|
 

L'Ajuntament exigirà a Endesa una auditoria de la xarxa elèctrica i inversions per reparar els desperfectes provocats pel temporal Glòria

Dimecres, 26 de febrer de 2020 a les 12:28
  • La declaració institucional pel 8 de març, Dia Internacional de les Dones, també va ser un dels temes amb més debat del Ple de febrer

Les conseqüències del temporal Glòria a Sant Vicenç i el paper d’Endesa a l’hora de resoldre les incidències que es van ocasionar la setmana del 20 de gener al municipi va ser un dels punts destacats del Ple de febrer. Els grups de govern, PSC Sant Vicenç En Positiu i Ciutadans, van presentar una proposta de resolució en què agraeixen “la paciència i comprensió” del veïnat davant de les afectacions del temporal i, alhora, es posa en valor la feina de Protecció Civil, Policia Local, bombers i tothom que va col·laborar per tornar a la normalitat al municipi “el més aviat possible”.

La proposta de resolució exigeix a Endesa una auditoria de la xarxa de subministrament elèctric de Sant Vicenç, que el portaveu del PSC, Isidre Bautista, va qualificar “d’obsoleta”, alhora que reclamava inversions per superar les deficiències i desperfectes que va ocasionar el temporal. A més, des de l’Ajuntament es facilita assessoria i acompanyament a aquelles persones que iniciïn reclamacions contra la companyia a través de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC).

El text critica “la manca d’informació” per part de la companyia i assegura que es van donar “argumentacions falses i/o contradictòries” al veïnat afectat. De fet, l’alcalde, Miguel Comino, va assegurar durant la sessió plenària que Endesa “va mentir” a la ciutadania i l’Ajuntament.

Trobada amb la companyia

El batlle va anunciar que properament tindran una trobada amb la màxima responsable de la companyia a Catalunya per tractar totes les queixes. “Estem molt queixosos i volem transmetre-ho directament. L’actitud que va tenir l’empresa va ser molt dolenta. Tothom trucava i la resposta era que en dues hores estaria solucionat… i ens estaven enganyant”, va dir Comino al Ple.

En aquest sentit, Antolín Jiménez, portaveu de Ciutadans, es mostrava “totalment d’acord” en posar totes les “eines necessàries” a disposició de la ciutadania davant de les conseqüències del temporal. “Hay que intentar ayudarles lo máximo possible en tema de trámites o problemas que tengan en su propia vivienda”, afegia Jiménez, tot sumant-se a l’agraïment per la plantilla de l’Ajuntament, voluntariat de Creu Roja, cos de bombers i tothom que va ajudar a pal·liar les incidències del temporal a Sant Vicenç.

Des de Junts x Sant Vicenç, Quim Simón va preguntar per què no s’havien traslladat generadors elèctrics durant les incidències com s’havia fet en altres municipis. L’alcalde va respondre assegurant que “la qüestió no era posar generadors”, perquè igualment, deia Comino, el personal d’Endesa “havia de venir a endollar-los”. “La qüestió era que la companyia vingués a fer la seva feina, cosa que vam aconseguir després d’insistir-hi molt”, va afirmar.

Per Jordi Gil, de Sant Vicenç En Comú, Endesa “ha tornat” a demostrar que “li importa tot un rave”. Pel portaveu dels comuns, la resposta de l’empresa durant el temporal és una mostra més de “mala gestió”, “manca d’interès” per millorar la infraestructura elèctrica i una “nul·la resposta” a les necessitats del veïnat. “Però vull recordar que l’Ajuntament continua pagant a Endesa com a subministradora. Hi ha nous models elèctrics. Hi ha models més sostenibles com Som Energia o com l’operador energètic metropolità al qual ens podríem adherir, però nosaltres seguim pagant a Endesa”, va exposar Gil.

Pacte pel Clima i l’Energia

Al Ple també es va aprovar per unanimitat l’adhesió de Sant Vicenç dels Horts al Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia 2030, una eina que insta als municipis signants a tirar endavant mesures per reduir els gasos d’efecte hivernacle com a mínim al 40% abans de deu anys.

Cal recordar que al Ple de desembre es va aprovar la declaració d’emergència climàtica a Sant Vicenç dels Horts, amb els vots favorables de PSC, Ciutadans i En Comú Podem, mentre que Junts x SVH va votar-hi en contra.

Des de llavors s’està treballant per acordar mesures concretes dins les competències municipals per assolir els objectius de 2030. Es farà de manera participativa mitjançant una Taula de Transició Ecològica, ja creada i que programarà una convocatòria oberta a entitats, empreses, comerços, ciutadania... el proper 23 de març a les 18.30 h a la Casa de la Vila.

Declaració institucional pel 8 de març

El Ple també va estar marcat per la Declaració institucional del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona. Al manifest, llegit per la regidora María Peláez, es recull que les administracions locals es comprometen a “garantir” una educació en la diversitat sexual i afectiva i a “no tolerar” les agressions masclistes ni LGTBIfòbiques: També s’aposta “de forma decidida” per les polítiques de conciliació, per acabar amb la pobresa femenina i per la implementació de plans d’igualtat a les empreses del municipi.

