|
 

El consens polític marca el Ple de juliol, sobretot en l'àmbit educatiu

Divendres, 19 de juliol de 2019 a les 07:58
  • Es van ratificar per unanimitat els convenis de col•laboració per desplegar el Pla Educatiu d’Entorn fins el curs 2022-23 i el programa Magnet a l’Escola La Guàrdia
  • També va prosperar l’aprovació definitiva de l’Ordenança Municipal de l’ocupació de les vies i els espais públics

El Ple d’ahir va estar marcat pel consens polític: quinze dels punts portats a l’assemblea del consistori van aprovar-se per unanimitat.
A la primera sessió plenària del mandat es va aprovar el conveni de col•laboració amb la Generalitat per desplegar el Pla Educatiu d’Entorn fins al curs 2022-23. Sant Vicenç dels Horts és un dels cinc municipis catalans en què el Govern de la Generalitat impulsarà un pla pilot per ampliar els plans educatius d’entorn més enllà de l’educació obligatòria, fins als vint anys. Entre els recursos disponibles a nivell local amb la posada en marxa d’aquest nou disseny del Pla Educatiu d’Entorn (PEE), destaca la incorporació de tècnics d’integració social així com la figura d’un assessor en llengua i cohesió social. En aquest sentit, el regidor d’Educació, José Ramón Torres, assegurava ahir que donarien “continuïtat” a aquest projecte.

L’exregidor d’Educacio de Junts x Sant Vicenç, Miquel Àngel Camacho, assegurava que no és “fruit de la casualitat” que a Sant Vicenç dels Horts hagi estat escollit com un dels cinc municipis per implantar la prova pilot de PEE de 0 a 20 anys, sinó del treball de “molts anys” i de ser un municipi “referent” en quant a plans educatius d’entorn. A més, Camacho afegia que arran de les retallades, “molts municipis van deixar d’apostar per l’Educació però Sant Vicenç dels Horts tots els governs que hi ha hagut han continuat apostant-hi”.

Pel que fa a l’aposta municipal en matèria educativa, l’alcalde Miguel Comino remarcava que quan “la Generalitat va retallar el pressupost en Educació, Sant Vicenç va apostar per mantenir els recursos”. En aquest sentit, la portaveu de Junts x Sant Vicenç va respondre les paraules del batlle socialista dient que “no cal entrar en debat d’on venen les retallades” i esperant que el nou equip de govern “segueixi vetllant” perquè tots els “reptes i èxits” que té Sant Vicenç en l’àmbit educatiu, puguin seguir funcionant. L’alcalde va afegir que l’oposició “pot estar tranquil•la” perquè “el govern municipal vetlla i vetllarà pel bon funcionament del PEE i de totes les dinàmiques educatives que hi ha en marxa al municipi, que són moltes, funcionen des de fa molts anys i tenen molt bona salut”, va dir Comino.

Consolidació del projecte Magnet a l’Escola La Guàrdia

Encara en l’àmbit educatiu, a la sessió plenària també es va ratificar per unanimitat el conveni de col•laboració entre l’Ajuntament, la Fundació Jaume Bofill, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Generalitat per continuar amb el projecte Magnet. Des d’aquest curs, l’Escola La Guàrdia tira endavant un projecte educatiu centrat en robòtica i noves tecnologies. Ho fa amb l’assessorament de la UPC, que durarà tres cursos.
Miquel Àngel Camacho, de Junts per Sant Vicenç, assegurava que l’objectiu de projectes d’innovació educativa com el de Magnet és que les famílies “ho tinguin complicat” a l’hora de triar a quina escola del municipi volen portar els seus infants. “Que ho tinguin complicat perquè totes les escoles de Sant Vicenç siguin d’una alta qualitat educativa i així s’ho hagin de pensar”, va dir Camacho.
Jordi Gil, portaveu de Sant Vicenç En Comú Podem (SVECP) qualificava el projecte Magnet com a “molt bona iniciativa” i celebrava que s’adreci a una escola pública, en aquest cas, a La Guàrdia. Gil afegia: “Ajuda a què els nens i nenes que van a les escoles públiques puguin créixer i desenvolupar-se en igualtat de condicions que aquells que tenen més diners i van a la privada”.

Llum verda a l’Ordenança Municipal per l’ocupació de la via pública

Aquesta normativa pretén regular l’ús privat que es fa de les places i carrers de la ciutat, establint com sol•licitar els permisos per ocupar l’espai públic, drets i deures, taxes i regulacions a tenir en compte per part de qui ho sol•licita. En aquest sentit, es posa ordre per exemple a les terrasses de bars i restaurants, així com la instal•lació de bastides i sacs de runa quan es fan obres o es munten atraccions infantils. Al text inicial del govern, s’havien presentat tres al•legacions, una d’elles proposada per la Unió de Botiguers. El regidor de Comerç, Xavier Gómez, explicava que l’objecte de l’ordenança és regular les condicions d’ocupació de la via pública i establir un “clima de civisme i respecte comú” que fomenti la tolerància entre la ciutadania de Sant Vicenç i preveure mecanismes de correcció en cas d’incompliment. El regidor del PSC - Sant Vicenç en Positiu anunciava que s’havien presentat tres al•legacions i que la Comissió de Participació es va reunir el juny per estudiar-les. De les tres se n’ha estimat una i s’ha inclòs parcialment una altra.

Jordi Gil de SVHCP va agrair la implicació de la Unió de Botiguers a l’hora de “mirar-se aquestes ordenances” i presentar-hi esmenes. En aquesta línia, el regidor no adscrit, Carlos Gómez, es mostrava “gratament sorprès” que s’acceptin les al•legacions i deia que “això últimament no passava”.
Aymerich, per part de Junts per Sant Vicenç deia que es tractava d’una normativa treballada per l’anterior govern i que la votació al Ple era “simplement un tràmit”.

