|
 

Els vicentins Juan Escoriza i Ramón Rivas reivindiquen la invenció del minifutbol

Dimarts, 5 de novembre de 2019 a les 16:31
  • L’any 1984 van patentar el nom i les normes d’aquesta modalitat del futbol amb dimensions més reduïdes que s’ha popularitzat sobretot en categories formatives

«El Mini-Futbol se compone de 8 jugadores en el campo incluído el portero. Se pueden hacer 7 cambios repitiendo el mismo jugador si se prefiere. Se juega en dos tiempos de 35 minutos con un intermedio de descanso de 10 minutos...». Així comença el document de «Modalidad “Mini-Futbol”. Normas y reglas del juego» registrat el 4 de setembre de 1984 i que actualment es troba a la Biblioteca Nacional d’Espanya. És obra dels vicentins Juan Escoriza i Ramón Rivas, qui fa 35 anys van idear aquesta variant del futbol jugant als terrenys dels Salesians per donar una sortida als i les joves del municipi que no podien accedir als clubs esportius.

Es van organitzar diversos campionats al camp del Col·legi on es reunien centenars de persones per jugar al mini-futbol, i fins i tot les empreses i comerços locals hi col·laboraven patrocinant els premis i anunciant-se als cartells. Els impulsors asseguren que venien clubs i jugadors de tota la comarca, atrets per la novetat, així com mitjans de comunicació. Trobareu més informació i fotografies en aquest reportatge .

Aquesta modalitat es va popularitzar a tota Espanya sobretot pel futbol formatiu, ja que per a infants i adolescents era molt més accessible aprendre i progressar en aquest esport amb les normes més laxes i unes mides del camp menys exigents que les del futbol 11. Van anar sorgint diverses variants com la que actualment és la més estesa, el futbol 7, on hi ha set jugadors per cada equip i es poden fer canvis il·limitats.

Malgrat això, és rellevant recordar que l’origen de tot plegat es troba a Sant Vicenç dels Horts, on dos veïns van tenir aquesta iniciativa i van canviar de cap a peus l’esport formatiu i van contribuir a popularitzar encara més el futbol a tota Espanya.

Last update 06.11.2019 | 15:28