|
 

Raúl Montilla: "No és un llibre amb herois, no hi ha bons ni dolents"

Dilluns, 11 de novembre de 2013 a les 13:19

La presentació de la novel·la El último invierno va comptar amb un col·loqui entre l’autor i el també periodista del Baix Llobregat Gabriel Barragán.

La Sala d’Actes de la Biblioteca Municipal Les Voltes va rebre divendres passat, 8 de novembre, el periodista Raúl Montilla en la presentació de la seva novel·la titulada El último invierno , l’obra guanyadora del Primer Certamen de Novel·la Històrica de la Ciutat d’Úbeda.
Durant el col·loqui, el periodista de La Vanguardia va passar del seu paper habitual d’entrevistador a entrevistat. Un dels punts que més va remarcar Gabriel Barragán va ser la curiositat que desperten els personatges i les seves històries. Montilla va explicar que es tractava de personatges inspirats i que cadascun d’ells li ha permès incorporar matisos i vivències diferents. “Amb la intenció d’aconseguir la màxima objectivitat possible, he plasmat les experiències i les aventures de cadascun dels personatges per fer entendre el lector que no hi ha ni bons ni dolents. No és un llibre amb herois, he intentat fugir d’aquest maniqueisme”.
Una altra de les qüestions que van captar l’atenció de Barragán com a lector va ser la identificació d’indrets i paisatges descrits al llarg de la novel·la, fins al punt que “realment sembla que estàs acompanyant en Miquel o en Vicenç en el seu camí cap a Barcelona”. Segons explicava l’autor, aquesta identificació ha estat intencionada i el que ha volgut és plasmar la realitat del Baix Llobregat durant la Guerra Civil, “un territori que ha estat oblidat al llarg de la història”.
Finalment l’acte va acabar amb una reflexió de la regidora de Cultura, Imma Prat, sobre la importància de parlar i recordar tot allò que va passar durant el conflicte. Tant la regidora com el propi Raúl Montilla van expressar que la Guerra Civil va ser la gran epopeia espanyola del segle XX, i consideren necessari seguir explicant a les generacions més joves què va succeir. “La clau de la qüestió”, tancava Montilla, “recau en com expliques les coses i quin moment del conflicte esculls”.

 

Last update 12.11.2013 | 08:10