|
 

El Ple aprova provisionalment el pressupost i les ordenances municipals de 2020

Dilluns, 21 d'octubre de 2019 a les 10:48
  • Els comptes municipals van rebre el vot favorable de PSC – Sant Vicenç en positiu i de Ciutadans, mentre que hi van votar en contra Junts x Sant Vicenç i Sant Vicenç En Comú Podem – En Comú Guanyem
  • La sessió plenària de dijous passat també va aprovar una modificació del Pla General Metropolità a la zona industrial de Smurffit & Kappa, pas necessari perquè l’empresa Stef Iberia es pugui instal•lar a Sant Vicenç dels Horts

El Ple celebrat dijous passat va aprovar provisionalment el pressupost i les ordenances municipals de 2020. El pressupost, equilibrat en ingressos i despeses, ascendeix a 31.198.380 euros. Es tracta d’una xifra similar a la de 2019, lleugerament inferior en 103.400 euros. Pel portaveu del govern i regidor d’Economia i Hisenda, Xavi Gómez, són “números realistes, amb la incorporació de partides econòmiques segures i certes, sense fer previsions de futuribles per evitar conseqüències negatives al llarg de l’any”.

Consulteu aquí les principals dades sobre el pressupost i les ordenances 2020.

Pel que fa al pressupost, Gómez va explicar que “l’equip de govern posa el focus en la millora de la prestació de serveis, amb una especial importància en les prestacions que s’atorguen a persones en risc d’exclusió social i a entitats”. I va afegir: “S’han reduït despeses pressupostades en exercicis anteriors que mai s’han arribat a utilitzar. Aquests diners es posen ara allà on es considera que realment són necessaris”. En aquest sentit, destaquen els increments en Economia (+245.710 euros), amb més aportacions supramunicipals; en Serveis Socials (+198.610 euros), amb un augment del 67% en acció social i del 8,10% en les ajudes per al pagament de l’IBI; i en Esports (+59.300 euros) per al projecte d’unificació de les entitats de futbol camp.

També s’incrementa la despesa en contractació de personal, “per cobrir les places que considerem necessàries i imprescindibles i que han de servir perquè l’ajuntament millori la prestació de serveis”, va argumentar el portaveu del Govern. Destaca en aquest sentit la contractació de 7 policies locals per cobrir així la totalitat de la plantilla orgànica del cos, i la incorporació de 4 oficials per reforçar la municipalització del servei del mobiliari urbà i dels jocs infantils.

Des de l’oposició, es va criticar la falta de temps per poder analitzar els números proposats i, des de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich va destacar una baixa “del 50% en habitatge social”. “Que Sant Vicenç compti amb un parc d’habitatge públic de lloguer és molt important, és una demanda històrica d’aquest municipi i era una aposta molt important en l’anterior mandat dels socis de govern i [la baixada] no ens sembla que sigui bona política”. El portaveu del govern, Xavi Gómez, va defensar que “de res serveix tenir moltes partides i no gastar-les; hem detectat 67 partides amb sobrants importants respecte de l’any 2017 i 2018, i dues d’aquestes són d’habitatge”. Per la seva banda, Jordi Gil (SVHCP-ECG) va assegurar que els números són “molt més que millorables”. I va afegir: “Vostès es van presentar a unes eleccions dient que venien a fer el canvi a Sant Vicenç [...] i no veiem cap canvi. [...] No apareixen ni les regidories ni els programes que heu creat: LGTBI, regidoria de barris, memòria històrica, accessibilitat universal...”. L’alcalde, Miguel Comino, va argumentar que “els recursos són finits i la previsió d’ingressos és inferior a la de l’any passat” i va replicar les crítiques dels dos partits de l’oposició: “Un dels dos s’equivoca perquè, o hi ha molts canvis i molt dolents, o no hi ha cap canvi i hi ha continuïtat. Hi ha alguna cosa que no quadra”. I va assegurar: “Estem disposats durant aquests dies, setmanes, a parlar amb tots els grups municipals per intentar apropar posicions i si som capaços de tenir un pressupost que pugui venir de la mà de tots i totes, molt millor”. Comino també va insistir en el fet que les partides de les noves regidories hi són, “molt incipients [...], per començar a treballar [...]; si haguéssim tingut més temps per elaborar-los seria diferent”.

Ordenances

En el capítol de les ordenances, destaquen tres modificacions: en l’Impost sobre béns immobles (IBI), en l’impost de la plusvàlua i en els preus de la Piscina Municipal de Sant Antoni – La Blava.

