d’impostos, encara hi ha molt camí per recórrer per aconseguir una “fiscalitat justa”. Per fer-ho, segons Gil, s’ha de començar “acabant amb l’ordenança coneguda com a Fercable” i “aplicant tarifació social a tots els impostos i actuacions de l’Ajuntament”.
La bonificació de la plusvàlua a les empreses que marxen de Sant Vicenç dels Horts també va ser una de les crítiques del portaveu del PDCAT, Llorenç Perarnau, que proposava, almenys, reduir-ne la bonificació. En la mateixa línia que la resta de grups de l’oposició, Perarnau afirmava que “les formes de l’Ajuntament ja donen compte de la poca intenció per dialogar en matèria de pressupostos”.
L’equip de govern va recollir “el guant” de negociar de cara a aprovar definitivament els pressupostos i ordenances per 2019. De fet, el regidor d’Hisenda Pública i Economia, Manolo Ortega, va assegurar: “Sembla que s’estiguin aprovant de manera definitiva els pressupostos i no és així. Només s’ha presentat una proposta en temps i forma. Ara arriba el moment de negociar”.

 

Modificació del Pla General Metropolità

La sessió del dijous també va servir per aprovar la modificació del Pla General Metropolità a la parcel•la del polígon industrial del Sector 91, al límit amb Santa Coloma de Cervelló. Es tracta d’un espai que havia ocupat l’empresa Smurfit & Kappa. L’alcaldessa, Maite Aymerich, va explicar que “és una zona industrial no programada i la modificació es fa per reordenar l’espai”. A més, Aymerich assegurava que “una empresa del sector de l’alimentació està interessada en instal·lar-s’hi”. Aquest punt va comptar amb els vots a favor de l’equip de govern, PDCAT, Ciutadans i la regidora no adscrita, Susana Martín.
El grup socialista va abstenir-se en la modificació del PGM perquè, tot i que consideren que “els hi sona bé”, Miquel Comino assegura que la manera de rebre aquesta modificació tan important per Sant Vicenç dels Horts “no pot ser per correu electrònic una setmana abans del Ple”.

Des de Ciutadans, també van fer esment a la falta de temps per treballar la modificació del PGM, però van votar-ne a favor en benefici de Sant Vicenç dels Horts, segons el seu portaveu, Carlos Gómez: “Votem a favor perquè sempre ho fem amb allò que és bo pel municipi, vingui de qui vingui”.
Des del PDCAT, Llorenç Perarnau troba a faltar “la implicació del regidor d’Urbanisme” i una “explicació tècnica per entendre la modificació”. “Inicialment el nostre vot anava a ser abstenció però se’ns va comentar que faltaria una regidora i no volem que no es pugui tirar endavant”, va afegir Perarnau. El Ple es va celebrar amb l’absència per baixa mèdica de la regidora Marta Sugrañes, i en el decurs de la sessió també s’hi va absentar Paloma Tevar, ambdues de Junts per Sant Vicenç.

A banda del regidor no adscrit, Iniciativa va ser l’únic grup que hi va votar en contra. Per Jordi Gil, “falta informació d’una modificació que afecta a 26.000 m2 i no estem en condicions de fer un judici de valor al respecte”. El portaveu d’ICV-EUiA va afegir que pel seu grup és imprescindible saber també quines són “les condicions sota les quals s’instal•larà a Sant Vicenç dels Horts la nova empresa”.


Adhesió a la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals

El Ple també va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament a la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals impulsada per la Diputació de Barcelona. En aquest cas, per unanimitat. Es tracta d’un espai de debat per reforçar les escoles bressol com a equipaments educatius, posar de relleu la importància de l’educació de 0 a 3 anys i compartir estratègies i contribucions dels ajuntaments i les escoles bressol a la igualtat d’oportunitats i la conciliació de la vida familiar i laboral.

Podeu tornar a escoltar el Ple d’octubre al podcast de Ràdio Sant Vicenç:

 

Last update 24.10.2018 | 09:24