|
 

Aprovada inicialment la detecció de l'ADN dels excrements de gossos per sancionar als propietaris incívics

Divendres, 17 de febrer de 2017 a les 13:11
  • Al Ple municipal d’ahir es van aprovar inicialment diferents mesures per poder sancionar l’incivisme dels propietaris dels gossos, com ara analitzar l’ADN dels excrements dels animals dipositats en la via pública. D’altra banda, tots els regidors i les regidores presents en el Ple van votar a favor que es defensi el sistema de pensions i que es denunciïn els abusos de les elèctriques i dels bancs. També es va aprovar una moció per defensar l’aigua com a bé públic i la seva gestió directa

Pel que fa al civisme, es van anunciar les noves mesures per combatre les males pràctiques d'alguns propietaris de gossos, com ara detectar l’ADN dels excrements dipositats a la via pública. Un cop analitzada la deposició, l’Ajuntament podrà identificar al propietari de l’animal i, per tant, procedir a la sanció de la persona responsable. També es regularan els espais dels pipicans i dels correcans. Aquestes mesures es van aprovar amb el vot favorable de Junts i SVH Sí Puede, el vot en contra d’ICV-EUiA i l’abstenció de PSC, Ciutadans, PDCat i la regidora no adscrita.

A partir d’ara s’obrirà un període d’al·legacions per proposar esmenes, com per exemple les que va anunciar el portaveu d’ICV-EUiA, Jordi Gil: “El text hauria de parlar dels drets universals dels animals, que són éssers vius sensibles, i l’ordenança ho ha de reconèixer i respectar. A més, trobem a faltar un preàmbul que parli dels beneficis que aporten els animals de companyia” . Comino (PSC) va avançar que, des del seu punt de vista, “s’ha de modificar l’edat que ha de tenir la persona que porti un animal potencialment perillós: l’ordenança diu 16 anys i la llei diu 18. I també creiem que s’ha de respectar el drets universals dels animals” . Proposta que també va secundar Carlos Gómez (Ciutadans”, que va recordar que la proposta de “no llamar a los animales cosas és una proposta de Ciudadanos al Congrés dels Diputats.

L’alcaldessa, Maite Aymerich, va valorar positivament totes les aportacions, les quals seran tingudes en compte de cara a la redacció definitiva del text.

Sistema de pensions
Pel que fa al sistema de pensions, el Ple va demanar una reforma de la Constitució que inclogui “la prohibició expressa que qualsevol govern, actual o futur, pugui tocar, retallar o privatitzar, total o parcialment, el Sistema Públic de Pensions”. A més, també es demana que la Constitució obligui a “mantenir el poder adquisitiu real de les pensions”, de manera que no hi hagi pujades d’impostos, copagaments o augments de les tarifes dels serveis bàsics que, indirectament, puguin afectar a les persones pensionistes.

El regidor d’ICV-EUiA, Jordi Gil, encarregat de donar a conèixer la moció, va insistir que “el PP menteix quan intenta confrontar joves i pensionistes, quan diu que és necessari retallar les pensions d’avui per assegurar les dels joves en el futur” . I va afegir: “L’objectiu és que ens fem plans de pensions privats i en canvi no s’explica que augmentant el salari dels treballadors i les treballadores i lluitant contra el frau fiscal, podríem augmentar les pensions” . Posició que va secundar el portaveu del PSC, Miguel Comino, qui va assenyalar que el sistema de pensions “és una de les joies de l’Estat de Benestar i està en perill per la mala actuació del PP” . D’altra banda, Comino va recordar que s’està instant “a fer una reforma constitucional i això és important destacar-ho perquè hi ha partits que no estan massa a favor de fer reformes, si no que volen sortir de la Constitució” , en referència als regidors i les regidores independentistes.

A l’al·lusió, el portaveu de Junts, Arnau Mata, va replicar que “voler sortir de la Constitució no és incompatible amb voler millorar aquesta Constitució mentre hi siguem” . D’altra banda, Mata va coincidir amb ICV-EUiA en assenyalar que “el govern espanyol està pensant en arreglar les pensions per la via de les despeses, retallant, quan això s’arregla per la via dels ingressos: a més treball, més digne i més ben remunerat, més diners per a les pensions” . Finalment, el regidor de Ciutadans, Carlos Gómez, va destacar l’origen d’aquesta iniciativa, un clam ciutadà “con más de 700.000 firmas” .

