|
 

El Ple aprova el pressupost de 2021 en fase inicial

Dilluns, 23 de novembre de 2020 a les 11:52
  • Els comptes prenen com a base el Pla de reconstrucció social i de reactivació econòmica signat a l’estiu

El Ple municipal de novembre ha aprovat el pressupost de 2021 en fase inicial, amb uns ingressos previstos de 32.323.220 euros. Els comptes superen el primer tràmit al Ple amb el suport dels dos grups de govern (PSC i Ciutadans) i el vot contrari de l’oposició (Junts x SVH i En Comú - Podem).

Segons l’alcalde, Miguel Comino , “é s un pressupost que té com a eix fonamental la situació de crisi sanitària que vivim, que s’ha elaborat tenint com a base el pacte per la reconstrucció social i reactivació econòmica que vam signar fa uns mesos la majoria de partits amb representació a l’Ajuntament, les entitats socioeducatives i altres agents socials i econòmics de Sant Vicenç i del Baix Llobregat ”. L’alcalde descriu un pressupost basat en “ cinc pilars fonamentals ”, que són “ la congelació de taxes i impostos, la protecció social de les persones que més estan patint la crisi, l’aposta per la reactivació econòmica -especialment pensant en l’emprenedoria i el comerç local-, el suport a les entitats en un moment tan difícil i la important aposta per les inversions de la mà de la Diputació de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana ”. Unes inversions que, segons Comino, “ ajudaran a millorar la qualitat de vida de la ciutadania de Sant Vicenç i que també serviran per generar ocupació ”.

Les inversions previstes d’altres administracions, i que cal sumar al pressupost corrent, són:

- Àrea Metropolitana de Barcelona: 1.753.250 €
- Diputació de Barcelona: 1.497.610 €
- Generalitat (Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya): 126.190 €

Els grups de l’oposició van votar en contra del pressupost en fase inicial. La portaveu de Junts, Maite Aymerich , posa en dubte els comptes: “ No entenem els pressupostos, no entenem el plantejament, diuen que tot puja, l’acció social puja, la protecció a la feina, l’ocupació, l’activitat econòmica, l’acompanyament a les entitats, a les famílies... i en canvi tot això baixa ”. Aymerich reclama més negociació entre govern i oposició. Defensa que Junts va fer “ moltes propostes, vam tenir alguna conversa, però com que vostès entenen la participació d’aquesta manera, van dir això sí, això no, sense espai a negociació ”, i es mostra “ convençuda que amb el portaveu podrem seguir-ne parlant i que hi hagi aquest espai de negociació que permeti revertir aquests pressupostos i incorporar aquesta visió social tan necessària per tal que en l’aprovació definitiva hi puguem donar suport ”.

De la seva banda, el portaveu d’En Comú – Podem, Jordi Gil , justifica el vot negatiu del grup per considerar que el pressupost no és “ social, ni verd, ni feminista ”. Diu Gil que “ les àrees que considerem intocables pateixen retallades. S’han eliminat els pressupostos participatius que tenien un pressupost de 200.000 euros. Educació, cultura, medi ambient, participació ciutadana, seguretat ciutadana, salut pública, tot això queda retallat. Aquest pressupost no és el que els vicentins i vicentines es mereixen, perquè és un pressupost de mínims ”. Gil va anunciar al·legacions al pressupost i “ també a les ordenances fiscals”, per considerar que “la conjuntura actual no té res a veure amb el context de l’any passat ”. Les ordenances fiscals regulen els preus públics, impostos i taxes municipals, que el govern ha decidit congelar per 2021.

En relació al debat generat sobre partides concretes, el regidor d’Economia i Hisenda, Xavi Gómez , es mostrava sorprès: “ Crec que no parlem del mateix pressupost, les dades es desvirtuen ”.

Un cop aprovats els comptes de manera inicial, ara els grups municipals poden presentar-hi esmenes, fins a la votació definitiva del pressupost al Ple de desembre.

Formació i coworking

A la sessió també es va aprovar en fase inicial el reglament de l’espai de coworking que es construirà al Molí dels Frares, amb els vots a favor de PSC i Ciutadans, els vots en contra de Junts x SVH i l’abstenció d’En Comú – Podem.

Arnau Mata , regidor de Junts, considera que el servei no estarà “ a nivell d’un municipi de 30.000 habitants ” i preveu que el futur coworking “ o quedarà rebentar des del principi o quedarà molt buit perquè no es veu que compleixi les necessitats d’una empresa que comença ”.

De la seva banda, la regidora d’En Comú - Podem, Georgina González , explica que el reglament “ s’hauria d’haver debatut amb el Consell Econòmic i Social per a l’ocupació” i anuncia que presentaran al·legacions perquè “hi ha marge de millora ”.

