|
 

Es presenta la nova pista Mari Carmen Díaz, referent del món esportiu i educatiu al barri de Sant Josep

Dimarts, 21 de gener de 2020 a les 10:52
  • Un monòlit presideix des d’ahir aquesta pista exterior del poliesportiu municipal de Sant Josep, en homenatge a títol pòstum
  • L’alcalde Miguel Comino va recordar la figura de Díaz com una persona “compromesa, lluitadora, solidària i amb esperit de superació”

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts va presentar ahir la nova pista Maria Carmen Díaz, referent del món esportiu i educatiu al barri de Sant Josep. Família i amistats, conjuntament amb una delegació municipal encapçalada per l’alcalde, Miguel Comino, van retre homenatge a aquesta educadora, que va destacar als anys 90 per la seva manera d’entendre l’esport com a eina inclusiva d’aprenentatge.

En el transcurs de l’acte es va descobrir un monòlit en homenatge a títol pòstum, on es pot llegir una de les seves màximes: “L’educació a través de l’esport és important, perquè jugant aprenem a viure”. A més, el Club Handbol Sant Vicenç, el Club Futbol Sala Jordi Torras i el Club Esportiu Go Dance van organitzar diverses exhibicions esportives.

Inspiració de tot un barri

L’alcalde Miguel Comino va destacar les virtuts personals de l’homenatjada, “a qui tothom coincideix en descriure com una persona especial, d’aquelles que inspiren i que motiven a la resta del grup, fins i tot a un barri sencer, el de Sant Josep”. I va afegir: “Són molts els qualificatius que podrien definir la nostra homenatjada d’avui: compromesa, lluitadora, solidària, tolerant, amb esperit de superació...”.

Díaz va destacar per la seva metodologia inclusiva, amb l’esport com a eina clau d’aprenentatge. En aquest sentit, l’alcalde va recordar la seva manera d’ensenyar l’esport, “tot adaptant les sessions formatives a la capacitat individual de cada participant i utilitzant el joc i la competició com a elements motivadors”. “En una cursa”, va afegir, “allò més important no era arribar primer sinó participar, intentar superar-se individualment”.

Fruit d’un procés participatiu

El nom de Mari Carmen Díaz es va decidir en un procés participatiu del pla de desenvolupament comunitari ‘Implica’t per Sant Josep’, a l’abril de 2019. Díaz va ser una veïna de Sant Josep implicada en el món esportiu: docent d’educació física de l’escola Sant Josep, karateka i una de les responsables dels primers programes de salut i esport al barri.

Mari Carmen Díaz Martínez va néixer l’11 de març de 1964 a Posades, Córdoba. La seva família es va traslladar a Sant Vicenç dels Horts l’any 1969, concretament es van instal·lar al barri de Sant Josep. Díaz va estudiar a l’escola Rocio i es va graduar l’any 1978, amb 14 anys. Als Salesians, va estudiar un cicle formatiu d’electricista. Posteriorment, va començar els estudis de Magisteri d’Educació Física a la Universitat de Barcelona, on es va treure la titulació necessària de l’època per començar a treballar per l’Ajuntament com a tècnica d’esports.

La gent del barri la recorda com una persona molt activa i que practicava molts esports. Va ser monitora de natació i va fer classes de submarinisme, però l’esport on va destacar va ser el Karate, disciplina amb la qual va poder arribar fins al cinturó blau.

Mari Carmen Díaz va ser una dona molt vinculada al barri de Sant Josep, va fer classes d’educació física a l’Escola Sant Josep i quan es va inaugurar el pavelló del barri, va ser una de les persones que va implementar el primer programa d’educació i vida saludable a través de l’esport. A més, l’any 1992 va ser voluntària als Jocs Paralímpics de Barcelona. A finals de l’any 1994 va tenir un càncer i, dos anys després, va morir per la malaltia.

Recuperant la història de dones transgressores

El seu entorn familiar i el veïnat del barri de Sant Josep la recorda com una dona compromesa, lluitadora i solidària que va viure molt vinculada al barri, on va servir d’exemple per trencar estereotips i mites que encara avui pateixen les dones quan practiquen esports, un dels àmbits de reconeixement social reservat pels homes des d’una òptica patriarcal. Per tots aquests motius, les entitats del barri van decidir que la pista exterior del poliesportiu de Sant Josep portés el seu nom.

De fet, feminitzar el nomenclàtor del municipi és una de les mesures que preveu el ‘Decàleg per construir ciutats feministes’ que el Ple va adoptar per unanimitat, el juny de 2018, amb la declaració de Sant Vicenç dels Horts com a municipi feminista.

Last update 21.01.2020 | 10:58