|
 

Miguel Comino: "Estem treballant en un gran pacte de ciutat on volem que siguin tots els partits polítics i les entitats socials i econòmiques"

Dimecres, 20 de maig de 2020 a les 11:52

L’alcalde Sant Vicenç dels Hort va explicar ahir, en una sessió virtual organitzada per Fòrum Empresarial del Llobregat, que l’Ajuntament està treballant en un gran pacte de ciutat pel rescat social i econòmic davant la crisi de la COVID-19

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, va participar ahir en el Cicle de Trobades virtuals eFòrum , on empreses del municipi van conèixer al detall les mesures i línies que l’administració local està posant en marxa per minimitzar l’impacte de la crisi de la COVID-19. Comino va explicar que l’Ajuntament està treballant “ en un gran pacte de ciutat on volem que siguin tots els partits polítics i les entitats socials i econòmiques ”.

En aquest sentit, l’alcalde va destacar la importància d’abordar els dos grans eixos, “l’econòmic i el social, per poder afrontar amb garanties el futur de la ciutat”. I va afegir: “ Volem que sigui de consens i de ciutat, amb el suport de la societat civil, el sector empresarial, el comercial i els partits polítics ”.

Malgrat les dificultats, l’alcalde va assegurar que “ hi ha futur, hi ha esperança” amb noves oportunitats de fundar “una societat més equilibrada, més humana ” referint-se a la teoria del vel de la ignorància, del filòsof John Rawls. En aquest punt, va fer valer la tasca de moltes empreses i comerços, destacant “la humanitat que han demostrat posant-se a disposició de l’Administració, o cedint material o buscant solucions tecnològiques per fer aparells que protegissin els sanitaris. Aquesta crisi ens ha d’ensenyar que l’economia ha de tenir –necessàriament– rostre humà. Com el que moltes empreses, negocis i comerços ja tenen, afortunadament ”.

Entre la bateria de mesures municipals per reactivar l’economia, destaquen, entre d’altres:

  • el compromís del govern municipal de mantenir les inversions previstes;
  • la derogació total de la taxa del mercat de pagès i de la taxa d’ocupació de via pública per als bars i restaurants que tenen terrasses;
  • l’ajornament de les taxes i els impostos municipals (de la mà de la Diputació i d’altres municipis) per minimitzar l’impacte d’aquestes obligacions en la conjuntura actual;
  • la creació d’un alberg per a personal autònom que hagi perdut el seu espai de treball per no poder fer-se càrrec del cost del lloguer;
  • la creació d’una plataforma de venda en línia per al comerç local i formació específica en digitalització de comerços i empreses;
  • l’ampliació del Club Feina, per atendre el major nombre de persones en situació d’atur i impulsar la seva recerca activa de feina;

A aquestes mesures econòmiques, se suma la reivindicació de poder disposar de tot el romanent de 2019 per dedicar-lo a neutralitzar l’impacte de la crisi. “En el nostre cas, parlaríem de més de mig milió d’euros, i no només del 20% que estem autoritzats a utilitzar ”, ha explicat Comino. L’alcalde també va avançar que, per tal de tenir més capacitat econòmica, s’ha fet un pla de rescat intern de partides econòmiques que en la situació actual no es faran servir i que, prèvia modificació de crèdit, “es destinarien a mesures per afrontar el futur en millors condicions”.

Un primer pla de xoc d’1,5 milions

A més d’acte gran pacte de ciutat, Comino també va detallar el primer pla de xoc que l’Ajuntament ha implementat en només dos mesos, des de la declaració de l’estat d’alarma del 14 de març. Amb un total d’1,5 milions, aquest pla ha servit per contenir el virus i protegir les persones més vulnerables, especialment infants i gent gran. “Amb aquest primer esforç, hem atès persones i economia. Per exemple, fins que la Generalitat no va poder cobrir les beques menjador dels nens i les nenes, va ser l’Ajuntament amb pressupost propi qui ho va assumir”, va explicar l’alcalde, que també va detallar els esforços municipals en matèria de Servei d’Atenció Domiciliària i Teleassistències –“ vaig donar ordre que es truqués, una per una, a totes les persones grans que viuen soles per poder atendre les seves necessitats ”–, així com els contractes amb pressupost propi per poder fer taques setmanals de desinfecció a dins de les residències de gent gran i una residència de salut mental.

Es mantenen els contractes municipals

En el marc d’aquest pla de xoc, l’Ajuntament ha mantingut tots els contractes municipals, replantejant els serveis que s’oferien. D’aquest manera, 184 persones han evitat l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i, a més, s’ha pogut centrar esforços en les tasques més necessàries, com per exemple la desinfecció de la via pública a tots els barris i diversos edificis municipals.

Altres serveis que s’han garantit, via telemàtica, per l’evident urgència i la necessitat de poder-los oferir, són l’atenció psicològica a joves, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones o la Mediació Ciutadana, entre molts altres.

En aquests dos primers mesos, l’Ajuntament també ha pagat de manera immediata totes les factures, sense esperar als 30 dies que marca la llei, per tal d’agilitzar al màxim l’arribada de liquiditat als proveïdors i a totes les empreses que treballen amb el Consistori.

Last update 20.05.2020 | 12:00