|
 

La pista exterior del poliesportiu de Sant Josep ja té nom: Mari Carmen Díaz Martínez

Dimarts, 9 d'abril de 2019 a les 13:37
  • El procés participatiu per denominar l’equipament va comptar amb aquesta única proposta, que ha tingut el suport del pla de desenvolupament comunitari ‘Implica’t per Sant Josep’
  • Diaz va ser una veïna de Sant Josep implicada en el món esportiu: docent d’educació física de l’escola Sant Josep, karateka i una de les responsables dels primers programes de salut i esport al barri

Mari Carmen Díaz Martínez és el nom que portarà, a partir d’ara, la pista exterior del poliesportiu de Sant Josep. És l’única proposta que es va presentar al procés participatiu per definir el nom de l’equipament i ara, després del període de validació, compta amb el suport del pla de desenvolupament comunitari “Implica’t per Sant Josep”.

Una vida dedicada a la promoció de l’esport al barri
Mari Carmen Díaz Martínez va néixer l’11 de març de 1964 a Posades, Còrdova. La seva família es va traslladar a Sant Vicenç dels Horts l’any 1969, concretament es van instal•lar al barri de Sant Josep. Díaz va estudiar a l’escola Rocio i es va graduar l’any 1978, amb 14 anys. Als Salesians, va estudiar un cicle formatiu d’electricista. Posteriorment, va començar els estudis de Magisteri d’Educació Física a la Univeristat de Barcelona, on va treure’s la titulació necessària de l’època per començar a treballar per l’Ajuntament com a tècnica d’esports.
La gent del barri la recorda com una persona molt activa i que practicava molts esports. Va ser monitora de natació i va fer classes de submarinisme, però l’esport on va destacar va ser el Karate, disciplina amb la qual va poder arribar fins al cinturó blau.
Mari Carmen Díaz va ser una dona molt vinculada al barri de Sant Josep, va fer classes d’educació física a l’Escola Sant Josep i quan es va inaugurar el pavelló del barri, va ser una de les persones que va implementar el primer programa d’educació i vida saludable a través de l’esport. A més, l’any 1992 va ser voluntària als Jocs Paralímpics de Barcelona. A finals de l’any 1994 va tenir un càncer i, dos anys després, va morir per la malaltia.

Recuperant la història de dones transgressores
El seu entorn familiar i el veïnat del barri de Sant Josep la recorda com una dona compromesa, lluitadora i solidària que va viure molt vinculada al barri, on va servir d’exemple per trencar estereotips i mites que encara avui pateixen les dones quan practiquen esports, un dels àmbits de reconeixement social reservat pels homes des d’una òptica patriarcal. Per tots aquests motius, les entitats del barri han decidit que la pista exterior del poliesportiu de Sant Josep porti el seu nom.
De fet, feminitzar el nomenclàtor del municipi és una de les mesures que preveu el ‘Decàleg per construir ciutats feministes’ que el Ple va adoptar al juny per unanimitat amb la declaració de Sant Vicenç dels Horts com a municipi feminista.
De moment, el nom de Mari Carmen Díaz és el primer que passa a denominar un equipament d’ençà l’adopció del decàleg.

Last update 11.04.2019 | 10:10