|
 

El Ple extraordinari aprova la dedicació i el sou dels membres de l'equip de govern

Dimecres, 3 de juliol de 2019 a les 10:53

• D’aquí a final d’any, s’estalviarà un total de 55.541,13€ en la retribució dels càrrecs electes
• La sessió plenària d’ahir també va estar marcada per la renúncia de Carlos Gómez a la seva acta de regidor no adscrit

El Ple extraordinari d’ahir va servir per aprovar la dedicació i els sous dels membres de l’equip de govern, format per 8 regidores i regidors del PSC-SVEnPositiu*. En aquest sentit, l’Ajuntament estalviarà fins a 55.541,13€ en retribucions de càrrecs electes d’aquí a final d’any, ja que no es gastarà el sou dels 3 regidors que caldrien per la majoria absoluta, ni tampoc les dues mensualitats de la regidora Patrícia Higueras, que s’incorpora al setembre per temes de conciliació personal i compatibilitat laboral amb la seva feina de mestra a una escola pública.

En els sis primers mesos de 2019, la despesa de Junts x Sant Vicenç en càrrecs electes de govern ha estat de 164.551,18 euros. Els sis mesos posteriors al canvi de govern, fins a desembre de 2019, la despesa de sous de govern per part del PSC-SVEnPositiu serà de 122.067,69 euros. En total, per tant, tot el 2019 s’hauran gastat 286.618,87 euros del total pressupostat (342.160€). La diferència suposarà aquest estalvi de prop de 56.000 €.

Així, les dedicacions i els sous bruts són els següents:

           Dedicació           Sou brut anual         Sou de juny a des. '19

Isidre Bautista                 98%                 42.355,6 euros           21.547,57 euros
Xavi Gómez                    98%                 42.355,6 euros           21.547,57 euros
Miguel Comino                80%                 34.576 euros             17.589,85 euros
Patrícia Higueras            80%                 34.576 euros              10.811,86 euros*
Mireia Vergés                  70%                 30.254 euros              15.391,12 euros
Paqui Capellades            70%                 30.254 euros              15.391,12 euros
María Peláez Moreno      70%                 30.254 euros              15.391,12 euros
Juan Ramón Torres         20%                   8.644 euros                4.397,46 euros

 

                      Total       253.269,2 euros           122.067,79 euros

 

La partida de sous de govern tampoc no s’augmentarà al 2020, de manera que es mantindrà el límit de 342.160€ que hi havia pressupostats fins ara. Les dedicacions i les retribucions es van aprovar amb els vots a favor dels 8 regidors del , els 2 de Cs, els 2 de Sant Vicenç en Comú - Podem i el regidor no adscrit, mentre que hi van votar en contra els 8 regidors de Junts x Sant Vicenç.

La portaveu de Junts, Maite Aymerich, va criticar la falta d’informació prèvia sobre els sous del govern: “El govern municipal no s’ha posat en contacte amb nosaltres per explicar-nos aquesta proposta més enllà del text i el coneixement que vam tenir dilluns a la Junta de portaveus [...], ni s’ha negociat amb nosaltres cap suport de cap tipus i nosaltres representem 8 regidors, els mateixos que el PSC-SVEnPositiu, i aquesta conversa no s’ha mantingut [...] per tal de conèixer en profunditat les diferents motivacions, cosa que sí que ens consta s’ha fet amb d’altres grups”. A més, Aymerich va assegurar no entendre que el regidor Juan Ramon Torres, que es fa càrrec d’un conjunt de regidories que requereixen molta presència i molta dedicació, com són Recursos Humans, Seguretat Ciutadana, Protecció Civil, Educació, etc. [...] només se li assigni un 20% de la jornada”.


Per la seva banda, Jordi Gil (Sant Vicenç en Comú - Podem), va valorar positivament que “l’import global de la partida de capítol 1 no es supera, no hi ha una modificació de crèdit per poder pagar més als càrrecs electes”. El regidor no adscrit, Carlos Gómez, va explicar: “El Ayuntamiento se tiene que poner en marcha, tiene que trabajar, y es un paso importante para poder seguir trabajando, votaré a favor de las dedicaciones que propone el gobierno sin entrar en más detalle de si son mejores o peores”.