Alhora, el manifest fa una crítica a la “cultura heteropatriarcal” i mostra una “absoluta disconformitat i rebuig” amb la mesura del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de suprimir alguns jutjats de violència de gènere per unificar-los en altres comarcals. “La redistribució de la càrrega de treball de les oficines judicials no pot anar en detriment de l’atenció de proximitat a les víctimes de violència de gènere. Aquest canvi complica encara més la situació que moltes dones tenen a l’hora de denunciar els seus agressors”, argumenta el manifest.

En un primer moment, Ciutadans va manifestar la seva intenció de no sumar-se a la proposta del 8 de març si el manifest no es redactava també en castellà. Després d’un recés, però, el grup taronja va decidir adherir-se.

Rebuig a la taxa rosa

Sense deixar l’àmbit feminista, el Ple de febrer també va aprovar per unanimitat una proposta de resolució en rebuig a la taxa rosa als productes d'higiene femenina. La va presentar Junts x Sant Vicenç i s’hi van adherir PSC i Ciutadans.

Al text, es demana l’aplicació de l’IVA súper reduït a productes com compreses, tampons o copes menstruals i s’insta al Govern d’Espanya a controlar i sancionar per “competència deslleial” les empreses que graven els productes que, tot i ser pràcticament iguals, es destinen “suposadament” a dones amb un preu superior als que s’adrecen, “teòricament”, als homes.

Residència de la Gent Gran

En l’apartat de control del govern, entre d’altres temes d’interès ciutadà, la construcció de la futura residència de gent gran va centrar bona part del debat. Maite Aymerich (Junts x Sant Vicenç) qüestionava que l’actual govern municipal es plantegés “realment” la construcció de l’equipament. “Vull imaginar que en els vostres plans hi ha fer la residència”, va dir la portaveu de Junts, tot assegurant que des del seu grup s’havien reunit amb la conselleria, amb el Secretari d’Afers Socials i Famílies: “El senyor Cesc Iglesias ens ha fet saber que no hi hagut cap reunió per part de l’Ajuntament”.

L’alcalde, després d’assegurar que el govern municipal “ha estat treballant molt per aconseguir la residència de Gent Gran”, es va mostrar sorprès pel fet que Junts x Sant Vicenç s’hagi reunit amb el Secretari Iglesias, ja que l’Ajuntament havia enviat una “carta formal” per intentar reunir-se amb Treball, Afers Socials i Famílies i “havien rebutjat la reunió”. “Que no sigui que hagi estat una trobada de partit”, va afegir Comino, “[però] igualment demanarem el registre, tant de les reunions del conseller com del senyor Cesc Iglesias per tenir aquesta informació”.

Malgrat tot, el 8 de novembre passat l’Ajuntament es va reunir amb el Director General de Prestacions Socials (departament de Benestar), el senyor Joan Ramon Ruiz Nogueras, precisament per tractar del tema de la residència.

Rebuig unànime al veto parental

També va tirar endavant amb els vots a favor de tots els grups polítics una proposta de resolució en rebuig de la censura parental. Al text, presentat conjuntament pels Comuns, PSC i Junts x Sant Vicenç, el consistori es compromet a promoure un model d’educació pública “lliure, diversa i plural” que fomenti la cohesió social i la “coeducació a tots els nivells”. La decisió es traslladarà, doncs, a totes les escoles públiques del municipi, els consells escolars i les AMPES.

El dictamen estableix que el “pin parental” és una mesura “estrella” de l’extrema dreta que consisteix en un formulari a omplir per les famílies i que els hi permeti vetar les activitats que qüestionin “les seves conviccions morals, ideològiques o religioses” a les escoles. El debat, recorda la proposta, s’ha centrat, sobretot, a les xerrades sobre LGTBIfòbia i l’educació sexual. “És vergonyós veure com PP i Cs es venen per aconseguir l’estabilitat parlamentària”, afirma la moció.

Miquel Àngel Camacho (Junts x Sant Vicenç) va assegurar al Ple que, a més, aquesta mesura “torna a posar al punt de mira” als docents. “Volem fer la nostra feina, volem educar en la diversitat i en la pluralitat de la societat en la qual ens ha tocat viure. El millor que podem fer pels nostres alumnes és que tinguin accés a la màxima informació de rellevància”, assegurava Camacho i afegia que, en canvi, no havia vist “cap tipus de censura” a continguts audiovisuals “obertament masclistes”.

En la mateixa línia, Isidre Bautista (PSC-Sant Vicenç En Positiu) assegurava que la principal funció de l’escola pública és la que té a veure amb “justícia social i amb compensar desigualtats”. El regidor socialista afirmava que la censura parental és una “ruptura autoritària” amb aquesta decisió i que significa “l’anteposició” d’uns valors privats sense consensuar front d’uns valors públics consensuats democràticament. “Hem de deixar clar que per sobre del dret de les famílies sobre els seus fills està el dret del menor”, afegia Bautista.

De la seva banda, Antolín Jiménez (Cs) va refusar també el veto parental, tot explicant que al seu partit sempre estan “en contra de cualquier retroceso en los derechos civiles y en contra de la homofòbia”. Jiménez també va assegurar que el veto parental ja l’havien implantat, prèviament, altres formacions polítiques com ara el PSOE a la Junta d’Andalusia.

Podeu consultar tot el Ple municipal al podcast de Ràdio Sant Vicenç i a la vídeo acta del web.

Last update 26.02.2020 | 12:45