El regidor de Promoció Econòmica recorda que el projecte de coworking ja estava recollit al Pla de reconstrucció social i de reactivació econòmica, “ i això és el que estem fent ”, diu Xavi Gómez , “ acabar un projecte que s’havia encetat al 2017, quan no hi ha via diners per dur-lo a terme, però ara hi ha projecte, hi ha diners i l’encetarem i acabarem molt aviat ”.

També en l’àmbit del foment de l’ocupació, el Ple va aprovar per unanimitat la licitació per contractar un servei de plataforma que permeti oferir formació ocupacional en línia a la població.

Suport al poble sahrauí

El Ple de Sant Vicenç dels Horts mostra el seu suport al poble sahrauí, en l’actual context de tensió bèl·lica entre el Sàhara Occidental i el Marroc. El president de l’entitat Sant Vicenç dels Horts amb el Sàhara , José Luis Ferrer , va fer un emotiu clam pacifista, tot recordant els vincles que els joves sahrauís tenen amb Sant Vicenç dels Horts: “ Los primeros niños que vinieron a Sant Vicenç en 2002, casi todos están alistados. En los campamentos se han quedado solo mujeres, niños y ancianos. La guerra no trae nada bueno. Lo llevamos mal en el corazón porque son niños nuestros. Deseamos que vuelva todo a su sitio, que vuelvan a su país y fuera de los campamentos de refugiados ”.

La moció impulsada per Sant Vicenç dels Horts amb el Sàhara va rebre el suport de PSC, Junts x SVH i En Comú – Podem, i l’abstenció de Ciutadans.

Seguretat sanitària a les escoles

Les necessitats derivades de la pandèmia van ser presents en dues mocions més. En primer lloc, el Ple va aprovar ha aprovat la de CCOO del Baix Llobregat per “exigir al Departament d’Educació l'elaboració d'un estudi per a conèixer les necessitats de renovació d'aire de totes les escoles de Catalunya i implementar, en el cas que sigui necessari, sistemes de ventilació mecànica als centres educatius segons la normativa vigent; facilitar l'ocupació d’espais alternatius quan sigui necessari i promoure la realització d’activitats a l’exterior, quan les condicions climatològiques ho permetin; reclamar la dotació d'EPIs respiratoris suficients per al conjunt de treballadors i treballadores dels centres educatius, i requerir l'augment del pressupost de neteja i desinfecció” dels centres escolars.

Igualment, va tirar endavant una moció per instar al Govern de la Generalitat a garantir “un procediment àgil de sol·licitud de cita prèvia amb els CAPs”, així com els professionals i els mitjans tècnics i econòmics necessaris per cobrir les necessitats sanitàries de la ciutadania, tant les relacionades amb la Covid-19 com amb la resta de patologies. Aquesta moció es va aprovar amb els vots favorables de PSC, Ciutadans i En Comú – Podem i l’abstenció de Junts x SVH.

La unanimitat es va repetir en l’aprovació d’una proposta de resolució que aposta per una recuperació verda i socialment justa “que ha de preveure l’ambició de la neutralitat climàtica, la transició energètica, l’economia circular, la mobilitat sostenible, un espai públic obert a les persones, la biodiversitat urbana, un sistema alimentari just i l'educació ambiental com a eina essencial de resposta a la crisi”.

El capítol de mocions també va comptar amb veïns del carrer Comerç que reiteren la seva demanda de “garantir la seguretat de les veïnes i els veïns del carrer Comerç”, arran l’increment del trànsit de vehicles que ha comportat el tall d’un tram del carrer Barcelona. Veïnat i oposició tornen a acusar l’equip de govern de “començar la casa per la teulada”, mentre que el govern defensa la seguretat de les tasques d’urbanització del carrer Comerç i la viabilitat del calendari previst.

Declaració institucional sobre el 25N

D’altra banda, davant la proximitat del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el 25 de novembre, el Ple municipal va començar amb una declaració institucional que fa una crida d’atenció als efectes del confinament en la violència masclista. “Quan hem tornat a ocupar els carrers i els nostres llocs”, diu el manifest, “els masclistes han vist que perdien aquest poder. És per això, que els majors episodis de violències han estat, precisament, quan s’ha produït el desconfinament. El nombre de trucades i atencions s’han vist incrementats en xifres tristament històriques. Des del conjunt d’administracions manifestem el nostre ferm compromís en seguir treballant per desplegar polítiques públiques per posar fi a totes les violències masclistes i per garantir l’atenció, la recuperació i la reparació de les supervivents”. El text fa “un reconeixement a totes aquelles persones que han superat allò de: “són coses de parella” i han despenjat el telèfon, i a totes les associacions, entitats i grups feministes del país que han posat sobre la taula l’emergència de trobar solucions en aquests moments tan difícils”.

Last update 07.12.2020 | 08:06