|
 

L'Ajuntament destinarà part dels diners sobrants de 2020 a les accions de suport del Pla de reconstrucció social i reactivació econòmica

Dimarts, 23 de març de 2021 a les 16:47

El Ple de març va donar compte de la liquidació dels comptes de l’exercici de l’any passat, que es tanquen amb un romanent positiu que el Govern Municipal invertirà en pal·liar els efectes de la Covid-19

El Ple de març va donar compte del tancament de l’exercici de 2020 del pressupost municipal. En total, la liquidació de l’any passat comporta un romanent per les arques municipals de 3 milions d’euros. Aquesta quantitat prové de l’ingrés extraordinari del govern d’Espanya al desembre (672.000 €) i de moltes de les activitats que no es van poder fer com a conseqüència de la pandèmia. El Govern Municipal treballa per destinar aquests diners a inversions i serveis per a les persones seguint el Pla de reconstrucció social i reactivació econòmica signat al 2020. Més informació sobre el romanent de 2020 aquí .

En aquest punt, el portaveu de govern, Xavi Gómez , va repassar algunes de les mesures preses per l’Ajuntament durant la pandèmia. El regidor Xavi Gómez assegurava que el romanent anirà destinat a seguir cobrint les necessitats de la ciutadania: “Els diners del romanent no es perden i la intenció de l’equip de govern és invertir-los per reforçar la seguretat sanitària, la protecció social, la promoció econòmica i el suport a les entitats sota la premissa bàsica de què ningú quedi enrere” . En aquest sentit, Gómez afegia: “Durant el 2020 no s’ha deixat d’invertir, cap necessitat ha quedat descoberta i hem pensat sempre en no malbaratar i en optimitzar al màxim els recursos disponibles” .

L’oposició critica que no s’hagin destinat més recursos a la lluita contra els efectes de la Covid. La portaveu de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich , acusava el govern municipal de “desídia” i proposava obrir un procés participatiu perquè la ciutadania decideixi a què destinar del romanent. “No entenem com no s’ha pogut gastar 3 milions en un moment de pandèmia, és incomprensible” , deia Aymerich. La portaveu de Junts x SVH afegia: “Ja vam avisar que quedarien diners als calaixos i que el plantejament del pressupost no servia per donar resposta a la pandèmia” . “ Per això ens vam abstenir al Pla de reconstrucció, estava ple de vaguetats i va servir per complir l’expedient, sense calendari ni pressupost associat ”, argumentava la portaveu de Junts x SVH. Des de Sant Vicenç En Comú Podem asseguren que hi ha “molta feina per fer” i que no s’ha fet “tot el possible” per frenar la crisi derivada del coronavirus. En aquest sentit, Jordi Gil deia (SVHCP-ECG): “Nosaltres vam signar un pacte amb el govern on hi havia un compromís de destinar tots els romanents disponibles a la lluita contra la Covid i avui veiem que aquest pacte no s’ha complert” . “Una part ve de l’Estat, prop d’un milió i mig és del pagament de retribucions del personal de la casa, però un milió i mig si que es podia haver destinat a combatre la pandèmia” , remarcava el portaveu dels Comuns.

L’alcalde, Miguel Comino va assegurar que el romanent és una “oportunitat” per seguir invertint en les necessitats de la ciutadania. “No hem deixat d’atendre la gent, l’esforç municipal ha estat extraordinari: hem fet de tot i més, ni molt menys hi ha hagut desídia” , assegurava el batlle. En referència al Pacte de reconstrucció social i reactivació econòmica, l’alcalde assegurava: “El Pacte no trontolla, està més viu que mai: vam fer-ne una primera revisió i ara tenim previst tornar-lo a obrir per incorporar noves necessitats”.


Aposta per les energies renovables

El compromís mediambiental va tornar a tenir un paper destacat al ple. SVHCP-ECG van presentar una proposta de resolució amb accions per la lluita contra el canvi climàtic a Sant Vicenç dels Horts i per “promoure un model basat en l’energia neta, renovable, justa i de proximitat”.
El text preveu, entre d’altres mesures, tirar endavant sis projectes d’energia fotovoltaica inclosos al Pla Municipal de Cobertes Fotovoltaiques de Sant Vicenç dels Horts elaborat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Els emplaçaments proposats són les cobertes de l’Escola Sant Josep, La Guàrdia, Joan Juncadella, el Poliesportiu Municipal de Sant Josep, el Complex Esportiu Municipal – Piscina Montserrat Canals i el Magatzem Municipal. “Aquest projecte donaria energia a 250 habitatges i comportaria l’absorció de CO2 equivalent a plantar més de 3.000 arbres” , explicava Jordi Gil.

Des del grup de Ciutadans es van abstenir a la votació per no estar d’acord amb un dels punts de la proposta, el que fa referència a TERSA. “Es una empresa impulsada por los Comunes y que, de una forma u otra, han de venderla y tratar de conseguir clientes”, assegurava Antolín Jiménez. El regidor afegia: “Nos parece un chiringuito político más y un gasto público innecesario, ya que ya existen otras empresas que pueden ofrecer el servicio dentro del Area Metropolitana”. Des de Junts x Sant Vicenç, Quim Simón es mostrava a favor de la proposta però assegurava que calia “anar més enllà”. “Cal frenar les portes giratòries de polítics a les grans empreses energètiques que cotitzen a l’IBEX 35, hauríem de vetar i lluitar perquè les persones que han ocupat càrrecs polítics no poguessin passar a formar-hi part”, deia el regidor.