Pel que fa al primer impost, es modifica el tipus de gravamen: en béns urbans residencials, passa del 0,431 al 0,444% (+0,013%), i en béns rústics, passa del 0,50 al 0,52% (+0,02%). A més de les ajudes habituals per pagar l’IBI, s’afegeix ara una bonificació del 95% als immobles rústics en els que es desenvolupin activitats agràries de caràcter professional.

Pel que fa a la plusvàlua, s’elimina la bonificació del 50% a les empreses que marxen de Sant Vicenç dels Horts.

Finalment, es congelen els preus de la piscina La Blava per a la ciutadania empadronada a Sant Vicenç dels Horts, mentre que s’apugen per la ciutadania d’altres municipis, amb un increment mínim del 38% i màxim del 100%.

L’oposició va retreure, especialment, l’augment de l’IBI. Maite Aymerich (Junts) va explicar: “Quan es preveu una situació de crisi, de davallada econòmica [...], no és el millor moment per fer pujades” i va apostar per “fer que els diners en lloc d’estar a l’Ajuntament estiguin a la butxaca dels vicentins i les vicentines”. Per la seva banda, Jordi Gil (SVHCP-ECG) va assegurar que “darrera d’aquest 0,444 de valor impositiu, s’amaga un 3% de pujada de l’IBI de mitjana”. I va afegir: “Nosaltres podíem estar d’acord en una pujada de l’IBI, però l’IPC de cara a l’any que ve és del 0,8; per tant, pujareu l’IBI 4 vegades per sobre de l’increment de vida i per tant de sou dels vicentins i vicentines”.

L'objectiu d'aquest increment, segons el govern, és ajudar a tenir més recursos destinats, entre d'altres, a augmentar les ajudes socials i a entitats en un 6,92%. El portaveu Xavi Gómez va recordar també que hi haurà més ajudes per al pagament d'aquest impost, amb un creixement del 8,10%, "ja que aquesta partida passa de 185.000 a 200.000 euros”. Des de Ciutadans es va valorar positivament “la predisposició [del govern] a poder parlar i fer certes modificacions al pressupost”, en paraules d’Antolín Jiménez, que recorda: “Tenim dos mesos per endavant, ja hem traslladat les propostes a l’equip de govern [...], hem de seure i negociar”.

També va ser motiu destacat de debat la proposta per eliminar la bonificació del 50% a l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua). “Considerem que va ser una bona ordenança i lamentem que es retiri, perquè hores d’ara no hi hauria 400.000 euros a les arques municipals i no hi hauria hagut a Sant Vicenç dels Horts la instal•lació d’una altra empresa”, va assegurar Aymerich (Junts). A aquesta ajuda es va acollir l’empresa Prsymian Fercable, que va vendre la seva nau a Ta-Tung, actualment instal•lada al municipi. El portaveu del govern, Xavi Gómez, va replicar recordant que la bonificació del 50% estava supeditada al compliment d’un acord per part de l’empresa compradora, com ara la contractació de persones de Sant Vicenç dels Horts. Segons Gómez, el conveni no s’estaria complint i “demanarem a l’empresa [Fercable] que torni aquests diners a Sant Vicenç, perquè són nostres, dels ciutadans i ciutadanes”.

Stef Iberia, més a prop de venir a Sant Vicenç

Un altre dels punts destacats del Ple va ser el de la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) al sector industrial Smurffit & Kappa, que es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups. Aquest pas és del tot necessari perquè l’empresa pugui vendre la nau a Stef Iberia, una important empresa de logística en el sector alimentari i que està interessada en instal•lar-se a Sant Vicenç dels Horts.

Gràcies a aquesta modificació, es crearà un parc urbà situat entre les naus que permeti un espai de transició i funcioni com a zona de lleure pels treballadors i les treballadores. Així mateix també es reserva un espai obert adjacent a la riera de Torrelles. Els costos d'urbanització correran a càrrec de la propietat de la nau.

D’altra banda, també es construirà una rotonda, que serà un dels punts d’accés a les noves instal•lacions industrials i que servirà per millorar la mobilitat de tot el polígon. A més, es regularan les condicions d’ordenació de la futura construcció industrial que s'hi instal•larà. I la nova propietat de la parcel•la, tal com recull la llei, haurà de pagar a l’Ajuntament l’equivalent al 10% del valor del mercat d’aquells terrenys.

Mocions sobre la sentència del Suprem

La sentència del Suprem va protagonitzar part del Ple municipal celebrat dijous. Entre els quatre grups municipals representats al Ple, es van presentar tres mocions d’urgència però no en va prosperar cap. Hi havia una moció presentada per Junts per Sant Vicenç i per Sant Vicenç En Comú Podem – En Comú Guanyem, una altra per Ciutadans i una tercera per PSC – Sant Vicenç en Positiu. Tots els partits van votar a favor de la moció que presentaven ells mateixos i en contra de les propostes dels altres grups.

El portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil, considera que la sentència marca un punt d’inflexió i que el primer pas ha de ser la llibertat dels presos, “perquè sense la llibertat no hi haurà diàleg i sense llibertat no hi haurà solucions”. Punt d’inflexió és l’expressió que també va fer servir el portaveu del grup socialista, Isidre Bautista, per referir-se a la sentència i va reclamar “tornar a la política i a les institucions”.

De la seva banda, Antolín Jiménez (Ciutadans) va acusar el president de la Generalitat d’atiar el foc amb la proposta d’un nou referèndum i va dir que els polítics condemnats ja sabien al que s’exposaven: “En el mismo Parlament los juristas les avisaron de que lo que iban a hacer era un delito y de las consecuencias que eso podía conllevar”.
La portaveu de Junts per Sant Vicenç, Maite Aymerich, va retreure al govern municipal no haver consensuat una declaració institucional sobre la sentència: “Ens hauríem haver pogut posar d’acord amb un comunicat, però no, s’ha volgut fer un comunicat que és ofensiu i que tanca la porta al diàleg, hauríem pogut fer un comunicat que realment abracés a tothom”. Aymerich va criticar punt per punt el comunicat de l’Ajuntament i va assegurar que Junts hauria estat disposat a fer renúncies per aconseguir una declaració institucional conjunta.

L’alcalde va defensar el comunicat que l’Ajuntament va emetre el 14 d’octubre, poc després de fer-se pública la sentència, i va tornar a retreure a Aymerich posar l’ajuntament al servei de l’independentisme quan era alcaldessa. “El que demano és el mateix respecte als comunicats que fa l’ajuntament que governa el partit socialista que el que mostràvem quan governava Junts per Sant Vicenç”, va dir Comino, que va recordar que “l’alcaldessa anava amb la vara de l’alcaldia de Sant Vicenç representant a tota la ciutadania a la plaça de Sant Jaume, posant l’Ajuntament i el municipi al servei de la causa independentista i ho feia sense consultar-ho, sense parlar-ho, sense debatre-ho, amb la resta de regidors i regidores”.
Comino va afegir que el comunicat va rebre crítiques, però també suports i va insistir que “l’ajuntament evidentment acata, com no pot ser d’una altra manera, la sentència; no amb servitud, sinó perquè estem dins d’un estat de dret”. L’alcalde, finalment, va reiterar que el 14 d’octubre va ser un dia dur per a molta gent a Sant Vicenç, pels lligams personals amb Oriol Junqueras, i va qualificar el comunicat “d’impecable”.

Altres propostes de resolució

Encara en el capítol de les propostes de resolució, va destacar l’aprovació de les 4 següents:

Una presentada per Ciutadans que demanava modificar l’ordenança de mobilitat per regular l’ús dels aparells elèctrics de mobilitat personal, com ara patinets, bicicletes i monocicles. Es va aprovar amb els vots a favor de PSC-Sant Vicenç en Positiu, Junts x Sant Vicenç i Ciutadans, mentre que hi va votar en contra SVHCP-ECG.

Una altra presentada per Junts i per SVHCP-ECG reclamant l’execució immediata del carril bus-VAO a la B-23, que també va ser aprovada, en aquest cas per unanimitat.

Una tercera proposta presentada per PSC-Sant Vicenç en Positiu i Cs sobre la unificació de les entitats de futbol camp. Es va aprovar amb els vots a favor d’aquests dos partits i de SVHCP-ECG i l’abstenció de Junts x Sant Vicenç, que també està favor d’estudiar la unificació però que va mostrar el seu “desacord en les maneres”, ja que “la voluntat és que parlem entre tots i totes i que formem part dels debats, perquè hi hagi aquest consens plenari i que vingui de baix a dalt i no al revés”. El portaveu del govern i regidor d’Esports, Xavi Gómez, va assegurar que no s’ha començat encara a treballar en aquest tema: “El que volem és convocar a les entitats per començar des de baix cap a dalt”.

La quarta proposta presentada era en suport a l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, a l’hora que es busca assumir 17 objectius per fer-los realitat a Sant Vicenç dels Horts. L’Agenda 2030 va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i estableix un full de ruta per fer sostenible la vida de les persones des d’una perspectiva social, cultural, econòmica i ambiental. La moció presentada en el Ple municipal de dijous es va aprovar per unanimitat.

Podeu escoltar tot el ple municipal al podcast de Ràdio Sant Vicenç:

 

Last update 07.01.2020 | 13:27