|
 

Ja és realitat el gual del riu Llobregat que connecta Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat amb Sant Vicenç dels Horts

Dissabte, 7 de juliol de 2018 a les 08:55

A partir d'ahir, els habitants de Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei ja poden creuar per primera vegada el riu Llobregat a peu o en bicicleta a través d'un pas de nivell sense la necessitat d'utilitzar les carreteres amb trànsit rodat. Aquesta passarel·la inundable entra a formar part de la xarxa de camins fluvials que suma més de 30 kms al llarg del riu Llobregat.

Aquest divendres 6 de juliol es va inaugurar aquest gual inundable amb la presència d'Antoni Farrero, Coordinador de l'Oficina Tècnica de Gerència de l'AMB, Javier Navarro, Director d'obra de l'AMB, Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de Rei, Maite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts i Jordi San José, alcalde de Sant Feliu de Llobregat.

Maite Aymerich també va tenir un emotiu record per l'ex-alcalde Oriol Junqueras; un gran passejador del riu que qualsevol dia d'aquests passejarà de Sant Vicenç dels Horts a Sant Feliu i Molins o a l'inrevés. Va insistir que hem deixat de viure d'esquenes al riu per gaudir d'aquest espai natural també convertit en espai social.

Antoni Farrero va afirmar que aquest és un projecte típicament metropolità que s'emmarca en dos altres projectes: per una banda, la recuperació social i ambiental del riu Llobregat, i per altra, el concepte més ampli d'infraestructura verda.

Joan Ramon Casals ha explicat que el riu ens ha donat vida a les nostres ciutats i el teníem oblidat. Aquesta connexió ens apropa com a viles i recupera un espai de relacions entre ciutadania i un espai verd. Com a darrer desig, veure com creua aquest gual lOriol Junqueras que va ser un dels impulsors.

Finalment, Jordi San José ha afirmat que avui ha estat un dia molt important pels 3 municipis, unint les 2 ribes del Llobregat amb la consecució dun projecte que es va començar a planificar a la tardor 2014 i que per fi ha culminat amb èxit. Ha arribat lhora que els nostres municipis mirin als ulls del riu i que gaudim daquesta zona per fer esport o passejar, ha afegit.

Aquest projecte semmarca dins duna estratègia global de recuperació ambiental i de foment de lús social en làmbit del riu Llobregat. A més, la connexió a peu i en bicicleta entre els 3 nuclis urbans potencia el canvi dhàbits cap a una mobilitat sostenible que sestà apostant des de lAMB i des dels tres consistoris.

La iniciativa neix, per una banda, de la voluntat dels Ajuntaments per donar continuïtat a leix de vianants i bicicletes que ve al llarg del riu per relacionar-se amb els espais fluvials, i per altra, consolidar i establir un nou enllaç del riu amb els municipis veïns.

El pas a nivell està format per una plataforma transitable de 4 metres, donant una amplada suficient pel creuament simultani de vianants i bicicletes.
L' obra, que té un pressupost de 745.364,03 €, va començar el passat mes de gener i ha requerit la desviació del riu a través d’un canal lateral per tal de poder treballar en sec dins de la llera.
Els episodis de pluja abundants i reiteratius d’aquest hivern i primavera han dificultat les tasques diàries de construcció i han retardat una mica la seva inauguració, prevista inicialment per aquesta primavera. Com a dades curioses, s'han produït 8 temporals aquest hivern-primavera i 32 dies amb cabals del riu superiors a 50 m3/seg, quan el cabal normal volta els 2,5 m3/seg durant aquesta època. Aquestes crescudes suposen un volum d'aigua 20 vegades superior al què acostuma a baixar habitualment, fet que ha provocat la inundació complerta de l'obra.

Last update 07.07.2018 | 09:51