|
 

L'Ajuntament destinarà més de 80.000 euros a millorar i renovar zones verdes i jardins públics

Divendres, 19 de maig de 2017 a les 14:23

Ahir es van aprovar en Ple Municipal els diferents treballs que s’han d’executar en les properes setmanes, a càrrec de l’empresa MOIX i FUNDACIÓ PRIVADA IRIS. En total s’arreglaran una quinzena de parcs i places, amb vegetació i sistemes de rec sostenibles, que faran més amable l’estada dels vicentins en aquests espais i que ajudaran a reduir les despeses de manteniment.

El servei de conservació, manteniment i renovació de zones verdes i jardins públics està repartit entre dues empreses. En aquest sentit, MOIX realitzarà diferents treballs al espais següents:

-Plaça dels esposos Jaume Ribas
-Plaça de Rafael Alberti
-Parc del Mil·lenari
-Parterres de la cruïlla dels carrers de Claverol i Vinyala
-Talús de la cruïlla de la Pista Poliesportiva Municipal Francesc Macià i carrer de Joan Bosco

Les millores tindran una despesa total de 44.273,72 € (IVA inclòs).

Per la seva banda, la FUNDACIÓ PRIVADA IRIS realitzarà treballs de millorar als espais següents:

-Pati infantil de l’escola Joan Juncadella
-Pati de l’escola Sant Antoni
-Parterre de la parada de bus al carrer d’Aranjuez
-Parc del carrer de Cadis
-Talussos del carrer de Girona
-Bassa del Molí dels Frares
Illeta, mitjanera i parterre lateral del carrer de Ramon Camps
Talussos a la cruïlla del carrer de Mampel i de l’Avinguda del Ferrocarril.

Aquestes actuacions tindran una despesa total de 38.934,30 € (IVA inclòs).

El regidor de Medi Ambient, Àlex Aparicio, va avançar en què consistiran globalment les millores: “ Vamos hacia un modelo mucho más sostenible. Hasta ahora, por ejemplo, había parterres de plantas exóticas, muy bonitas, pero que requerían mucho tratamiento, mucha agua, etc. También se plantaban en zonas que no convenía y había levantamientos de aceras, por ejemplo, por las raíces de los árboles ”. El regidor també va insistir en els nous sistemes de reg que s’instal·laran on abans calia enviar operaris periòdicament, fet que servirà per abaratir els costos i que a més ajudarà a estalviar aigua.

Crítiques a l’empresa MOIX

Les millores de la FUNDACIÓ IRIS es van aprovar per unanimitat, però les millores de MOIX van rebre el vot en contra de PSC, ICV-EUiA, PdCat i el regidor no adscrit. Des de l’oposició, tant el PSC com ICV-EUiA van criticar el fet que al ple d’abril s’aprovés una pròrroga perquè MOIX pogués tirar endavant ara les diverses millores. Miguel Comino, portaveu del PSC, va argumentar: “ No sembla gaire lògic que es premiï amb un contracte de més de 330.000 euros [import total, inclosa la pròrroga] a una empresa que ha incomplert el plec i que ha tractat malament als treballadors i les treballadores. A més, bona de la feina que ara haurà de fer l’empresa, la fa perquè abans no l’ha fet ”. En la mateixa línia, Jordi Gil (ICV-EUiA), va afegir que “ després de consultar l’expedient a Secretaria, hem vist que cap de les millores que es proposen pugen de 18.000 euros; per tant, potser es podria haver fet un contracte menor o un negociat ” i no haver prorrogat el servei amb MOIX.

Per la seva banda, Llorenç Perarnau (PdCat), que també va votar en contra de les millores de MOIX, va insistir que “ en l’anterior contracte hi va haver uns millores que no es van fer i ara trobo a faltar aquestes feines en la pròrroga, que no s’ho tornin a deixar ”. Finalment, Carlos Gómez (Ciutadans), tot i haver estat en contra de la pròrroga al contracte de MOIX, en aquest cas va votar a favor de les millores: “ No estamos de acuerdo con lo que se ha hecho con esta empresa, está mal, pero los ciudadanos se merecen que los parques se arreglen ”.

Des del govern, el regidor de Medi Ambient, Alejandro Aparicio, va clarificar que “no se está premiando nada, en absoluto”. I va afegir: “ Había cosas que habían quedado por hacer [en el contrato], pero eran planes y censos, no actuaciones concretas en la calle, y como había esa bolsa que nos tenían que devolver, ahora hemos creído conveniente destinarlo a mejorar muchas zonas verdes, a darles más impulso ”.

Portal de transparència

El Ple també va aprovar una moció per impulsar el portal de transparència, el dret d’accés a la informació i a la participació ciutadana, amb els vots favorables de tots els grups excepte el PdCat, que va votar-hi en contra. La moció la presentava el regidor no adscrit Santos Mateo, que va retreure al govern local que, “ aunque ustedes se están poniendo al día, aún hay muchas deficiencias en este sentido. Además hay quejas del Defensor del Pueblo de Catalunya, el señor Rafael Ribó, que dice que hay ciudadanos que no son atendidos por el Ayuntamiento ”.

