|
 

Nou pas endavant per a la construcció de la futura residència de gent gran i centre de dia

Dilluns, 19 d'octubre de 2020 a les 14:07
  • El Ple d’octubre aprova la modificació urbanística necessària per encabir l’equipament a la zona del Molí dels Frares

El Ple d’octubre va aprovar dijous passat la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) del terreny on es construirà la futura residència de gent gran i centre de dia de Sant Vicenç dels Horts, a part de l’esplanada del Molí dels Frares. D’aquesta manera, s’amplia la parcel·la prevista per construir la residència i el centre de dia, que, segons el govern municipal, s’havia plantejat petita. Isidre Bautista , regidor d’Urbanisme: “ Hi havia un problema amb les distàncies amb les finques veïnes, concretament amb el mur de la comissaria de Mossos d’Esquadra, que feia que la construcció s’hagués de fer o més petita o fer aquesta modificació del PGM”.

Des de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich creu que “una modificació del PGM hauria requerit una explicació per part de govern, per veure el projecte i parlar-ne amb més detall ”. Aymerich assegura que fan un “ si de confiança ” en aquest tràmit inicial perquè no volen “ entorpir ” cap procediment. “ Estem absolutament convençuts de la necessitat que Sant Vicenç dels Horts disposi d’una residència de la gent gran i centre de dia ”, afegeix la portaveu del grup.

Sant Vicenç En Comú Podem es van abstenir en la votació. El seu portaveu, Jordi Gil , assegura necessitar “ més temps ” per estudiar la modificació del PGM i afirma que la ubicació del futur equipament “ no és la més adequada ”. Diu Gil : “ Seguim dient que aquesta residència estarà al costat de Ciments Molins, en mig d’un polígon industrial i amb un accés complicat amb forta pendent ”.

L’alcalde, Miguel Comino , assegura que l’actual govern no vol “ aturar ” un projecte que porta “ molts anys ” canviant d’ubicació. “ El que necessita el municipi és continuar caminant cap a aquesta residència i en aquest sentit, anem decidits i de cara a barraca ”, afirma l’alcalde.

La licitació de les obres de l’equipament encara s’allargarà uns mesos. De moment, ja es compta amb l’avantprojecte i amb el reglament intern de l’equipament, el qual estableix que la residència de gent gran comptarà amb 82 places i el centre de dia, amb 20.

Prohibida la venda d’alcohol a la nit

El Ple d’octubre va aprovar de manera inicial la modificació de l’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana, que sancionarà la venda de begudes alcohòliques de 23 a 8 h. Miguel Comino afirma que ajudarà a controlar les situacions de “ desordre i incivisme ” que sovint es plantegen als entorns de les botigues 24 hores quan la gent va “ a segons quines hores ” a comprar alcohol.

L’oposició celebra la mesura, ja que asseguren que era una demanda recorrent del veïnat que viu a l’entorn d’aquests establiments. Jordi Gil , dels Comuns, hi dona suport i la considera una “ molt bona notícia ” però parla de dubtes al respecte de la manera d’implantar-la. “ A l’audiència pública del setembre la pròpia regidora d’Activitats [Carmen Soffiati] va dir que això estava a punt d’aprovar-se per decret i que a l’endemà entraria en vigor i que després es faria la modificació de l’ordenança ”, diu el portaveu.

Des de Junts per Sant Vicenç també donen suport a la regulació. “ Fa temps que escoltem el veïnat i les seves queixes al respecte de les molèsties que ocasionen certs locals ”, assegura Aymerich . “ Encara que hi hagi aquesta contradicció que si decret o si modificació de l’ordenança, en qualsevol cas nosaltres estem a favor d’aquesta regulació ”, afegeix la portaveu de Junts.

