|
 

L'Ajuntament garanteix l'organització dels casals d'estiu amb ajudes a famílies i entitats

Dilluns, 22 de juny de 2020 a les 12:29
  • El Govern Municipal destina l’estalvi municipal al projecte “Estius enriquits" perquè cap infant es quedi sense activitats de lleure
  • Consulteu aquí la guia amb l’oferta que presenten les associacions i empreses culturals del municipi

El Ple municipal de juny va aprovar destinar 106.000 euros a ajudes de Serveis Socials i a l’organització de casals d’estiu, per pal·liar els efectes de la Covid-19. Concretament, l’Ajuntament aportarà 85.000 euros a les entitats socioeducatives i empreses culturals del municipi que organitzen aquestes activitats de lleure. A més, el Consistori reserva 20.000 euros per a les persones que estan en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i encara no han rebut l’ajuda de l’Estat. La mesura es va aprovar per unanimitat.

El total de diners, que surt de part de l’estalvi de 2019, serveix per pal·liar els efectes de la Covid-19 i perquè cap infant es quedi sense les activitats de lleure del projecte “Estius enriquits”. L’Ajuntament ha editat una guia amb l’oferta de casals d’estiu, amb els horaris i les activitats que s’hi ofereixen.

L’alcalde de la ciutat, el socialista Miguel Comino , va agrair l’esforç de totes les entitats que organitzaran casals el que queda de juny i tot el juliol. A més va avançar que s’està animant a què ho facin durant més setmanes, “ja que els 106.000 euros no es gasten de cop ara, sinó que hi ha un sobrant que va a parar a una partida del departament de Joventut i, afortunadament, això ens permetrà si finalment som capaços de fer casals a l’agost, que hi hagi diners” . Igualment, l’alcalde va explicar que s’està treballant per garantir les beques menjador un cop acabi el curs escolar: “La solució haurà de ser conjunta i veurem què fa definitivament el govern de Catalunya, però podem dir amb tranquil·litat que les necessitats d’alimentació que puguin haver-hi al municipi estaran cobertes, ja sigui amb beques menjador, amb el reforç del Rebost o amb altres polítiques que es porten a terme des del departament de Serveis Socials” .

Des de Sant Vicenç en Comú Podem - en Comú Guanyem (SVHCP), Jordi Gil va agrair que el Govern Municipal apliqui mesures que també proposa el seu grup i va demanar que els casals “es facin també a l’agost i principis de setembre per minimitzar el gap [diferència] de les famílies més vulnerables en aquest aprenentatge de la vida” . En aquest sentit, la portaveu de Junts per Sant Vicenç, Maite Aymerich , va proposar que a l’agost es contempli “facilitar beques per poder participar en campaments, en colònies, en estades fora... pels fills i filles d’aquestes famílies”. Alhora Aymerich també va demanar corresponsabilitat perquè totes les administracions “no escatimin recursos” per fer arribar a les famílies allò que necessitin.

El representant de Cs, Antolín Jiménez , es va referir a les beques menjador, “otro cajón vacío en la Generalitat, ya que hemos tenido que pagarlas desde el Ayuntamiento, otra competencia más sin gestionar; esperemos que los meses de julio y agosto se hagan cargo” .

Igualtat d’oportunitats educatives

Al Ple de dijous passat també va destacar l’aprovació d’una proposta presentada pe SVHCP, que demana la igualtat d'oportunitats en l'educació i pal·liar l'emergència educativa generada per la Covid-19. La moció, a la qual es va adherir PSC – Sant Vicenç en Positiu, també va comptar amb el vot a favor de Cs, mentre que Junts es va abstenir.

La proposta demana a la Generalitat “l’elaboració d’un pla de lluita contra la bretxa digital, garantint que tot l’alumnat disposi de dispositius digitals i connectivitat més enllà del període d’estat d’alarma derivat de la crisi sanitària”. A més, “aquest Pla haurà d’incorporar formació del professorat i la capacitació de l’alumnat i les seves famílies”. En aquesta línia, Jordi Gil (SVHCP) va demanar que “cap infant es quedi enrere, perquè ens estem jugant el futur d’una o vàries generacions” i que “entre totes i tots siguem capaços de dissenyar un millor futur pel nostre municipi”.

El representant de Cs i regidor de Sistemes, Antolín Jiménez , va exigir a la Generalitat que es faci càrrec de les seves competències “ya que no ha llegado a ningún alumno ningún dispositivo de conexión a internet” . I va recordar que “este ayuntamiento ha proporcionado 60 conexiones para que estos alumnos no se queden en el umbral de la educación y puedan continuar; además, se van a mantener durante todo el verano” .

Des de PSC – Sant Vicenç en Positiu, la regidora d’Educació, Patrícia Higueras , va demanar a la Generalitat més comunicació perquè “és bàsica per poder treballar conjuntament” i va assegurar que “moltes vegades ens hem sentit poc o gens informats per part del departament d’Educació” . Tot i agrair una reunió recent amb Serveis Territorials, a la que també va assistir Jordi Gil com a conseller comarcal d’Educació, Higueras va lamentar no haver rebut informació sobre les ràtios d’alumnes a les Escoles Bressol Municipals el proper curs: “ Se’ns ha dit que fem la mateixa oferta [de places] que fins ara [...], però així no es pot treballar, nosaltres hem de saber si necessitem més espais o no per les escoles bressol, si hem de contractar o no més personal... ”.

La portaveu de Junts, Maite Aymerich , va argumentar l’abstenció del seu grup perquè, tot i estar d’acord “en moltes de les coses que s’exposen en aquesta proposta de resolució [...], hi ha algunes imprecisions” . I va detallar, per exemple, que es feia referència de l’obertura del nou curs quan “encara no s’ha plantejat i les dates que s’exposen [a la moció] no són certes” . També va replicar l’acusació que “l’obertura dels centres educatius [al juny] es va fer sense consultar”, quan es va fer “a partir del que el Govern de l’Estat feia públic, aquell Plan para la Transición a la Nueva Normalidad” .

Alumnes en pràctiques a l’Ajuntament

Encara en l’àmbit educatiu, el Ple va aprovar la renovació del conveni marc que permet a l’Ajuntament acollir alumnes en pràctiques de dos cicles formatius de grau superior de l’institut Gabriela Mistral: el cicle d’educació infantil i el d’informàtica aplicada a la Logística. Com a novetat, destaca l’increment d’alumnes que podran fer pràctiques a les Escoles Bressol Municipals, que passa de dues persones a quatre per any. L’alumnat d’informàtica farà pràctiques al departament de Sistemes i Tecnologies del Consistori.

La formació dual permet que l’alumnat, mitjançant beques d’estudi, pugui compaginar els seus estudis amb una feina al llarg del cicle formatiu.

Declaració institucional LGTBI

El Ple es va obrir amb una declaració institucional en defensa dels drets LGTBI. La regidora María Peláez va fer la lectura d’un manifest en què l’Ajuntament “es referma un cop més en el seu suport a la diversitat sexual i de gènere, des de la vessant del seu orgull de ser i de mostrar-se al món tal com són” . I va fer incís en la situació de moltes persones LGTBI que s’han vist afectades per la situació excepcional provocada per la pandèmia de la Covid-19, ja que “el confinament ha fet aflorar situacions de rebuig intrafamiliar, d’increment d’angoixa i de soledat, entre d’altres” .

Podeu llegir aquí el manifest sencer

Vídeo del Ple de juny de 2020

Last update 26.06.2020 | 08:50