|
 

Sant Vicenç dels Horts unifica dos serveis d'atenció a les famílies i l'adolescència del Baix Llobregat

Dimecres, 15 de març de 2017 a les 11:33
  • Els serveis, que s’ubiquen a l’edifici dels antics Salesians (passatge de Pau Vila), són l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) i el Servei d’Integració Familiar en Família Extensa (SIFE)

Sant Vicenç dels Horts disposa, des de la setmana passada, de dos serveis d’atenció a les famílies i a l’adolescència del Baix Llobregat. Els dos serveis, que es troben unificats a l’edifici dels antics Salesians (passatge de Pau Vila), són l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) i el Servei d’Integració Familiar en Família Extensa (SIFE). Ambdós equipaments es van inaugurar el dijous, dia 9 de març, a càrrec de l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà, i el conseller comarcal de polítiques de benestar, Xavi Paz.

L’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts Maite Aymerich va manifestar la “voluntat capitalina del municipi de centralitzar serveis a les persones i les famílies”.


Serveis primordials per l’atenció a la infància i les famílies

Els Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA) estan formats per professionals de la psicologia, la pedagogia, l'assistència social i l'educació social, i estan distribuïts per tot el territori de Catalunya. Els EAIA reben els casos en situació de desemparament o en risc d'estar-hi que detecten els serveis socials bàsics, les instàncies judicials o policials o la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. Aquest servei també elabora plans de millora per a l'infant i la seva família i fa el seguiment i el tractament un cop s'han aplicat les mesures proposades, tant si estan en el nucli familiar com en un centre o en una família d'acollida. A més, els EAIA són els responsables de coordinar els altres equips i serveis del seu territori que també intervinguin en l'atenció als infants en desemparament, així com donar assessorament als serveis socials bàsics d'atenció social.

Un d’aquests serveis bàsics és el Servei d’Integració Familiar en Família Extensa (SIFE), que ara es troba al mateix edifici dels antics Salesians. Els professionals del SIFE s’encarreguen de donar resposta a situacions i necessitats dels menors tutelats per la Generalitat de Catalunya que requereixen una atenció alternativa a la seva família d’origen.

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà, considera que la unificació d’aquests dos serveis permet donar un servei més acurat i directe a les famílies i als infants i adolescents en risc d’exclusió social.  En aquest sentit, el president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, creu que aquesta unificació és una “oportunitat per treballar de manera més integral i atendre millor a les famílies”, tot destacant la professionalitat del personal de l’EAIA i el SIFE.


Projecte innovador per gestionar les emocions

La trobada també va servir perquè les professionals de l’EAIA i el SIFE proposessin al consistori i al Consell Comarcal un nou recurs per famílies amb nens en situacions d’exclusió social. La proposta pretén crear grups de treball per les famílies per gestionar els processos psicosocials a través de l’exercici corporal en comunitat. Ara cal que les administracions públiques concretin la dotació econòmica i l’abast del projecte.

 

Last update 15.03.2017 | 14:06