Pobresa energètica
També es va aprovar per unanimitat la proposta per denunciar les pràctiques abusives de les companyies elèctriques, presentada pel PSC. A més es va demanar el tancament de les centrals nuclears i una millora de la inversió a la xarxa, amb mesures concretes com ara retirar els pals de la llum que envaeixen les voreres i que dificulten el pas dels vianants. Malgrat votar a favor, però, el regidor Alejandro Aparicio (SVH - Sí Puede) va manifestar: “Habría estado bien alguna mención a las puertas giratorias en las que se meten ex-políticos que han favorecido a esas empresas suministradoras” . Igualment, el regidor de Junts Arnau Mata va retreure al PSC “la manca d’un punt d’autocrítica, perquè la pujada de la llum es remunta a quan hi havia el govern socialista; la culpa hauria de ser compartida pel PSOE i pel PP, perquè un dels motius pel qual es paga tan cara l’energia és perquè s’han de pagar quantitats desorbitades als membres del PSOE i del PP” . El portaveu socialista, Miguel Comino, va manifestar que compartia la crítica a les portes giratòries, que va qualificar de “pràctica lamentable” , però acte seguit va replicar tant a Junts com a SVH Sí Puede: “Heu tingut una setmana llarga per presentar les esmenes que volguéssiu i no ho heu fet, suposo que per parlar avui del tema del bipartidisme. Si teniu canvis, feu-ho quan toca” .

Sanció als bancs
Un representant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va llegir la tercera moció, on es demana sancionar als bancs i a altres grans empreses per tenir immobles permanentment desocupats. Entre d’altres mesures, es demana “elaborar i aprovar un Pla Municipal d’Habitatge, o actualitzar el planejament existent” per evitar “la desocupació permanent i injustificada d’habitatges”. Igualment, es demana fer una inspecció física dels immobles des de l’administració. El representant de la PAH va valorar positivament la mobilització social dels últims anys: “En los 4 años que lleva la PAH y en el año y medio de la Plataforma Social, no ha habido ni un desahucio” , referint-se a les actuacions en què han intervingut aquestes dues plataformes.
En el torn d’intervencions, el regidor del PDCat, Llorenç Perarnau, va manifestar la seva sorpresa perquè “hi ha coses de la moció que creiem que ja s’haurien d’estar fent des de l’Ajuntament, com per exemple el Pla Municipal d’Habitatge, o aprofitar l’inventari de pisos buits, de pisos de lloguer, etc. que ja s’havia fet en l’anterior legislatura” . El regidor de SVH Sí Puede Alejandro Aparicio va replicar: “Hacer un Pla Local d’Habitatge no era la prioridad, sino conseguir pisos para poder dar alternativas habitacionales. El plan lo queremos para tener una imagen de cómo está nuestro pueblo, pero no es lo más importante”. “Además”, va afegir, “utilizamos el censo de la Generalitat porque está actualizado constantemente, pero en ningún caso se ha dicho que no hagamos más censos, de hecho hemos cuadrado el censo del padrón con el del agua y lo tenemos, pero no es necesario hacer más” .

El portaveu del PSC, Miguel Comino, va tancar el torn d’intervencions interpel·lant al govern local: “El Ayuntamiento debería ponerse las pilas y multar o poner tasas para que los pisos vacíos estén al servicio de la gente” .

En el capítol de les mocions, també es va aprovar un document per promoure la gestió pública directa i integral del cicle de l’aigua. La proposta es fa arran d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ha suspès l’empresa mixta de l’Àrea Metropolitana i Aigües de Barcelona. Aquesta cas, malgrat no afectar directament a Sant Vicenç dels Horts, es vol aprofitar per obrir una línia de treball a l’AMB i saber si una gestió pública directa i integral és “oportuna, pertinent i viable, tan tècnica com econòmica, social i ambientalment”. La moció es va aprovar amb el vot a favor de Junts, SVH Sí Puede, PSC, ICV-EUiA i la regidora no adscrita, mentre que es van abstenir el PDCat i Ciutadans.

 

Last update 17.02.2017 | 15:29