|
 

El Ple aprova un pla de ciutat per lluitar contra els efectes de la Covid-19

Dijous, 9 de juliol de 2020 a les 13:35
  • El document recull més de 100 mesures per assolir un doble objectiu: acompanyar les persones més vulnerables i afavorir la reactivació de l’economia

El Ple de l'Ajuntament va aprovar ahir el pla de reconstrucció social i de reactivació econòmica, un recull de més de 100 mesures per fer front a les conseqüències derivades de l’emergència sanitària a Sant Vicenç dels Horts. Es tracta d’un pla treballat entre agents socials i econòmics, grups polítics i el Govern Municipal, on queden recollides diferents accions per reactivar la ciutat i protegir les persones més vulnerables.

El pla, que podeu consultar sencer en aquest enllaç , es va aprovar en un ple extraordinari i urgent, amb els vots a favor de PSC – Sant Vicenç en Positiu, Ciutadans i Sant Vicenç en Comú Podem, mentre que Junts x Sant Vicenç s’hi va abstenir.

L’alcalde de la ciutat, Miguel Comino , va tenir un record especial pels vicentins i les vicentines que han mort durant la crisi sanitària i va assegurar que “estem en un dels moments més complicats de la nostra història recent” , tot recordant que al març “ la Covid-19 va obligar a paralitzar una gran part de l’activitat econòmica, cosa que ha tingut, té i tindrà greus conseqüències econòmiques però també socials ”. Per aquest motiu, l’alcalde va afegir que aquest pla esdevé “ un nou full de ruta per avançar en aquesta reconstrucció social i reactivació econòmica que Sant Vicenç necessita ”. Tant és així, que el Pla d’Acció Municipal que s’estava treballant per aquest mandat “ queda supeditat ” ara al nou document.

Ampli consens

Comino va agrair la implicació de totes les parts per poder tirar endavant aquest pla “ ambiciós i realitzable a la vegada ”, el qual s’ha debatut en diverses reunions telemàtiques i en el si del Consell Econòmic i per l’Ocupació. Amb un ampli consens, el document compta amb el suport de PIMEC, Unió de Botiguers, Sant Vicenç Suma, Unió d’Empreses, AEBALL, CCOO, UGT, els Salesians, Fundació Maria Auxiliadora, Fundació Bayt al-Thaqafa, Casal Infantil i Juvenil El Quijote i Centre Diari Sant Josep, entre d’altres agents.

L’alcalde va explicar que “ el document que aprovem avui no té vocació d’estar tancat per sempre més, sinó que s’haurà d’anar revisant en el Consell Econòmic i per l’Ocupació ”, tal com demanava per exemple CCOO.

Des de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich va demanar “ ser ambiciosos, no conformar-nos amb el que s’ha fet sempre perquè aquesta és una situació sobrevinguda que requereix reptes, ser imaginatius i valentes, no ens podem conformar amb posar 3 tiretes, que benvingudes siguin, però no és suficient ”. La portaveu de Junts va trobar en falta que “ es desglossessin les propostes en les partides corresponents ”, “ assimilar aquest pla a una modificació pressupostària ” i “ haver destinat temps i recursos per fer un procés participatiu de veritat, [...] un espai deliberatiu, no la suma de les opinions en un sol Consell ”. Malgrat tot, Aymerich va valorar positivament que “ heu fet molta feina per poder parlar amb tothom ” i va assegurar: “ No posarem pedres al camí i no votarem en contra d’aquest pla de xoc [...], però no podem tan sols ni fer un sí crític a un pla de xoc que es manté en apujar impostos que el govern local podria no apujar ”.

