|
 

Sant Vicenç dels Horts organitzarà la primera Jornada de Cuina Tradicional Catalana Josep Lladonosa

Dijous, 26 de setembre de 2019 a les 18:08
  • Xefs de renom com els germans Torres i desenes de professionals de la restauració i la pastisseria participaran d’aquest esdeveniment el 5 d’octubre
  • Hi haurà una taula rodona sobre el present i el futur de la gastronomia catalana, a més de sessions de cuina en directe i diverses degustacions

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts organitzarà el 5 d’octubre la primera Jornada de Cuina Tradicional Catalana Josep Lladonosa, que tindrà lloc a la plaça de la Vila i voltants. El programa d’activitats s’ha presentat avui al Mercat de la Boqueria, en un acte que ha comptat amb la participació del regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, Xavi Gómez, la regidora de Promoció de la Ciutat, Paqui Capellades, el president de l’Associació de Comerciants de La Boqueria, Salvador Capdevila, i el mestre Josep Lladonosa, Premi Nacional de Gastronomia i Creu de Sant Jordi.

L’esdeveniment, que compta amb la col·laboració del Parc Agrari i del Consorci de Turisme del Baix Llobregat, porta el nom del mestre cuiner lleidatà, molt vinculat amb Sant Vicenç dels Horts, on hi ha deixat el seu llegat documental i d’objectes relacionats amb la gastronomia catalana. El regidor Xavi Gómez ha lloat la figura del xef Lladonosa, a qui ha agraït la seva implicació en la difusió «d’aquesta cuina nostra, de casa» i el fet de donar nom a una jornada que té «la voluntat de potenciar el producte de proximitat i de temporada, en el nostre cas representat pel Parc Agrari del Baix Llobregat i els pagesos i pageses que treballen les terres a la nostra ciutat».

En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica també ha destacat la restauració local i el potencial de l’horta vicentina i del Baix Llobregat, tot recordant que «la Boqueria és tradicional porta d’entrada al producte Agrícola del Parc Agrari; de fet, encara avui hi ha parades al mercat de producte exclusiu del Baix Llobregat, que és equivalent a producte de proximitat i de qualitat». «Per això», ha afegit, «ens és fàcil establir un relat directe entre producte de proximitat, cuina tradicional catalana i projecció internacional».

Els germans Torres i la Fundació Alicia

A la jornada del dia 5 d’octubre hi participaran els coneguts xefs Javier i Sergio Torres, que cuinaran en directe una recepta del mestre Lladonosa. També hi participaran desenes de professionals de la restauració i de la pastisseria de la comarca i d’altres indrets de Catalunya, a més dels presidents de la Fundació Alícia, de La Boqueria i el Gremi de Restauració de Barcelona, que posaran en valor el nostre corpus culinari i la figura del mestre de mestres.

Lladonosa ha destacat la importància de «recuperar, dignificar i divulgar la cuina tradicional catalana [...] i avui més que mai, en un marc de globalització». L’objectiu de la jornada és promocionar la cuina tradicional a través de demostracions en directe i reflexionar sobre el seu futur. El programa compta amb la participació de 14 dels millors restaurants de la comarca, com ara el grup CUBAT i també els vicentins Casa Mora, La Cuina del Toni, Sagristà i La Botigueta; i 10 pastisseries i forns de tota Catalunya, entre les quals diverses de la ciutat com la Pastisseria Muñoz, l’Artesà de Pa, Cafeteria Julian’s i Finestra Gaudí. Tots aquests participants tenen en comú que disposen del segell “Sabors de l’Horta” que atorga el Parc Agrari del Baix Llobregat.

Activitats durant tot el dia

La plaça de la Vila i els carrers del casc antic seran l’escenari d’aquest jornada, que començarà a les 10.30 h amb la inauguració oficial i una visita al llegat del cuiner Josep Lladonosa, que es troba recollit i classificat a la Biblioteca Municipal Les Voltes i a l’Arxiu Municipal. Tot seguit hi haurà la taula rodona “Avui dia és més fàcil trobar on menjar un bon sushi que un bon fricandó?”, en què es tractarà la situació actual de la cuina tradicional catalana. Hi participaran cuiners, cuineres i alumnes de Josep Lladonosa, els coneguts germans Torres i els presidents de la Fundació Alicia, la Boqueria, el Gremi de Restauració de Barcelona, i Pep Palau, com a moderador.

Durant tot el dia hi haurà una degustació de receptes del mestre Josep Lladonosa i de plats tradicionals cuinats pels restaurants del Baix Llobregat, membres del Sabor de l’Horta i establiments locals. Hi haurà esmorzars de forquilla, platets per dinar i berenars dolços i salats. Per acompanyar-ho hi haurà vins, caves, vermut i cerveses artesanes de proximitat. Per als infants també hi haurà tallers i activitats durant tot el dia.

Al migdia hi haurà un showcooking a càrrec dels germans Torres, la xef del Parc Agrari del Baix Llobregat, Cristina Roig, i Josep Lladonosa; i els actes del matí acabaran amb la xerrada, elaboració i degustació d’un vermut a càrrec de Guillem Distribucions.

La jornada de tarda s’iniciarà amb el showcooking de receptes tradicionals dolces a càrrec del pastisser local Eugeni Muñoz, i tot seguit una altra sessió de cuina en directe d’una recepta de Josep Lladonosa a càrrec dels xefs de Cubat, grup de professionals del Baix Llobregat amb una gran trajectòria i, sobretot, amb una gran estima per la cuina. Finalment a les 19.30 h es farà la cloenda de la jornada.

Last update 27.09.2019 | 10:01