|
 

Jugatecambiental al parc del Pi Gros

Jugatecambiental al parc del Pi Gros

La Jugatecambiental té com finalitat la descoberta del parc del Pi Gros mitjançant l’aprenentatge i d‘experimentació a través del joc.
Les activitats tenen com fil conductor la sostenibilitat ambiental i van adreçades a un públic familiar.
Són activitats dirigides i molt variades:
• Tallers d’educació per la sostenibilitat.
• Itineraris temàtics i de descoberta dels valors del parc: botànics, arquitectònics, històric...
• Activitats participatives fent tasques de manteniment, com ara el jardí de les papallones, el jardí de les ciències, la plantació d’arbres...
• Visites guiades per mostrar els valors del parc o d’altres temàtiques que s’hi puguin treballar.

22 d'octubre de 2017. Fulles de tardor per decorar

Observar el canvi de colors dels diferents arbres de fulla caduca, descobrir els secrets dels canvis de color de les fulles a la tardor i observarem la diferencia entre un arbre de fulla caducifòlia o perenne .

24 de setembre de 2017. El pi més gros

Un conte serà conductor de la descoberta dels boscos de pi mediterrani i dels batecs del pi més gros durant els cent anys de vida.

17 de setembre de 2017. Taller de paper reciclat casolà

Conscienciar sobre una bona utilització dels recursos naturals, concretament del reciclat del paper, estalviant aigua, energia i matèries primeres. A més, conèixer quins tipus de paper es poden reciclar i aprendre a fabricar paper reciclat de forma casolana.

Jugatecambientals consolidades

Les Jugatecambientals han assolit un alt grau de fidelització per part de les famílies durant l'any 2016. Així es desprèn de l'alt nombre de participants i de les enquestes de satisfacció rebudes sobre les activitats realitzades l'actual temporada, que va concloure el mes de novembre passat.

En total, durant el 2016 més de 18.500 persones han participat en activitats de cap de setmana a les diferents Jugatecambientals de l'AMB que estan distribuïdes pel territori (25 de situades als parcs i 2, a les platges).

Les Jugatecambientals permeten a les famílies un temps de gaudi i aprenentatge amb activitats relacionades amb la flora i la fauna dels parcs o amb els seus valors patrimonials i històrics, i també d'altres amb continguts relacionats amb diferents eixos de sostenibilitat com el canvi climàtic, els residus, l'aigua, etc. També s'han programat nombroses activitats participatives que han proposat accions per millorar la biodiversitat dels parcs i les platges, activitats que han tingut molt bona acceptació per part de les famílies ja que els permeten convertir-se en actors que ajuden en la millora de l'entorn més immediat. Alguns exemples serien la construcció o seguiment de caixes niu, les plantacions populars, etc.

La programació, però, també han donat a conèixer altres projectes i iniciatives ja que ha reunit activitats que provenien del Programa metropolità d'educació per a la sostenibilitat (PMES) o de les programacions relacionades amb l'educació ambiental que es realitzen als municipis i que han estat organitzades des dels ajuntaments. Algunes activitats també pertanyen al Cicle d'activitats als parcs, platges i rius metropolitans.

Un altre valor afegit de les Jugatecambientals és que són un punt de trobada per als visitants dels parcs i de les platges que s'hi poden informar-se dels projectes que es duen a terme al seu voltant.

A hores d'ara ja es prepara un nou programa d'activitats a les Jugatecambientals que començarà a mitjan febrer del 2017.

21 de maig. Boscos de ciutat? L'ecologia del parc

L'activitat dóna a conèixer l'ecosistema forestal a través de la descoberta i observació del parc. Els visitants realitzen varies dinàmiques en grups petits, on equipats amb un kit d'exploració, descobreixen els valors ambientals que ens aporten els parcs d'una manera pràctica i vivencial. Analitzen la intervenció humana en el medi i el seu impacte al llarg del temps.

14 de maig de 2017. Més fulles que arbres

Es farà un itinerari cap el Camí de la Font, allà es podran veure de més a prop els diversos arbres, coneixerem les fulles i les diverses formes de classificar-les, segons la forma, mida, color, etc.

30 d'abril de 2017. Land art

Es convidarà als participants a anar al bosc a crear el seu Land Art amb els elements que puguin trobar i fer una composició.

2 d'abril de 2017. