|
 

El nou tribut metropolità creat per l'AMB centra gran part del debat al Ple de novembre

Dimarts, 26 de novembre de 2019 a les 08:41
  • Dijous passat es van aprovar dues mocions en contra de l’impacte econòmic que aquest impost té per la ciutadania vicentina
  • L’alcalde, Miguel Comino, va anunciar una rebaixa de l’increment de l’IBI i també ajuts per fer front a l’impost metropolità

La sessió plenària es va obrir amb la lectura del manifest del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones (podeu llegir-lo aquí ).

El nou tribut metropolità creat per l’AMB va centrar dijous passat gran part del debat del Ple municipal, on es van aprovar dues mocions en contra de l’impacte econòmic que està tenint aquest impost en la ciutadania vicentina. La primera proposta, presentada per PSC-Sant Vicenç en Positiu en nom d’una comissió veïnal, es va aprovar de manera unànime. La segona moció, presentada per Junts x Sant Vicenç, va rebre el vot a favor de tots els grups excepte el del PSC, que es va abstenir.

El portaveu del grup municipal de PSC-Sant Vicenç en Positiu, Isidre Bautista, va demanar a l’AMB una rebaixa del tribut metropolità i diverses millores en el transport: “Reclamem un rebaixa de manera que la ciutadania de Sant Vicenç dels Horts no es vegi tan gravada [...], que tots els serveis dels quals la ciutadania s’ha de beneficiar per formar part de l’àrea metropolitana arribin a la ciutat al més aviat possible, i també l’aplicació de les tarifes socials com la T16 i els títols socials que afavoreixen la mobilitat de col·lectius especialment sensibles”.

A l’audiència pública prèvia al Ple, l’alcalde Miguel Comino ja havia anunciat una rebaixa de l’increment de l’Impost de Béns Immobles (IBI) i també ajuts per fer front al tribut metropolità (vegeu nota) . D’aquesta manera, el govern pretén que l’impacte d’aquest tribut no sigui tan acusat en aquest primer any que la ciutadania l’ha de satisfer. Comino també va explicar que el tribut ara no es pot modificar però que es parlarà amb l’AMB per valorar si es pot reajustar per l’any següent.

Des de l’oposició, Maite Aymerich (Junts) va criticar el que considera inacció per part del govern: “Des del mes de juny fins ara no s’ha fet res”. Segons Aymerich, l’import a pagar, i com repercutiria, no s’ha sabut fins passades les eleccions [municipals]: “Quan es va saber l’impacte que tenia en la ciutadania, era el moment de demanar un altre càlcul [...] perquè no es generés aquesta situació. I sobretot informar”. Arguments que va replicar el regidor del PSC Isidre Bautista, fent referència a la llei 31/2010 de l’impost de l’AMB, que recull la forma de com es calcula el pagament: “Aquesta llei ja hi era, ja la coneixíeu [...]; resulta que al juny nosaltres ho havíem de saber, però vosaltres al maig no”. Des del govern també es va recordar que s’ha anat informant d’aquest nou tribut a les revistes municipals des del juny i també al web svh.cat i a xarxes socials.

De la seva banda, l’alcalde Miguel Comino va assegurar que des de l’11 de juliol s’han mantingut quatre reunions, algunes amb la gerència i d’altres amb els vicepresidents de l’AMB: “Y nos dicen que en diciembre de 2018 se sabía que el impacto en el municipio de Sant Vicenç dels Horts era de aproximadamente 1,5 millones de euros y que se calcularía a través de los valores catastrales”. I va recordar: “En diciembre aquí gobernaba Junts i SVH SI PUEDE”.

Jordi Gil (Comuns) va insistir en què “el tribut no és just perquè grava sobre el valor d’un habitatge, sense tenir en consideració qui hi viu i quins ingressos té”. I va afegir: “Estem d’acord en pagar el tribut però ha de ser equitatiu”, argument aquest compartit per totes les formacions. Gil també va recordar que el seu grup presentarà al·legacions a les ordenances de l’AMB. Per la seva banda, Antolín Jiménez (Ciutadans) va recordar que el seu partit va ser l’únic [dels que estan ara al Ple municipal] que no va aprovar aquest impost a l’AMB. Jiménez, que també va demanar l’adhesió del seu grup a la moció de la comissió veïnal, va argumentar que no s’haurien de pagar els imports fixats: “No tenemos los mismos servicios […] ni las mismas infraestructuras de los municipios de la corona 1, por lo que entendemos que esta recaudación no tendría que ser igual”.

Reconeixement als 20 anys de la Cofradía

Una altra de les mocions que va causar polèmica és la que va presentar Ciutadans i que, en el seu títol, demanava reconèixer els 20 anys de trajectòria de la Cofradía del Santísimo Cristo de la Salud y de Nuestra Señora de la Soledad. La proposta, que es presentava en nom de l’entitat, va ser aprovada amb el vot a favor del PSC i Ciutadans mentre que hi van votar en contra Junts i SVHCP.

L’alcalde Miguel Comino va felicitar públicament la Cofradía pels seus 20 anys de trajectòria i va destacar la importància de la Setmana Santa vicentina, que s’organitza gràcies a l’Asociación Cultural Amigos de Granada i també al Cos de Portants del Sant Crist. “Estamos orgullosos de la Semana Santa […], porque nos ayuda a poner Sant Vicenç sobre el mapa y es fundamental porque hace una labor que no se cuenta con dinero: cultural, histórica”, va recordar l’alcalde, qui també va destacar la tasca social que realitza la cofradía amb molt del jovent de l’entitat. I va anunciar: “Hoy se aprueban dos cosas: la voluntad del Ayuntamiento de otorgar el título honorífico, […], y que se hará la modificación del marco para darle legalidad a esta distinción”.

Des de l’oposició, es va voler deixar clar que també reconeixien la trajectòria de l’entitat i la felicitaven, però que s’estava en desacord amb alguns dels punts de la moció. Concretament, Miquel Àngel Camacho (Junts) va recordar que al març ja s’havia presentat una moció amb aquest tema “y no fue rechazada por capricho, por un tema autoritario, sino porque el reglamento no contempla que se pueda realizar; quizá has querido empezar la casa por el tejado”, en al·lusió a la iniciativa d’Antolín Jiménez, representant de Ciutadans que havia presentat la moció on es demana actualitzar el reglament de distincions de 2005. Jiménez va argumentar: “Hay que aprovechar la importancia a nivel cultural que tiene la cofradía para poder dárselo. […] No pedimos otorgarlo inmediatamente”.

De la seva banda, Jordi Gil (Comuns) va criticar que les institucions públiques atorguin mencions honorífiques a figures religioses i va assegurar que “Sant Vicenç ha estat sempre un punt de trobada de persones vingudes de nombrosos indrets i, per tant, un espai de convivència de diferents cultures i religions [...], la pluralitat suposa un enriquiment, però aquesta realitat també pot comportar conflictes” i per això, “partim d’una posició de neutralitat”. L’alcalde Comino va insistir en el fet que, tot i estar d’acord que Espanya és un estat aconfessional, “dentro de las diferentes entidades del municipio hay un buen número de entidades de carácter religioso y hay que fomentarlas todas”.

Pla Estratègic de subvencions

El Ple municipal també va donar llum verda al Pla Estratègic de subvencions 2020-2023, un document promogut per l’equip de govern que té com a finalitat dotar d’una major transparència la despesa pública que tingui caràcter de subvenció, i aconseguir un increment dels nivells d’eficiència i eficàcia en la seva gestió.

El document estableix, per una banda, què són les subvencions i els tipus que s’atorguen i, per l’altra, els criteris i objectius que persegueixen. En primer lloc el Pla aclareix que només se subvencionen accions subjectes al compliment d’un determinat objectiu, l’execució d’un projecte, la realització d’una activitat, etc. que sempre sigui d’utilitat pública o d’interès social o de promoció d’una finalitat pública. Hi ha dues vies per atorgar subvencions: les convocatòries ordinàries que es regulen per unes bases públiques, i les d’adjudicació directa i nominativa, que seran objecte de convenis reguladors propis.

El Pla també recull els objectius generals i específics de les subvencions públiques que atorga l’Ajuntament. Són tan diversos com estimular la creació i facilitar l’accés a la cultura, al lleure, l’esport i la salut; promoure la innovació del sector empresarial i comercial per millorar l’economia local i generar ocupació; cooperar en l’àmbit del desenvolupament, ajuda i solidaritat internacional; fomentar els valors cívics, la convivència ciutadana, de cohesió i de compromís amb el municipi i dels seus actius territorials, estratègics i humans; atendre a les persones i/o famílies que, per diferents raons, necessiten suport social; fomentar polítiques d’igualtat de gènere; o impulsar la ciutadania activa dels joves i la seva emancipació.

El portaveu del govern, Xavi Gómez, ha explicat que “a partir de l’aprovació d’aquest Pla Estratègic de Subvencions el govern vol posar en valor que el consistori no és l’únic actor de les polítiques públiques de benestar, sinó que ho són també les entitats i associacions, que participen d’una manera activa en les tasques de gestió i prestació de serveis a la ciutadania”. Aquest Pla Estratègic de Subvencions 2020-2023 ha entrat en vigor atès que el Ple municipal hi va votar a favor, i properament serà objecte de publicació i mantindrà la seva vigència durant els quatre exercicis econòmics mentre no sigui modificat o derogat.

Renovació dels vehicles de neteja viària i residus

El Ple de dijous també va aprovar la compra de tres camions nous per al servei de neteja viària i recollida de residus sòlids urbans. El mal estat dels vehicles actuals, adquirits al 2008, dificulta la prestació adequada del dia a dia dels serveis, provocant-hi retards per avaries constants i es fa necessària la seva renovació. En aquest sentit, els nous vehicles presenten diverses millores com ara el canvi automàtic i un augment de la potència a 330 CV, necessària per afrontar recorreguts amb forta pendent a alguns barris i constants aturades i arrencades del procés de recollida de contenidors. A més, també contaminen menys en benefici de la zona declarada d’especial protecció atmosfèrica en què s'inclou el municipi.

La regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Espai Natural, María Peláez, va repassar tots aquests beneficis tècnics i va celebrar el fet que se solucionaran els problemes “en les condicions de feina dels treballadors i les treballadores, que per les constants avaries pateixen canvis en els seus horaris de feina de manera sobtada, fent la conciliació privada i familiar impossible”. La regidora va agrair la dedicació i cooperació de la plantilla malgrat els inconvenients que comporten els vehicles actuals. Aspectes aquests que també va valorar des de Ciutadans Antolín Jiménez. Des de SVHCP, Jordi Gil va argumentar que s’abstenien perquè “no podem permetre que no es presti el servei de recollida d’escombraries, però no estem d’acord que es comprin aquests camions” i va apostar per rescindir el contracte perquè, segons el portaveu, “segueix sent dels més cars i dels menys productius del Baix Llobregat”. Junts va secundar la proposta de SVHCP i, en paraules de Maite Aymerich, va assegurar que cal rescindir el contracte “pel compromís de l’any passat per part de tots els municipis de l’àrea metropolitana, [...] perquè es fes recollida dels residus amb dos opcions: amb porta a porta o amb contenidors intel·ligents”. L’alcalde Miguel Comino (PSC-Sant Vicenç en Positiu) va recordar que Junts ha estat 8 anys al govern i no ha decidit rescindir el contracte. I va afegir: “Tots tenim moltes ganes de què acabi, però arriba fins al 2023, i el que fem són incloure petites millores”.

La renovació dels vehicles es va aprovar amb els vots favorables de PSC i Cs i les abstencions de Junts, SVH-CP.

Podeu escoltar tot el ple municipal al podcast de Ràdio Sant Vicenç i a la video acta del web municipal.

Last update 26.11.2019 | 15:02