|
 

L'art urbà s'escampa pels carrers de Sant Vicenç dels Horts

Dimecres, 14 de novembre de 2018 a les 12:10


• El pla comunitari ‘Implica’t per Sant Josep’ i la Fundació Contorno Urbano lideren aquest projecte transversal de l’Ajuntament

• Ja s’han iniciat tallers de grafits a l’institut Gabriel Mistral i a l’Espai Jove La Capella i el 16 de novembre s’organitza una gran festa al pont de Rafael Casanova

Els grafits artístics es convertiran aviat en una imatge familiar als carrers de Sant Vicenç dels Horts, gràcies al projecte de cultura urbana que posa en marxa l’Ajuntament. La iniciativa va sorgir al pla comunitari Implica’t per Sant Josep, quan el veïnat va proposar fer accions de muralisme al barri. Arran d’això, el projecte va créixer fins a abastar altres zones del municipi i ara es posa en marxa, amb la intervenció de la Fundació Contorno Urbano. Ja s’han iniciat tallers de grafits a l’institut Gabriel Mistral i a l’Espai Jove La Capella i el 16 de novembre s’organitza una gran festa al pont de Rafael Casanova, amb la pintura de dos grans murals a càrrec dels artistes Pelucas i Ibie.

A Sant Josep ja ha començat el projecte “Posem bonic el barri”, en el marc del pla comunitari ‘Implica’t per Sant Josep’. Concretament, el projecte engega amb tres intervencions: una relacionada amb l’àmbit educatiu, una altre relacionada amb un procés de participació i una tercera amb un potent component comunitari. La primera s’ha iniciat a l’institut Gabriela Mistral, lligada amb un dels projectes del centre sobre el treball amb valors: la comunitat educativa ha realitzat un procés participatiu i pedagògic i s’ha decidit pintar un mur de 100 metres. Ja s’ha realitzat un primer taller preparatori i es calcula que més de 400 alumnes participaran en aquesta primera acció.

Pel que fa a la segona actuació, l’equipament del Rocio ja ha iniciat el seu procés participatiu per definir el pla d’usos de l’equipament. El grup motor format per entitats i veïnat a títol individual ja hi ha començat a treballar. En breu, una de les accions estarà relacionada amb l’ús de l’art com a forma d’expressió i generació d’idees. Un mur de l’equipament serà l’escenari on plasmar artísticament el futur de l’equipament.

Per últim, l’espai jove la Capella i la residència de Can Pujador participaran en una acció col•laborativa per pintar el mur situat justament al carrer d’Albacete. Es tracta d’un treball conjunt que facilitarà la trobada entre joves de la Capella i persones residents de Can Pujador, amb l’objectiu de fer comunitat, treballar sobre determinats prejudicis i sensibilitzar sobre temes d’interès per tos dos col•lectius.

Tret de sortida del projecte 12 + 1

De la seva banda, Contorno Urbano es fa càrrec del comissariat i la realització de l’exposició d’art urbà que durant tot un any es farà a les parets del carrer Rafael Casanova, sota la via del tren. El tret de sortida serà aquesta setmana, els dies 15 i 16 de novembre. Els primers artistes que pintaran els grafits al carrer Rafael Casanova són Ibie i Pelucas. Per acostar encara més l’art urbà a la ciutadania, el 16 de novembre es s’organitzarà una festa amb dos tallers de grafit, acompanyats de música amb DJ.

El projecte 12+1 transforma el concepte tradicional de galeria d’art i ho porta a una escala, un llenguatge i un escenari diferent. Els dos artistes pintaran dos murals de gran format a banda i banda del carrer, amb una proximitat absoluta a la gent. Aquests murals es mantindran durant dos mesos i, passat aquest període de temps, dos artistes més pintaran a sobre dos nous murals. Quan acabi l’any, els artistes participants exposaran a Sant Vicenç dels Horts la seva obra d’estudi (quadres, il•lustracions, escultures...). Els artistes participants se seleccionaran entre noms de qualitat i prestigi, principalment de l’àrea de Barcelona i el Baix Llobregat. D’aquesta manera, Sant Vicenç dels Horts se suma a Barcelona, l’Hospitalet i Sant Feliu de Llobregat, ciutats on ja funciona el projecte 12+1.

Poesia i grafits al carrer

A banda d’aquestes iniciatives, el projecte de cultura urbana s’agermana amb la campanya Ciutat en Vers i es pintaran poemes en diferents escales de Sant Vicenç dels Horts.

Aquest projecte de cultura urbana neix de manera transversal, amb la implicació de nombrosos departaments de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, i persegueix diferents objectius:

- suturar el municipi, de manera que els ponts i les vies deixin de ser barreres urbanes i es transformin en espais d’art;
- millorar l’aspecte del municipi;
- facilitar oci positiu al jovent i fomentar el seu interès per la creació artística;
- fer servir l’art com a element de transformació social, apropar-ho a la ciutadania i crear nous públics, i
- fomentar la cohesió social.

Last update 16.11.2018 | 16:36