|
 

El Ple aprova una declaració institucional sobre l'acció municipal davant la pandèmia i de reconeixement a les persones que treballen en primera línia

Dilluns, 20 d'abril de 2020 a les 10:40
  • El Ple ordinari d’abril ha estat el primer telemàtic de la història vicentina

El Ple municipal del 16 d’abril ha estat el primer telemàtic de la història de Sant Vicenç dels Horts. Els 21 regidors i regidores, la secretària i l’interventor municipals van assistir al Ple cadascú des de casa seva. La sessió va començar amb una declaració institucional amb un primer record per a les “persones de la ciutat que hem perdut en aquest combat de vida. A totes elles i a les seves famílies, trametem el nostre afecte i solidaritat en uns moments tan tristos i amb un sentiment compartit, que us traslladem en nom de tot el veïnat”. La declaració també expressa el desig de l’Ajuntament de “recuperació ràpida” de totes les “persones que avui pateixen la malaltia”.

La declaració institucional manifesta un “ferm compromís per tal de garantir l’atenció i serveis” a la ciutadania de Sant Vicenç dels Horts, especialment a la més vulnerable. A més, expressa “el reconeixement al conjunt dels i les professionals, al personal sanitari, serveis socials, serveis d'assistència domiciliària, personal de les residències, forces i cossos de seguretat, protecció civil i a les persones que treballen en serveis de neteja, manteniment o altres de serveis municipals, autonòmics o estatals, per la seva dedicació, professionalitat i servei públic”. Un reconeixement que es fa “extensiu a totes les persones (...) que s’han sumat a la xarxa de voluntariat Sant Vicenç en Xarxa o que d’alguna altra manera han contribuït de manera altruista i desinteressada a que ningú quedi sense resposta a les seves necessitats”.

La declaració també mira cap al futur i acorda “dedicar tots els recursos” de l’Ajuntament “humans, tècnics i econòmics” a “garantir els béns comuns i elaborar els plans i programes, reajustant el pressupost municipal i reorganitzant serveis, per concretar un pla econòmic i social que afronti les necessitats individuals i col·lectives, combati la vulnerabilitat de les persones i famílies i reactivi l'economia local intensificant els ajuts a autònoms, petites i mitjanes empreses i persones emprenedores”. Pel que fa al suport a les persones més vulnerables, la declaració fa una referència explícita a reforçar “els serveis socials” i augmentar “el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i el de teleassistència”.

A la declaració institucional també hi ha referències a altres administracions. L’Ajuntament reitera el seu compromís de ser “a disposició dels governs de la Generalitat i de l’Estat, amb tota l’exigència” des de la “lleialtat institucional”, el “diàleg i la cooperació”, i insta a crear “mecanismes de col·laboració permanent amb el món local, evitant la confrontació i reforçant els canals de concertació i de comunicació transparents”. L’Ajuntament insta la Generalitat i l’Estat a “prendre les mesures adients per protegir” la ciutadania i el “sistema sanitari públic, assegurant la correcta protecció dels professionals i el subministrament de tot el material necessari per fer front” a la pandèmia. El consistori demana “a les administracions supramunicipals que prenguin mesures urgents de protecció als treballadors/es, empreses i comerços afectats per la pèrdua de la seva feina o del tancament dels seus negocis” per fomentar “una reactivació econòmica el més ràpida possible”.

La declaració acaba amb una agraïment “a tota la població” per “la conducta exemplar d'aquests dies, tot reiterant la necessitat de continuar confinades i seguir les recomanacions sanitàries i comunitàries”. Després de la lectura de la declaració institucional per part de l’alcalde, el Ple va fer un minut de silenci en record de les víctimes de la Covid-19.

El Ple municipal va donar compte d’algunes mesures extraordinàries preses per l’Ajuntament durant l’emergència sanitària, com l’activació del Pla de Protecció Civil Municipal, la contractació de serveis i subministraments, l’establiment dels serveis essencials municipals, les mesures establertes a diferents bans municipals, entre d’altres.

Dos plens en un

El Ple de l’abril ha donat llum verda a temes acumulats que s’havien previst per la sessió ordinària del mes de març, que no es va celebrar per l’entrada en vigor de les mesures de confinament. És el cas de l’actualització del circuit i protocol per a l’abordatge de la violència masclista a Sant Vicenç dels Horts, aprovada per unanimitat. Després d’una dècada en funcionament, l’actualització del protocol ha servit, entre altres mesures, per assegurar el bon funcionament del circuit d’atenció a les dones, per actualitzar les dades del personal implicat i per introduir noves formes de violència masclista que han sorgit en els últims anys, per exemple a les xarxes socials.

També va tirar endavant per unanimitat l’aprovació inicial del reglament que regularà la Borsa de Terres, un projecte de la regidoria d’Agricultura que busca incentivar la pagesia professional facilitant el contacte entre la propietat de terres en desús i pagesos i pageses es disposició de conrear-les. El projecte de reglament es troba en fase d’informació pública, amb un termini de 30 dies per presentar-hi al·legacions.

La unanimitat es va repetir en l’aprovació del conveni de col·laboració entre els ajuntaments de Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Gavà, Esplugues i Sant Joan Despí pel projecte de Cooperació Directa Menara-Jusur, que es desenvolupa al Marroc, pel període 2019-2020. Cada ajuntament hi destina 6.000 euros anuals i la cooperació actualment se centra en l’apoderament i la igualtat d’oportunitats en el cicle de la vida de les dones a les ciutats de la regió de Marràqueix – Safí.

Last update 28.04.2020 | 11:24