La regidora d’Activitats, Carmen Soffiati , va explicar que en un principi havien optat pel decret, però que finalment han decidit tirar endavant la modificació de l’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana per establir l’horari de venda d’alcohol. “ De esta manera dejamos la prohibición de forma definitiva por medio de la modificación de la ordenanza y tipificamos los incumplimientos como falta muy grave ”, explica Soffiati.

La modificació de l’ordenança és ara en període d’exposició pública i si no es presenta cap esmena, entrarà en vigor després de 30 dies.

Inversió per frenar els efectes de la pandèmia

També es va aprovar per unanimitat l’addenda del Contracte Programa 2016-2019 entre l’Ajuntament i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. Es tracta de finançament per frenar l’impacte social de la pandèmia de la covid-19 durant l’exercici 2020. En total, la Generalitat aportarà 41.028,16 € per finançar:

- Serveis d’Atenció Domiciliària: per a persones usuàries dels centres de dia o que acabin d’estar hospitalitzades per Covid-19
- Coordinació del teixit de voluntariat ‘Sant Vicenç En Xarxa’
- Sistemes de resposta urgent per a dones que es troben en situació de violència masclista i pels seus fills i filles.

Junts x Sant Vicenç i Comuns coincideixen en qualificar el finançament de la Generalitat com a “ insuficient ”. En aquest sentit, l’alcalde coincideix en què, des de govern, els hi agradaria que el contracte programa fos més “ generós econòmicament ”. “ El compromís de l’Ajuntament és que on no arribin els diners d’aquest contracte programa, arribarà el pressupost municipal ”, diu Miguel Comino .

Carrer Comerç

El tram del carrer Barcelona entre els carrers del Riu i Àngel Guimerà, resta tancat als vehicles des del 22 de setembre. Com a conseqüència, el trànsit s’ha traslladat, en bona part, a la via paral·lela: al carrer Comerç. Des de govern afirmen que aquesta mesura s’ha pres en benefici del comerç del carrer Barcelona i per pacificar l’entrada a peu al barri de Vila Vella. Miguel Comino : “ Des de fa molt de temps els comerços del carrer Barcelona es queixen que la gent no passa caminant pel carrer perquè les voreres són molt estretes ”. A més, l’alcalde afegeix: “ La pandèmia ha agreujat encara més la situació del comerç local i ens ha portat a prendre aquesta decisió, alhora que volíem crear una porta d’entrada a Vila Vella segura i amable pels vianants ”.

Maite Aymerich (Junts x SVH) reconeix que la intenció de l’anterior equip de govern també era tallar al trànsit al carrer Barcelona, però assegura que l’actual govern ha començat “la casa per la teulada”. “ Nosaltres vam expropiar l’edifici del carrer Comerç per tirar-lo a terra, urbanitzar el tram i, després, tallar el carrer Barcelona ”, deia la portaveu. A més, afegia que el veïnat “ reclama poder parlar ”.
D’altra banda, Jordi Gil (SVECP) qualifica la decisió de tallar el carrer Barcelona i la situació generada amb el veïnat com a “ nyap ”. “ Només cal mirar les xarxes socials o passar pel carrer Comerç per veure que hi ha un cabreig monumental d’alguns veïns i veïnes ”.

El regidor de Mobilitat , Antolín Jiménez, assegura que sí s’ha parlat amb el veïnat del carrer Comerc: “T enían una petición y es que el paso de peatones era inseguro, así que se ha hecho una zona de parada protegida con pivotes y se ha puesto un reductor de velocidad ”.  A més, segons el regidor: “ parece que hemos descubierto el oro en esta calle. Decimos que no es segura, pero es que no ha sido segura nunca. Ahora lo es, con el paso de peatones adecuado, no antes ”. Alhora, el regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista , va aprofitar la sessió per explicar que l’Àrea Metropolitana intervindrà properament en un pla d’urbanització de la zona que també preveu la renovació del clavegueram.

Podeu recuperar la sessió sencera del Ple d’octubre aquí  

 

Last update 19.10.2020 | 14:15