El portaveu de l’equip de govern, Arnau Mata, va replicar: “El Síndic no ha fet cap advertiment en temes de transparència, més aviat ha fet advertiments al senyor Santos Mateo en el mandat passat, i també la GAIP (Comissió de Garantia del dret d’Accés a la Informació Pública) en aquest mandat per obstrucció a l’Administració. El Defensor el que fa és derivar-nos les queixes dels ciutadans, que no vol dir que no atenem les seves queixes”. A més, Mata es va referir al compliment de la llei per part de l’Ajuntament: “A la moció detalles una sèrie d’elements que ha de contenir el nostre portal de transparència i la gran majoria ja estan: per exemple, òrgans de govern, sous, plantilla, relació llocs de treball, oferta pública, pressupostos, situació financera i de deute... De fet, hem rebut un reconeixement per part de la UAB perquè complim el 90% d’ítems de transparència que es consideren importants. Som dels pocs ajuntaments del país que compleixen en aquest àmbit. Si el problema són les instàncies, fes una moció que parli de les instàncies, però no de transparència”.

Per la seva banda, el representant del PdCat, Llorenç Perarnau, va argumentar el seu vot en contra “no pel contingut, sinó per les formes, perquè ve a plasmar el que diu la llei i això no aporta res. És cert que hi ha mancances i per això jo vaig demanar al senyor Santos que plasmés les mancances del portal i no posar tot el que diu la llei”.

En defensa de l’educació pública

El Ple d’ahir va aprovar per unanimitat una moció en defensa de l’educació pública, que va llegir una representant de l’AMPA de l’institut Frederic Mompou. La moció es refereix d’una banda al tancament de l’escola Mare de Déu del Rocío per part del departament d’Ensenyament de la Generalitat. En aquest sentit, i un cop garantit que tot l’alumnat anirà el proper curs a l’escola que escullin en primera instància (fonamentalment, escola Joan Juncadella i Sant Josep), es demana a la Generalitat mantingui tots els recursos, tant els humans com els materials, a les escoles d’acollida.
D’altra banda, la moció també demana a la Generalitat que finalitzi “les obres urgents que precisa el Mompou abans d’iniciar el proper curs. Entre d’altres coses, es demana arreglar la instal·lació elèctrica i la calefacció abans de setembre de 2017. També es demana reformar completament, no més enllà de 2018, els vestuaris i els lavabos de l’institut i arreglar el paviment malmès dels patis de l’Escola Sant Jordi.

En contra de les empreses multiserveis

El Ple també va aprovar, amb el vot favorable de tots els grups excepte Cs, que es va abstenir, una moció en contra de la reforma laboral del PP i de les empreses multiservei. L’encarregat de llegir la moció va ser Carlos de Pablo, secretario de UGT Baix Llobregat, qui va criticar abans “ una reforma laboral que ha servit per destruir el màxim de convenis col·lectius sectorials ”. I va afegir: “ El PP i el sector financer, del que s’ha beneficiat sense escrúpols la patronal, han suposat un desequilibri que ha precaritzat els nostres llocs de treball ”.

La moció recull, entre d’altres acords, que es preguin “ les mesures escaients, com ara clàusules socials incorporables als plecs de condicions que reconeguin el conveni sectorial de referència segons l’activitat de la persona treballadora, per evitar la utilització directa o indirecta d’empreses multiserveis a l’administració pública ”. També es demana que l’Ajuntament insti al Congrés dels Diputats a derogar immediatament la Reforma Laboral, “ origen de les mesures d’exclusió social sense precedents ”.

Llei d’Habitatge de la PAH

Una altra de les mocions amb ampli suport va ser la referent a la llei d’habitatge de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Un dels representants d’aquesta associació va defensar públicament la necessitat de continuar lluitant per “ crear una ley que ampare a todas las familias, como la Ley 24/2015, que nos duró muy poquito, pero que evitó que los bancos echaran de sus casas a muchas familias ”. I va afegir: “ Queremos que las familias duerman tranquilas y no llegue al día siguiente la policía y las echen de sus casas ”. La llei d’habitatge de la PAH, que va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional pocs mesos després d’aprovar-se el 2015 contempla 5 demanes fonamentals: la dació en pagament amb caràcter retroactiu, el lloguer assequible, que no hi hagi cap desnonament, habitatge social i garantir el subministrament dels serveis bàsics d’aigua, llum i gas sense abans tenir informació sobre la situació de les persones afectades.

Podeu escoltar tot el Ple al podcast de Ràdio Sant Vicenç:

Last update 19.05.2017 | 14:34