|
 

L'Ajuntament i l'Obra Social "la Caixa" reforcen la seva aliança per superar la pobresa infantil

Divendres, 14 de setembre de 2018 a les 13:56

• CaixaProinfància és el programa que atén famílies de menors d’entre 0 i 18 anys en situació de pobresa. Des de la seva posada en marxa l’any 2007, ha acompanyat a 471 menors i 302 famílies de Sant Vicenç dels Horts.

• L’objectiu del programa és trencar el cercle de pobresa que es transmet de pares a fills tot garantint el desenvolupament socioeducatiu dels nens, facilitant a les famílies una sèrie d’ajudes dirigides al reforç escolar, educació no formal, suport educatiu familiar, teràpia psicosocial i promoció de la salut.

• A Sant Vicenç dels Horts el programa el desenvolupen cinc entitats que atenen directament a les famílies i treballen en xarxa coordinades per la Fundació Privada Maria Auxiliadora.

L’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich , i el subdirector general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón , han presentat avui la renovació de l’aliança per seguir treballant per a la superació de la pobresa infantil a través del programa CaixaProinfància. L’acció social que desenvolupen conjuntament l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts des del 2007, ha permès, fins avui, acompanyar a 471 menors i 302 famílies en situació vulnerable. En el curs 2017/2018 han estat atesos 218 menors i 115 famílies .

Al llarg de tots aquests anys, l’Obra Social “la Caixa” ha destinat un pressupost de prop d’ un milió d’euros al desenvolupament del programa al municipi. En el curs 2017/2018 l’import ha estat de 227.006 euros, xifra que es preveu mantenir de cara al curs 2018/2019. Aquesta aportació se suma al pressupost que l’Ajuntament dedica a accions de Serveis Socials, que per 2018 és aproximadament de 2,5 milions .

El programa CaixaProinfància va donar un salt de qualitat el curs 2016-17, quan es va crear una xarxa territorial de treball amb les entitats vicentines, la qual cosa va permetre fer un mapeig de famílies amb vulnerabilitat social. Així es van poder concretar millor les necessitats existents i les estratègies de treball, i a partir del curs següent, l’Obra Social “la Caixa” va decidir triplicar la seva inversió anual fins als més de 200.000 euros, tot apostant per la feina feta per les entitats socioeducatives del municipi i pels departaments de Serveis Socials i d’Educació de l’Ajuntament.

És per això que veient els bons resultats del curs passat, avui s’ha signat el primer conveni del programa entre l’Ajuntament i l’Obra Social “la Caixa”. A banda, cada entitat ja havia signat un conveni específic amb l’Obra Social “la Caixa” pel programa CaixaProinfància, a través del qual es concreten les accions que es portaran a terme i com es distribueix a cadascuna d’elles la part corresponent dels més 200.000 euros.

 

Promoció socioeducativa

CaixaProinfància treballa perquè els menors en situació de vulnerabilitat tinguin les mateixes oportunitats que la resta d’infants. L’objectiu del programa és trencar el cercle de pobresa que es transmet de pares a fills i promoure accions enfocades al desenvolupament personal, social i educatiu, tant dels més petits com de les seves famílies, a través de diferents iniciatives:

- Reforç educatiu : atenció logopèdica, psicomotora, grups d’estudi assistit, reforç individual, equipament escolar i aula oberta.

- Educació no formal i temps lliure : campaments i activitats d’estiu i centres oberts.

- Suport educatiu familiar : tallers educatius familiars i centre maternoinfantil.

- Atenció i teràpia psicosocial : personalitzada o amb famílies i tallers terapèutics grupals.

- Promoció de la salut : alimentació i higiene infantil, ulleres i audiòfons.

CaixaProinfància també treballa per contribuir a millorar la renda familiar, facilitant l’accés a béns bàsics (alimentació, productes d’higiene, equipament escolar, ulleres i audiòfons) .


Acció social en xarxa

CaixaProinfància es desenvolupa a les principals ciutats de l’Estat espanyol i compta amb la col•laboració de 426 entitats socials que treballen en xarxa i s’encarreguen d’atendre de manera directa a les famílies, prioritzar les ajudes i fer el seguiment de cada cas. A Sant Vicenç dels Horts, gestionen el programa els departaments de Serveis Socials i d’ Educació de l’Ajuntament i les entitats Associació Ventijol , Càritas Diocesana de Sant Feliu , el Centre Diari Sant Josep , el Centre Infantil i Juvenil El Quijote i la Fundació Privada Bayt al-Thaqafa i L’Escola Immaculada , totes elles coordinades per la Fundació Privada Maria Auxiliadora .

El programa no només potencia el treball en xarxa entre les entitats socials, sinó que també promou una acció coordinada entre altres agents del territori (ajuntaments, escoles i centres de salut, entre altres) per donar una resposta global i integral a les necessitats dels infants i de les seves famílies. Per tant, la valoració de cada cas, el pla de treball amb els objectius específics, el seguiment i l’avaluació es fan de manera conjunta entre les parts implicades. Totes aquestes organitzacions actuen amb la premissa que els nens i nenes d’avui són els adults que formaran la societat de demà, per tant, l’atenció a la infància és determinant per aconseguir el seu benestar, però també per construir una societat més justa, equitativa.

 

Podcast de l'informatiu de Ràdio Sant Vicenç

 

Last update 14.09.2018 | 14:44