|
 

El Ple municipal aprova el nou Pla Local de Joventut

Dissabte, 17 de novembre de 2018 a les 09:03

L’educació, l’economia personal i l’habitatge són els temes que més preocupen al jovent vicentí.

El Ple municipal del novembre ha aprovat el Pla Local de Joventut, l’instrument per analitzar i prioritzar les polítiques públiques relacionades amb el jovent que es tiraran endavant a Sant Vicenç dels Horts fins al 2021. Aquest és el tercer Pla Local de Joventut que té el municipi i s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern (Junts x SVH i SVH Sí Puede) i Ciutadans. La resta de regidors i regidores s’hi han abstingut.

La regidora de Joventut i Infància, Yolanda Artigas, va explicar al Ple que el document centra les seves línies de treball en l’emancipació i la participació dels joves. La diagnosi de la situació actual s’ha fet mitjançant enquestes a nois i noies de dos grups d’edat: de 14 a 19 anys i de 20 a 35 anys. Els resultats d’aquestes enquestes fan veure que el que més preocupa el jovent vicentí és l’educació, l’economia personal i l’habitatge. En aquest sentit, Artigas es mostra satisfeta perquè a les enquestes “han sortit moltes coses positives”, però assegura que en relació a l’habitatge juvenil “encara s’ha de treballar molt”.

Pel que fa als equipaments municipals, l’Espai Jove La Capella està molt ben valorat, però els joves consideren que els seus serveis estan infrautilitzats. Els equipaments municipals més emprats pels joves són el Complex Esportiu Municipal, la piscina d'estiu, el Pavelló de Sant Josep i la Biblioteca Les Voltes. En el cas de la biblioteca, el seu ús puja fins a la segona posició entre els joves de més edat.

La regidora de Joventut també va indicar al Ple que l’Ajuntament estudia la possibilitat de comptar amb un bus directe a la Universitat Autònoma, una proposta que havia plantejat ICV-EUiA abans del Ple.

En general, els grups de l’oposició valoren la diagnosi que fa el Pla Local de Joventut, però consideren que al text li falten propostes. Ciutadans va votar-hi a favor. El seu portaveu, Carlos Gómez, assegura que “tècnicament és un pla que està bé, però la participació no és només informació”. La resta de formacions s’hi van abstenir. El portaveu del PSC, Miguel Comino, considera el pla “molt descriptiu” i “poc ambiciós”, i qüestiona que no s’hagi comptat amb “les entitats polítiques joves d’aquest municipi”. El portaveu d’ICV-EUiA, Jordi Gil, troba a faltar “planificació de propostes de futur que intentin solucionar els problemes que es diagnostiquen al pla”, mentre que el portaveu del PDeCAT, Llorenç Perarnau, considera que al Pla Local de Joventut li falta “concreció”, “participació” i “avaluació” de la feina feta anteriorment.

Acord per evitar la instal•lació de sales de jocs i apostes

El Ple municipal del novembre també ha aprovat una moció, presentada per Ciutadans, per modificar la normativa urbanística municipal de manera que no es puguin instal•lar noves sales de jocs i apostes al nucli urbà de Sant Vicenç dels Horts, amb l’objectiu de combatre conductes d’addicció al joc. La proposta va aplegar el suport del PSC, ICV-EUiA, SVH Sí Puede i la regidora no adscrita, mentre que s’hi van abstenir Junts per SVH, PDeCAT i el regidor no adscrit. Els regidors i regidores reconeixen que el municipi té poc marge de maniobra per evitar la instal•lació de sales de joc, perquè les competències sobre locals de joc les té la Generalitat, per això la moció opta per preveure aquestes limitacions en la planificació urbanística. La moció també estableix fer campanyes de conscienciació a les famílies i als menors sobre els riscos del joc i la ludopatia entre joves.

Gestió dels menjadors escolars

El Ple també va debatre sobre el decret de la Generalitat que modificarà la gestió dels menjadors escolars. PSC, ICV-EUiA i la regidora no adscrita van presentar una moció per instar al Departament d’Ensenyament a aturar aquest decret, que actualment està en fase d’avantprojecte. Ensenyament impulsa el decret per adaptar el servei de menjador escolar a la nova legislació en matèria de contractació pública.

ICV-EUiA considera que el decret “és una aberració” i alerta que “tota la comunitat educativa hi està en contra”. Jordi Gil proposa aturar el procés del decret per buscar “amplis consensos” i portar-ho aleshores al Parlament. En aquest sentit, el regidor socialista Juan Ramón Torres considera que el decret opta per “l’externalització i la privatització del servei dels menjadors escolars” i deixa les AMPAs fora de la seva gestió. Per contra, Junts x SVH i PDeCAT veuen l’avantprojecte de decret com un punt de partida i una oportunitat per negociar. El portaveu de Junts, Arnau Mata, considera que el servei de menjador escolar, com a servei públic, no recaurà sobre les AMPAs, sinó “sobre les administracions, sense restar poder de decisió a les AMPAs, perquè estaran a les comissions de menjador que es crearan per gestionar i decidir com han de ser aquests serveis”. En el mateix sentit es manifesta el portaveu del PDeCAT, Llorenç Perarnau, que considera “alarmista” la petició d’aturar l’avantprojecte de decret. A tot això, l’alcaldessa, Maite Aymerich veu el decret com una “oportunitat” de transparència i de reforçar el menjador escolar com a un “espai plenament educatiu”. A més, l’alcaldessa va posar l’Ajuntament “a disposició de les AMPAs i les escoles” per fer la “feina feixuga” en la seva adaptació a la nova llei de contractació pública.

PSC, ICV-EUiA, SVH Sí Puede i la regidora no adscrita van votar a favor de demanar al Departament d’Ensenyament l’aturada del decret de menjadors escolars, mentre que van votar-hi en contra Junts x SVH, PDeCAT i el regidor no adscrit. L’absència de quatre regidors va fer empatar aquesta votació i la moció es va rebutjar amb el vot de qualitat de l’alcaldessa. Els regidors absents, per motius de salut o personals, van ser Fran Infante (Junts x SVH), Georgina González (SVH Sí Puede) i Patricia Higueras (PSC), a més del regidor de Solidaritat, Cooperació i Voluntariat, Miquel Àngel Camacho (Junts x SVH), que aquests dies visita els projectes que l’ONG vicentina Taller de Solidaritat impulsa a Bolívia i Perú.

 

 

Last update 17.11.2018 | 09:07