Debat polític per la creació d’un Consell de Ciutat

El punt que va generar més controvèrsia política al Ple de juliol va ser la proposta presentada per SOM Sant Vicenç de crear un Consell de Ciutat. L’agrupació d’electors va poder entrar al Ple aquesta proposta a través del grup municipal de Junts x Sant Vicenç. En aquest punt, Ramón Estévez, membre de SOM Sant Vicenç, va intervenir en el Ple per llegir la proposta de resolució. Des de l’agrupació d’electors demanen “compromís polític” per “concretar les funcions i el caràcter vinculant de les decisions del Consell de Ciutat”, “iniciar la definició d’aquest espai amb la participació de totes les entitats, grups actius, col•lectius, associacions i formacions polítiques del municipi” i fer un “calendari de compromisos i publicar-los”, segons el text presentat a Ple.

Jordi Gil, de SVHCP, va intervenir en aquest punt per argumentar que estava “d’acord amb el fons de la resolució”; amb la creació d’un Consell de Ciutat. No obstant, el regidor va argumentar el seu desacord amb el contingut de la moció: “no es fa esment ni al Consell de Participació ni a la Comissió de Participació, que són mecanismes reglats i que ja existeixen. Tampoc al reglament de Participació, que creiem que hauria de regular la creació del Consell de Ciutat”, va dir Gil. A més, el portaveu dels Comuns assegura haver presentat esmenes per “adaptar aquesta resolució a la realitat vicentina” i tornar a “empoderar” els mecanismes de participació que ja existeixen. Segons Gil, aquests mecanismes són “imprescindibles” per tornar a “enganxar” la ciutadania amb la política i que, durant aquests últims quatre anys, “han anat decaient”, en paraules del regidor.

En aquest sentit, l’exregidor de Participació de Junts x Sant Vicenç, Arnau Mata, es mostrava en desacord amb les paraules de Jordi Gil. “És evident que hem desplegat el Reglament de Participació perquè, si no, no existirien coses com una Comissió de Participació, no s’haguessin fet processos participatius i no existirien tants i tants mecanismes i espais de participació que s’han posat en marxa en aquest últim mandat”, va dir el regidor. Mata afegia, a més, que li semblava que el redactat de la resolució de SOM SVH era “prou ampli” com per donar-li suport i després “poder treballar per definir el Consell de Ciutat i les seves funcions”.

PSC - Sant Vicenç en Positiu i Ciutadans també van presentar esmenes a la proposta de SOM Sant Vicenç de crear un Consell de Ciutat. El portaveu del grup taronja, Antolín Jiménez, “lamentava que SOM no hagués introduït cap de les al•legacions”. Per la seva part, el grup socialista “celebra” la proposta però no troba que sigui pertinent atorgar-li a aquest mecanisme de participació “caràcter vinculant”. Isidre Bautista, el portaveu del grup PSC - Sant Vicenç en Positiu: “L’Ajuntament, per nosaltres, és el màxim òrgan decisori de la vila (...) tenim la legitimitat per poder fer i decidir”. Bautista afegia, a més, que el fet que el Consell de Ciutat sigui un òrgan vinculant fa que “el Ple perdi una miqueta el seu valor inicial”.

Ramón Estevez, membre de SOM SVH, va tornar a intervenir per evidenciar que el component vinculant “és fonamental” per l’agrupació d’electors i per la proposta de crear el Consell de Ciutat. “Això no vol dir treure-li funcions al Ple, sinó portar al Ple tot allò que la gent i les entitats han considerat perquè aquest Ple les pugui aprovar”, assegurava Estévez.

La proposta de l’agrupació SOM Sant Vicenç per crear un Consell de Ciutat al municipi no va tirar endavant. PSC, Cs i SVHCP van votar-hi en contra i el regidor no adscrit, Carlos Gómez, s’hi va abstenir. Van votar-hi a favor els vuit regidors i regidores de Junts x Sant Vicenç.

Comiat dels regidors Carlos Gómez i Juan Carlos Ávila

El Ple d’ahir va ser l’última sessió que va comptar amb la presència del regidor no adscrit Carlos Gómez. Ahir es va fer oficial la seva renúncia. Gómez ja va anunciar a l’anterior Ple que deixava l’acta de regidor, després d’abandonar el partit de Ciutadans, del que era portaveu. Tots els portaveus dels grups municipals del Ple, exceptuant el de Ciutadans, van desitjar sort a Gómez en la seva nova etapa.

D’altra banda, també renunciava ahir a la seva acta de regidor el fins ara número 8 de Junts x Sant Vicenç, Juan Carlos Ávila. El president de la Unió Esportiva Sant Vicenç va explicar els motius que l’han portat a renunciar al càrrec de regidor: “tengo la firme voluntad de seguir presidiendo la Unió Esportiva, con entrega y sin ataduras de ningún tipo, para poder superar todas las dificultades que la entidad tenga que afrontar. Sin que Junts x Sant Vicenç ni la entidad que presido salgan perjudicados ”. El president de la Unió Esportiva va acabar la seva intervenció amb un record a Oriol Junqueras, a qui considera “un amic i veí” i per qui, assegura, va entrar en política. Així es va acabar acomiadant Juan Carlos Ávila: “Junqueras está privado de libertad por unos hechos que, en mi opinión, en ninguna sociedad tendrían que ser delito. Le quiero mandar todo mi apoyo y a Neus, Joana y Lluc. Espero que esta pesadilla termine pronto”.

Podeu sentir la sessió sencera del Ple de juliol aquí:

 

 

Last update 19.07.2019 | 15:32