|
 

L'arribada de l'empresa Ta-Tung al municipi i els canvis de cartipàs van centrar el debat al Ple d'ahir dijous

Divendres, 19 de febrer de 2016 a les 12:55

L’empresa de menjar oriental Ta-Tung s’instal·larà a Sant Vicenç dels Horts el segon semestre de 2016. La companyia ocuparà la nau que actualment té l’empresa Prysmian, que s’acollirà a una bonificació del 50% de la plusvàlua quan la vengui. Així es va informar al Ple d’ahir dijous, on també es va explicar que l’empresa gastronòmica preveu crear un mínim de 75 llocs de treball directes en dos anys.

Ta-Tung, líder en el sector dels plats precuinats orientals, cobrirà els llocs amb treballadors i treballadores del municipi. A més també es preveu un impacte positiu en les empreses de l’entorn, potencials proveïdors de Ta-Tung, per exemple, en temes de logística, transport o serveis a les indústries (mecanització i manteniment de maquinària industrial, serveis de neteja, etc.).
Ta-Tung ha rebut distincions com el Premi a la innovació de la fira Alimentària 2010 o el Premi al producte de l’any 2016 en la categoria de productes preparats. L’empresa té una gran projecció, amb una facturació de 8 milions d’euros i un ritme de creixement del 20% anual en els últims anys.

Mesures per atreure inversió
L’Ajuntament ha engegat diverses mesures per atreure al municipi aquesta inversió privada i generar ocupació. Així, per exemple, es bonifica el 50% de l’impost de la plusvàlua per promoure la venda de la nau buida, que està inactiva i no genera riquesa ni ocupació. Un dels requisits perquè el propietari pugui accedir a la bonificació és que el comprador sigui una empresa amb un pla de viabilitat sòlid i que tingui garanties de creixement i de creació de llocs de treball, com ha demostrat Ta-Tung. La bonificació també es podrà aplicar en el cas d’altres empreses que compleixin els requisits.
A més, l’Ajuntament també promou amb diverses ajudes que l’empresa contracti persones aturades de Sant Vicenç dels Horts per un període mínim de 12 mesos ininterromputs.

Discrepàncies en la bonificació
Des de l’oposició, PSC, CDC i ICV-EUiA han criticat el fet que es bonifiqui a qui marxa del municipi i no a qui ve. El portaveu socialista, Miquel Comino, ha explicat: “Compartim la filosofia de fons, cal facilitar les coses perquè vinguin les empreses. Però no estem d’acord en la manera. Si s’ha de beneficiar algú ha de ser als comerços i a les empreses que ja estan a Sant Vicenç, que ho estan passant malament, i a les que vinguin”. Arguments que també comparteixen CDC i ICV-EUiA. “Aquesta empresa s’ha estalviat 400.000 euros, del total de 800.000 de la plusvàlua. Ens trobareu quan vulgueu bonificar a les que vinguin, no a les que marxen”, ha explicat Jaume Casanovas (CDC). Per últim, Jordi Gil (ICV-EUiA) ha apuntat “altres formes per ajudar les empreses a venir i motivar la contractació”, com ara que “si l’empresa que ve contracta en dos anys a 60 persones, llavors sí se la bonifiqui”.
Per la seva banda, Arnau Mata, portaveu de l’equip de govern, ha defensat: “Passem d’una situació en què l’Ajuntament no ingressa res i a més continua havent-hi una nau buida, que no produeix res, a una situació en què ingressarem 400.000 euros i, a partir d’aquest any, començarem a ingressar l’IAE. Tant de bo aquesta sigui la primera inversió de moltes altres que vindran”.

Proposta aprovada
La proposta finalment s’ha aprovat amb un total de 10 vots a favor (2 de SVH Sí Puede, 7 de Junts x Sant Vicenç i un de Ciutadans), 7 en contra (5 del PSC, un de CDC i un d’ICV-EUiA) i una abstenció (regidora no adscrita). El regidor no adscrit Santos Mateo no ha assistit al Ple.
A més, es dóna el cas que 2 regidors de Junts (Manolo Ortega i Fran Infante) s’han absentat de la sala perquè actualment pertanyen a una de les empreses implicades en l’operació. Aquest fet ha estat motiu de crítica per part del PSC, en veu de Miquel Comino: “Qui s’acull a la bonificació de 400.000 euros és Prysmian, l’empresa on precisament treballa el regidor que ha fet la norma. En tot cas, aquest cas ens sembla com a mínim lleig”. L’alcaldessa, Maite Aymerich, ha replicat: “El regidor és un dels més de 400 treballadors que té Prysmian i ell, que està en excedència, treballava en torns de cap de setmana, nit i matins, i portava una màquina, no estava en cap lloc de direcció. A més, ell no genera una norma nova, sinó que això ho contempla la llei: es pot fer una bonificació del 50 i fins i tot del 95%, si és per fomentar l’ocupació”.

(Podeu sentir totes les intervencions en relació a aquest tema, així com la resta de punts del Ple, al podcast de Ràdio Sant Vicenç)

Nou cartipàs i sous
Al ple també s’ha informat de com queda el cartipàs després que Maite Aymerich accedís a l’alcaldia el 29 de desembre i s’incorporés, el Ple passat, un nou regidor, Miquel Àngel Camacho. Camacho s’encarrega de la regidoria de Cultura, de la d’Educació i de la de Solidaritat, Cooperació i Voluntariat. A més, Georgina González passa a ser la 2a Tinenta d’Alcaldia i s’encarrega de Nova Ciutadania, que se suma a la regidoria de Serveis Socials que ja portava. Per últim, el regidor Fran Infante s’encarrega ara de Consum, a més de les regidories de Salut Pública i de Serveis Municipals.
Els moviments comporten un canvi de dedicació: Georgina González passa a una dedicació del 65% i Miquel Àngel Camacho tindrà una dedicació del 95%. En aquest sentit, “la despesa de sous de tots els càrrecs electes de govern i càrrecs eventuals s'incrementa en 43.200 euros: passa de 306.300 a 349.500. No s’incrementa, però, la partida d’aquest concepte, amb una previsió de despesa de 363.000 euros, que no s’esgotarà.

 

 Podcast del Ple:

 

 

Podcast de l'informatiu de Ràdio Sant Vicenç:

   

Last update 19.02.2016 | 14:02