|
 

La formació mediàtica i el projecte vicentí "Aula Dial", protagonistes a la jornada inaugural del curs escolar

Dijous, 5 de setembre de 2019 a les 19:23
  • L’alcalde Miguel Comino posa en valor la tasca dels professionals docents i el treball en xarxa amb el consistori i la resta de la comunitat educativa, tot destacant l’èxit del projecte “Aula Dial” de Ràdio Sant Vicenç
  • El doctor en periodisme Salvador Alsius pronuncia la conferència inaugural del curs escolar assenyalant la necessitat d’introduir “l’educació mediàtica” als centres educatius

El curs escolar 2019-2020 ha començat i Sant Vicenç dels Horts ha realitzat un acte per inaugurar-lo, el qual ha comptat amb la conferència del doctor en periodisme i vicepresident del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Salvador Alsius. A l’acte, celebrat a l’auditori del Molí dels Frares, hi ha assistit part de la comunitat educativa de Sant Vicenç dels Horts i dels municipis propers, així com l’alcalde de la ciutat, Miguel Comino, que n’ha fet la cloenda.

Salvador Alsius ha fet reflexionar als assistents sobre la necessitat d’introduir “l’educació mediàtica” a les escoles, atès el context de «d’inundació informativa que patim, que com diu Iñaki Gabilondo, fa escassejar la informació potable». En aquest sentit ha assenyalat que les nenes i nens catalans passen una mitjana de cinc hores al dia davant les pantalles (tant el televisor com la tauleta electrònica), fet que els exposa a un seguit de perills informatius com són les notícies falses ( fake news ), els titulars enganyosos ( clickbait ) o les notícies d’alerta infundades ( hoax ). En aquest sentit, Alsius ha assenyalat que «tan important és que els infants i adolescents aprenguin les bondats de la dieta mediterrània, com també ho és que tinguin una bona dieta mediàtica». Així, ha presentat tot el seguit de materials que ha elaborat el Consell de l’Audiovisual de Catalunya a través del web educac.cat que posa en disposició dels docents per treballar aquests conceptes a l’escola.

Per la seva banda, l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, ha afirmat que «els nostres joves estan constantment rebent inputs comunicatius a través de la televisió, les tauletes, els telèfons mòbils, les xarxes socials, les videoconsoles... I aquí és clau la formació perquè sàpiguen interpretar amb sentit crític el missatge que els hi arriba», posant especial èmfasi en el perill de les fake news i apuntant que «L’educació, per tant, serà l’arma més potent per combatre-les».

Comino també ha elogiat el treball que fan els centres educatius del municipi tot apuntant que «el treball fet a l’escola és sens dubte garantia d’èxit i cal continuar treballant per garantir l’excel·lència dels nostres centres educatius», i remarcant que una de les claus d’aquest èxit és que «Sant Vicenç dels Horts és un bon exemple de treball en xarxa des de fa molts anys, amb molts bons resultats».

Aula Dial com a exemple d’èxit

Tan Salvador Alsius com Miguel Comino han coincidit en remarcar el projecte “Aula Dial” de Ràdio Sant Vicenç com un exemple de treball conjunt de la comunitat educativa i de foment del coneixement dels mitjans de comunicació. Prèvia a les intervencions, s’ha projectat un vídeo commemoratiu dels deu anys del projecte, en el qual hi apareixen responsables actuals i passats de la iniciativa que expliquen el seu origen i objectius. També hi apareixen alumnes que hi han participat que, fins i tot, han desenvolupat vocació pel mitjà. “Aula Dial” és un projecte educatiu en el que alumnes de primària treballen plegats per elaborar un programa informatiu a Ràdio Sant Vicenç. Aquest projecte s’inclou en el Catàleg d’Accions de Dinàmica Educativa, que cada any elabora l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i que ofereix als centres educatius desenes de propostes formatives per complementar la seva labor dins les aules. El nou catàleg s’ha presentat en un acte previ a la inauguració del curs, acte que ha clos la regidora d’Educació, Patricia Higueras.

Last update 06.09.2019 | 09:54