|
 

Declaració institucional de condemna dels atemptats de París i Beirut al Ple municipal

Dissabte, 21 de novembre de 2015 a les 09:46
  • Unanimitat en la reivindicació de les beques menjador al Baix Llobregat pels infants que ho necessitin

El Ple municipal de novembre, celebrat dijous, va començar amb una declaració institucional llegida per l’alcalde, Oriol Junqueras, de condemna dels atemptats recents a París i Beirut i de solidaritat amb el poble francès i els altres pobles que pateixen el terrorisme. L’Ajuntament va expressar “el seu rebuig a qualsevol estratègia que pretengui fracturar la societat o confrontar les persones per raons d'ètnia, origen, pensament o religió”. En la declaració, el consistori “se solidaritza amb el poble francès i amb tots els països que pateixen el terrorisme i les conseqüències de les guerres i dels conflictes armats”, alhora que expressa la “necessitat de garantir i respectar la llibertat religiosa” i rebutja “qualsevol tipus de criminalització de persones de religió musulmana per raó de llurs creences i els atacs a llurs símbols, i també amb relació a altres religions o opcions de consciència”. En aquest sentit, l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts es va comprometre a col·laborar en la substitució de “la cultura de la violència per la cultura de la pau, fent de la prevenció de conflictes i la mediació la pràctica principal per a evitar o solucionar els conflictes”. La declaració també apel·la a “defensar i garantir la justícia social i el respecte als drets humans com el millor mitjà per fer un món més segur”. El text també fa una crida d’atenció “perquè l'exercici d'aquesta violència no comporti pràctiques d'insolidaritat en l'acollida dels refugiats provinents de zones en conflicte bèl·lic”.

Pel que fa als punts establerts a l’ordre del dia, el Ple de novembre va donar compte de les bases que regularan la concessió d’ajuts a les entitats socioeducatives sense ànim de lucre que realitzen programes d’orientació i acompanyament a joves en situació desfavorida i que cursin estudis postobligatoris. La partida dedicada a aquests ajuts és de 8.000 euros.

Un altre donar compte destacat va ser l’adjudicació d’un contracte per analitzar la viabilitat i fer efectiu el desplegament de la fibra òptica als polígons industrials del municipi. En aquest sentit, el regidor de Sistemes i Tecnologies, Arnau Mata, va destacar la voluntat de l’Ajuntament d’equipar els polígons amb fibra òptica “com més aviat millor” per “modernitzar i millorar” aquests espais, amb l’objectiu “d’atreure inversions i fer més competitives les empreses que ja hi són”.

Aparcaments rotatius durant la campanya nadalenca
Durant el debat del Ple també es va anunciar la creació d’aparcaments alternatius rotatius durant la campanya comercial de Nadal, per afavorir el comerç local mentre la zona blava es manté fora de servei. Tant la campanya comercial de Nadal com aquests aparcaments es posaran en marxa el 27 de novembre.

D’altra banda, el Ple va aprovar per unanimitat, de manera inicial, el Catàleg de camins municipals. L’expedient serà dos mesos en exposició pública i durant aquest temps podran presentar-s’hi al·legacions.

Beques menjador
Pel que fa a les propostes dels grups municipals, el Ple va aprovar per unanimitat una moció on es reivindiquen les beques menjador al Baix Llobregat pels infants que ho necessitin. Aquest curs s’han presentat més d’11.000 sol·licituds d’ajuts menjador a la comarca i, malgrat l’aprovació de 5.000 beques garantides, encara resta una bossa de 2.000 nens i nenes que, tot i reunir les condicions d’accés que estableix el departament d’Ensenyament de la Generalitat, estan subjectes a la dotació econòmica de les beques flexibles, la qual s’ha reduït gairebé un 50% respecte al curs passat. Els portaveus dels grups municipals van celebrar que aquesta moció fos consensuada al Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Una altra moció que va tirar endavant va ser contra la Llei estatal de Telecomunicacions per considerar que “vulnera clarament l’autonomia municipal”. El consistori considera que hi ha una pèrdua de competències municipals davant una llei que permet instal·lar antenes en edificis privats sense haver de demanar llicència d’obres ni cap altra autorització. La proposta es va aprovar amb l’única abstenció de Ciutadans.

Contra la violència masclista
Amb la mirada ja posada al 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, el Ple va aprovar una moció contra la violència masclista i en defensa d’un “model municipal públic que potenciï les polítiques de gènere, especialment, la detecció i tractament en primera instància dels casos de maltractament, donat que els Ajuntaments són les institucions més properes a la ciutadania”. La moció es va aprovar amb l’única abstenció de Convergència. El seu portaveu, Jaume Casanovas, va argumentar la seva posició per disconformitat amb les dades incloses a la moció, tot i compartir els acords.

En un altre sentit, el Ple va comptar amb la intervenció del secretari general de la UGT al Baix Llobregat, Carlos de Pablo, que va defensar una moció per impulsar la prestació Garantia +55, destinada a persones majors de 55 anys desocupades, amb una cotització mínima de 15 anys i amb la prestació per desocupació contributiva exhaurida. La proposta es va aprovar amb l’única abstenció de Ciutadans.

Finalment, s’han aprovat per unanimitat les mocions sobre l’adhesió a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària per continuar contribuint al creixement de l’economia social i solidària al municipi; l’ajuda d’emergència als camps de refugiats sahrauís de Tindouf per la catàstrofe humanitària que viuen després de les pluges torrencials del passat mes d’octubre; la defensa de les inversions al sector de l’automòbil al Baix Llobregat, i en suport a les víctimes de la Talidomida.

El regidor no adscrit Santos Mateo ha rebutjat votar cap punt de l’ordre del dia.

Podeu escoltar el Ple sencer aquí: 

Last update 25.11.2015 | 14:00