|
 

Els alumnes de 4t d'ESO de Sant Vicenç dels Horts inicien una nova edició del projecte 'Mart XXI'

Dimarts, 31 de gener de 2017 a les 09:48
  • 43 alumnes dels instituts Frederic Mompou, Gabriela Mistral i Salesians formaran part dels diferents grups de recerca que conformen el programa

És possible una colònia humana a Mart? Aquesta premissa és el punt de partida del projecte “Mart XXI”, un programa que promou vocacions científiques i tecnològiques entre els alumnes de 4t d'ESO. Enguany, Sant Vicenç dels Horts comptarà amb 43 alumnes que formaran part dels diferents grups de recerca: 15 places de l’Institut Gabriela Mistral, 14 places de l’Institut Frederic Mompou i 14 places de l’Institut Salesians.

El projecte “Mart XXI” pretén acostar els alumnes de 4t d’ESO a la universitat, despertar el seu interès per la ciència i la tecnologia, reforçar la seva motivació i autoestima i contribuir a aconseguir que continuïn l’escolaritat més enllà dels nivells obligatoris. Els alumnes participants es dividiran en 9 grups que, guiats per investigadors universitaris, realitzaran diversos experiments i assajos científics en els laboratoris i instal·lacions del Campus Baix Llobregat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

5 sessions en 3 setmanes
Els alumnes treballaran en els seus grups de recerca durant 5 sessions, al matí, al llarg de 3 setmanes. La primera sessió comença avui i les properes seran els dies 1, 6, 8 i 10 de febrer. El darrer dia hi haurà una jornada de cloenda i exposició dels treballs finals dels grups. El programa ‘Mart XXI’ busca assolir diversos objectius:

  • Ajudar en la seva orientació acadèmica i professional
  • Treballar en equip i per projectes, assumint una responsabilitat dins l’equip i combinant el treball en grup amb la realització de tasques de manera individual i autònoma
  • Apropar a les noies als estudis científics i tecnològics
  • Conèixer de prop la universitat i posar de relleu el paper que desenvolupa la ciència i la tecnologia a la nostra societat
  • Motivar als alumnes participants a no abandonar els estudis de manera prematura, tot valorant el coneixement, l’estudi i l’esforç

La UPC va iniciar aquest projecte l’any 2008, i Sant Vicenç dels Horts hi participa des del any 2010. ‘Mart XXI’ és una realitat gràcies a la complicitat de la UPC amb el món local, els centres de secundària i institucions com ara l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona.

Resultats satisfactoris
Els resultats del projecte ‘Mart XXI’ en els alumnes participants indiquen un alt nivell d’assoliment dels objectius. Una fracció molt elevada (58,06%) opta pel batxillerat científic-tècnic, així com també la majoria dels joves participants al programa continua els estudis en nivells postobligatoris (91,78%).

‘Mart XXI’ ajuda a fer l’orientació acadèmica i professional de l’alumnat que hi participa. A més, l’alumnat augmenta la seva autoestima i té l’oportunitat de veure la universitat des de dins i tenir un referent clar del que hi passa, vencent pors i temors basats em idees preconcebudes.

El treball conjunt de diverses administracions ha esdevingut clau per fer realitat aquest projecte i és una clara via de futur, una oportunitat per a la cerca de projecte nous que puguin contribuir a fomentar les vocacions científiques i tecnològiques i a millorar l’educació del país.

Last update 31.01.2017 | 10:28