|
 

La Fundació Contorno Urbano, guanyadora del premi d'art urbà de Sant Vicenç dels Horts

Dijous, 2 de maig de 2019 a les 15:10
  • Sota el nom de ‘Vincles’, la proposta potencia el treball en comunitat per escampar pintures murals per diversos indrets del municipi, amb la participació d’artistes professionals que treballaran conjuntament amb ciutadania i entitats locals
  • Ja s’ha iniciat el contacte amb associacions i veïnat de diferents barris per començar a treballar en les intervencions artístiques que es faran a diversos punts del municipi
  • Amb aquest premi, l’Ajuntament dona impuls a la iniciativa cultural, amb un fort component participatiu, que es treballa des de fa mesos a la xarxa comunitària de l’Implica’t per Sant Josep i que es va estenent a altres barris

La Fundació Contorno Urbano, guanyadora del premi d’art urbà convocat per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, ja ha iniciat el procés participatiu per planificar, conjuntament amb la ciutadania i entitats locals, les diverses actuacions que s’hi duran a terme. Sota el nom de Vincles , la proposta potencia el treball en comunitat amb l’objectiu de trencar barreres urbanístiques mitjançant l’art com a font d’expressió i d’unió entre barris.

Amb aquest premi, l’Ajuntament fa un pas més en la promoció de l’art urbà, un projecte que es va començar a treballar fa un any des de diferents departaments i que ha derivat en la convocatòria d’aquest concurs. Es dona així impuls a la iniciativa de cultura urbana, amb un fort component participatiu, que va sorgir inicialment a la xarxa comunitària de l’Implica’t per Sant Josep i que s’estén ara a altres barris.

Ja s’ha iniciat el contacte amb associacions i veïnat per començar a treballar en les intervencions artístiques que es faran a diversos punts del municipi. En aquesta línia, per exemple, hi ha prevista la participació d’artistes professionals que treballaran conjuntament amb joves i entitats locals per escampar l’art a diferents murs i escales del poble. Fins al mes de desembre, tindran lloc una vintena d’actuacions artístiques per ambientar aquests espais.

Vincles s’estructura en tres grans eixos:

  • Sutura urbana. Es pintaran els murs dels ponts que travessen la via del tren per transformar aquesta barrera urbana en espais expositius d’art i millorar la connexió entre barris, fent-hi més amable el pas de la ciutadania. Artistes de trajectòria i solvència tècnica visitaran Sant Vicenç dels Horts durant uns dies i faran un treball previ amb la comunitat per finalment executar l’obra mural. L’embrió d’aquesta experiència és el projecte 12+1, que ja es va iniciar al gener amb la pintura de dos murals a càrrec de Musa i Siro. Amb Vincles , el projecte 12+1 continua fins al desembre, de manera que cada mes es pintaran dos murals diferents al pont del carrer de Rafael Casanova. A banda, també hi haurà actuacions artístiques al pont de la Soledad, al de Ciudad Real amb la plaça de Narcís Lunes, al d’Anselm Clavé amb Sant Josep i al de Can Sàbat.
  • Espais interiors. Es pintaran diverses escales del barri de Sant Josep per reforçar i donar continuïtat al projecte “Ciutat en Vers”, de foment de la poesia a l’espai públic. Artistes reconeguts faran estades d’entre 5 i 10 dies al poble per treballar amb la comunitat i aquesta participarà en totes les fases artístiques, és a dir, des del disseny fins a l’execució.
  • Microurbanisme. Es pintaran espais reduïts del barri de Sant Josep per fer-los més amables i adaptar-los a les inquietuds i necessitats de la ciutadania. En aquest cas també s’organitzaran residències d’artistes que treballaran amb la comunitat totes les fases de la intervenció.

Murs lliures
Prèviament al projecte Vincles , al novembre, l’Ajuntament i la Fundació Contorno Urbano ja van habilitar diversos espais permanents perquè els amants de l’art urbà puguin expressar-se artísticament. Es tracta de part dels murs exteriors del Camp de Futbol Municipal de La Barruana (avinguda de Torrelles 42), del Camp de Futbol Municipal de La Guàrdia (carrer d’Olot) i de l’Avinguda del Mil•lenari.

Per pintar-hi, cal respectar les normes següents:
- S’ha de pintar dins de la zona delimitada com a espai lliure.
- La zona a tocar del mur lliure ha de quedar neta de material i brossa.
- S’ha d’evitar elements sexistes, racistes, xenòfobs i publicitari.

Sense ànim de lucre
Contorno Urbano és una fundació sense ànim de lucre que busca cercar noves vies de participació ciutadana a l’espai públic a través de l’art i l’urbanisme. Aquesta fundació genera nous espais de diàleg i relació entre l’artista que intervé en l’espai i les persones que es beneficien de la seva actuació. En el camp de l’art urbà, Contorno Urbano és l’única fundació sense ànim de lucre de l’estat espanyol i una de les poques a l’àmbit internacional que s’hi dedica.
Entre els diferents projectes culturals que han fet, destaca “ARTICULA’T”, iniciativa guanyadora del premi Josep Maria Rueda de la Diputació de Barcelona l’any 2016. Aquest projecte articula processos d’aprenentatge artístic que deriven en la realització d’un mural participatiu a la comunitat. Es crea un grup motor en col•laboració amb les entitats participants, el qual s’encarrega de pintar el mural acompanyat per un artista. El grup a més reflexiona sobre el contingut del mural, aprèn tècniques de grafit i pintura.

A més, Contorno Urbano gestiona el projecte 12+1 més recents de Sant Vicenç dels Horts i Barcelona i, des fa ja tres anys, a l’Hospitalet de Llobregat i a Sant Feliu del Llobregat. 12+1 és un projecte que pretén portar el concepte de galeria a un altre nivell, a una escala i un llenguatge diferent també als murals de gran format, creant un espai expositiu a peu de carrer, més pròxim a la ciutadania i ubicat estratègicament. L’objectiu és apropar la cultura de forma directa a la ciutadania.

Contorno Urbano també ha organitzat el festival “Volta” (Cornellà de Llobregat, 2017) i la “Mostra d’Art de Molins de Rei” (2018). En aquest últim cas, ho compaginen amb projectes de llarga durada com el 12+1 (des de 2015) i “Válvulas & Ritmos” (des de 2006). A més, aquesta fundació disposa d’una galeria pròpia dedicada a exposar l’art urbà i grafit, que canvia de forma mensual des de 2018.

 

Last update 24.05.2019 | 15:51