De la seva banda, el portaveu de Sant Vicenç en Comú Podem, Jordi Gil , va donar “ les gràcies al govern per haver entès que feia falta negociar, que ens havíem de posar d’acord sí o sí” i va assegurar que “és el millor que podem fer per la ciutadania ”. En aquest sentit, el representant dels comuns va celebrar que el pla reculli propostes del seu grup com les del bloc educatiu i de lleure i part de les de cultura, tot i que al seu entendre és “ millorable perquè no té una partida econòmica associada i això dificulta molt el seguiment, la quantificació objectiva ”. No obstant això, es tracta d’un “ document molt important, un pacte social i econòmic per ajudar sobretot a aquella gent que més va patir al 2008 [...] per la crisi hipotecària, on els governs, per tant la política, es va posar al costat del capital ”. I va cloure: “ Cal unitat d’acció. Ningú entendria que avui discutíssim per una coma o per un punt”, “hi ha condicions objectives perquè el pla pugui sortir endavant, tot i que és millorable, és un bon acord ”.

260.000 euros més contra la Covid-19

L’alcalde, Miguel Comino, va avançar que en el Ple ordinari de la propera setmana hi haurà una modificació del pressupost municipal per poder dedicar 258.000 euros a pagar més mesures contra la Covid-19. En aquest sentit, Comino també va recordar que l’Ajuntament va fer una modificació de crèdit de 106.000 euros al Ple de juny per poder destinar aquests diners a ajudes de Serveis Socials i de casals d’estiu, a més de finançar diversos convenis amb entitats i fundacions vicentines. I va afegir que també s’està pendent de cobrar uns diners de la Diputació de Barcelona, alhora que s’aniran revisant les partides.

D’altra banda, el batlle va destacar que ja s’han signat plans similars a la comarca i cap d’ells porta una memòria exhaustiva econòmica, “ són documents fulls de ruta, plans estratègics, [...] inclòs el del Consell Comarcal, que es va aprovar definitivament la setmana passada ”.

El portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez , va fer una crida a sumar esforços: “ En una situación como la actual, y ante un documento tan importante como el que tenemos hoy aquí, hay que dejar de lado los ideales políticos y demostrar para lo que la ciudadanía nos elige, que es hacer todo cuanto podamos para mejorar su calidad de vida ”. Per Jiménez cal continuar alertes: “ Esta pandemia aún no se ha ido, estos días estamos viendo como surgen brotes y se vuelve a confinar una comarca. Más motivo aún para realizar un pacto con las medidas necesarias para que este virus deje de hacernos daño, para tener, dentro de lo que cabe, una normalidad, una rutina y, sobre todo, seguridad ”.

Va tancar la ronda d’intervencions el portaveu de PSC – Sant Vicenç en Positiu, Isidre Bautista , per qui el document “ sobrepassa els partits i les individualitats ” i “ recull propostes de diferents sensibilitats amb l’objectiu d’ajudar a tirar endavant el conjunt de la societat vicentina ”. I va afegir: “ Entre tots i totes hem pogut materialitzar aquest document, un bé pel municipi de Sant Vicenç dels Horts que ajudarà a la societat vicentina a incorporar unes mesures per la reconstrucció social i la reactivació econòmica ”.

Diagnosi i mesures

La primera part del document fa una diagnosi de la situació social i econòmica resultant de l’estat d’alarma, recollint diverses dades que evidencien la necessitat de sumar esforços per donar suport a la ciutadania.

Així, en el Pla es proposen diverses actuacions a portar a terme, algunes de les quals l’Ajuntament ja ha endegat atès la seva urgència. En aquest sentit ja s’han convocat ajudes socials per les famílies afectades per expedients de regulació d’ocupació, així com subvencions pel pagament d’impostos i taxes. El document preveu, entre moltes altres, accions socials per afavorir l’accés a un habitatge digne, suport a les persones grans, suport a les persones i famílies víctimes de violència, acompanyament en el dol, assessorament en temes de consum, suport a la cultura i les entitats, etc. Per altra banda, també recull un seguit d’accions en matèria econòmica, com per exemple mesures per a la recuperació de l’ocupació i l’atenció a les persones desocupades, per a la recuperació del comerç presencial i altres serveis i establiments, i per al personal autònom, entre d’altres.

Podeu seguir el ple sencer al web de Ràdio Sant Vicenç o al Canal Youtube de l’Ajuntament.

 

 

Last update 09.07.2020 | 13:52