L’alcalde, Miguel Comino (PSC-SVEnPositiu), va tancar la ronda d’intervencions d’aquest punt adreçant-se a la representant de Junts: “Tens raó i et demanem disculpes; no hem parlat abans de tots aquests temes”, i va convidar al grup de l’oposició a replantejar el seu vot atesa les explicacions més detallades del Ple. En referència a la dedicació del 20% del regidor Juan Ramon Torres, Comino va recordar: “Hem fet un repartiment de dedicacions formals [...] però tots els regidors i regidores de govern estan i estaran moltes més hores de les que diu la part oficial, això ho sabeu perfectament”. I va recordar: “Tu mateixa, Maite, durant un temps no vas tenir dedicació, vas estar al 0% de dedicació i treballaves aquí, venies aquí, feies hores aquí; saps perfectament que no cal tenir dedicació formal en el paper per dedicar-s’hi a fer política”.
Pel que fa a la partida de personal eventual, aquesta continuarà amb una dotació de 30.660 euros bruts anuals (70,94%). El sou el cobrarà l’assessor d’alcaldia, planificació estratègica i projectes europeus. Aquest punt es va aprovar per unanimitat.

Sis àrees de govern

El Ple d’ahir també va donar compte de l’estructura política municipal, que consta de sis àrees de govern: Alcaldia, Governança i Economia, Serveis a les Persones, Acció Social i Drets Civils, Promoció Econòmica i de Ciutat, i Serveis al Territori i Sostenibilitat. (Llegiu aquí notícia sobre el nou cartipàs).

Des de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich va assegurar que es tracta d’un “govern sobrecarregat de tasques i de responsabilitats, en una situació de minoria”. I va afegir: “La distribució es manté bastant respecte del que havíem fet fins ara”. Aymerich també va recordar el seu discurs al Ple d’investidura: “Pretendre construir un govern en minoria era un risc per la pèrdua d’embranzida i en el ritme de moltes de les coses que estan en marxa pel progrés de Sant Vicenç que hem viscut en els darrers anys [...] i pensem que la repartició de les responsabilitats que fa l’alcalde dificultarà que els regidors i les regidores puguin exercir una correcta direcció i control dels departaments que tenen assignats, perquè són moltíssims per la situació de minoria”.

L’alcalde Miguel Comino va replicar: “És un govern fort, que treballa des del primer dia, no heu de patir per això”. I va recordar que “no és el primer govern del país en minoria”. “Pensem que governar en minoria”, va afegir, “dona una oportunitat també de buscar diàleg, de buscar acords a moltes bandes i amb aquesta intenció és amb la que aquest govern municipal es posa en marxa”. I davant “les dificultats que pot tenir de càrrega de treball, [...] que estem patint els regidors i les regidores de govern”, Comino va assegurar estar “tranquil” perquè hi ha “un bon equip tècnic a la casa, de persones professionals que estan fent la seva feina perfectament i nosaltres el que fem és política, organitzar i orientar políticament l’acció de govern”.

Carlos Gómez deixa l’acta de regidor

Un altre dels moments destacats del Ple d’ahir va ser l’anunci per part de Carlos Gómez de renunciar a la seva acta de regidor. Gómez, que fins diumenge era el portaveu del grup municipal de Cs, va anunciar dilluns que passava a regidor no adscrit. Ahir, al Ple anunciava la seva decisió d’abandonar la primera línia de la política local. I va motivar la seva decisió: “Hace ya un tiempo que Cs ha girado radicalmente a la derecha y ha dejado Catalunya de lado. Esta situación la veía, pero […] cuando estás dentro te debes a la disciplina del partido. He tenido que tragar muchos sapos y defender algunas posturas en este pleno que por mis ideales como persona no compartía. Y ahora lo puedo decir con total libertad, como concejal no adscrito y dueño de mis pensamientos. No comparto las líneas políticas que está llevando Cs girando tanto a la derecha que a mí me da hasta miedo como trabajador y obrero que soy, vecino de Sant Vicenç dels Horts”. I va reblar: “Aquel discurso que entonces me sedujo de ni rojos ni azules, se ha perdido completamente y ahora creo que [Cs] va directo al azul muy oscuro y yo por ahí no voy a pasar”.

( Nota. Podeu sentir el Ple sencer en el podcast de Ràdio Sant Vicenç)

 

*La regidora Patrícia Higueras no s’incorpora fins al setembre per temes de conciliació personal i per compatibilitat amb la seva feina de mestra a una escola pública

Last update 03.07.2019 | 15:21