Per part del govern,
Xavi Gómez assegurava que gran part de les accions que preveu la moció estan recollides al Pla d’Actuació Municipal (PAM). Des del PSC – Sant Vicenç en Positiu aprofitava per recordar que tot just ha començat el procés participatiu per definir el Pla per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC). “S’impulsa per sumar tot el talent vicentí, per tenir un projecte de transició ecològica ambiciós, pensat des de totes les parts i agents implicats” , afirmava Gómez. “Parlarem del model energètic que volem però també de mobilitat, d’alimentació, de la gestió dels residus, de la transició cultural i no només pensant en la vessant pública, sinó també en les empres es i el sector privat” , afegia el regidor portaveu.


Compromís amb la igualtat

La sessió va començar amb la lectura de la Declaració Institucional en motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, a càrrec de la regidora de Feminisme i LGTBI, María Peláez. El text denuncia l’impacte de gènere que està tenint la pandèmia, ja que ha posat de manifest que, en un context de crisi, “les desigualtats de gènere posen a les dones en una posició de més vulnerabilitat”. Alhora, s’estableix que han estat les dones les encarregades d’assumir les “tasques de cura no remunerades” durant el confinament i l’emergència social i sanitària. Així doncs, tots els regidors i regidores del consistori es comprometen a seguir treballant per “posar fi a qualsevol forma de discriminació contra les dones” des d’una perspectiva de “gènere, feminista, interseccional i compromesa amb els drets humans”. També a implementar mesures destinades a pal·liar l’impacte de gènere derivat de la Covid i de l’increment de la pobresa femenina, així com impulsar polítiques de conciliació i la participació política plena de les dones.

Alhora, al Ple de març també va prosperar la proposta de resolució a favor del reconeixement dels drets de les persones Trans* i en suport d’una Llei Trans Estatal. La moció la van presentar conjuntament Junts x Sant Vicenç i SVHCP-ECG i insta al govern de l’Estat a impulsar una nova llei transgènere que reconegui els drets i la identitat de les persones trans, lluny de la patologització que històricament ha patit el col·lectiu.


Suport als Mossos d’Esquadra

PSC i Ciutadans van presentar una proposta de resolució en defensa de la preservació de l’ordre públic democràtic i en suport als cos de Mossos d’Esquadra. El text requereix la condemna i el rebuig “sense matisos” als “fets violents” produïts a Catalunya en les protestes de finals de febrer, així com mostra el suport cap el teixit comercial afectat pels aldarulls. La moció demana a la Generalitat i als regidors i regidores de l’Ajuntament que defensin la “tasca i el compromís de servei públic” dels Mosos d’Esquadra i la resta de cossos i forces de seguretat.

En referència als aldarulls ocorreguts en algunes manifestacions, Xavi Gómez expressava: “És obvi que tots i totes defensem el dret constitucional de manifestació, però no podem estar al costat d’aquelles persones que utilitzen aquest dret amb fins violents” . “Declaracions com les del Conseller d’Interior, Miquel Sàmper, assegurant que cal revisar el model d’ordre públic i veient que totes les actuacions van encaminades a posar en dubte l’actuació dels Mossos, volem mostrar el nostre suport al cos” , afegia Gómez. Per la seva part, Antolín Jiménez (Cs) qualificava de “salvatges” els aldarulls i alarmava sobre les conseqüències d’aquests fets per al teixit comercial: “Estas protestas han comportado roturas de cristales de los negocios, destrozos de mobiliario, saqueos y, sobre todo, disminución de la clientela para un sector que ya estaba suficiente tocado por la Covid” , aseguraba Jiménez.

Des de Junts x SV i SVHCP-ECG, defensen un model de policia democràtica i subjecta a revisió. Arnau Mata (Junts x SV) condemnava “tota la violència”, “vingués d’on vingués” i afirmava rotundament el “respecte institucional als Mossos d’Esquadra” . “Això no pot treure que algunes actuacions d’alguns agents del cos durant els últims dies hagin de ser condemnades i revisades: donar suport als mossos no vol dir donar un suport acrític, total i incondicional” , assegurava el regidor de Junts. Mata afegia: “Nosaltres no donarem el nostre suport a una moció que pretén criminalitzar la protesta i la dissidència política” . En la mateixa línia, Jordi Gil assegurava que a la moció no es feia “ cap tipus de referència” a què la “majoria” de les manifestacions han estat “ pacífiques” . “No defensem i denunciem els aldarulls però donar suport als Mossos no vol dir que no s’impulsin mecanismes de supervisió” , deia el portaveu de SVHCP-ECG. Gil afegia: “Una persona ha perdut un ull per una actuació dels Mossos que s’està investigant: és evident que cal revisió” .

La moció va tirar endavant amb els vots favorables de PSC i Cs. SVHCP-ECG s’hi va abstenir, com també ho van fer Arnau Mata, Maite Aymerich, Fina Reina, Fran Infante i Miquel Àngel Camacho, de Junts x Sant Vicenç. Del mateix grup polític, van votar-hi en contra Quim Simón, Mei Cerdà i Yolanda Artigas.

Podeu recuperar la sessió sencera al canal de Youtube de l’Ajuntament  i a Ràdio Sant Vicenç .

 

 

Last update 25.03.2021 | 12:05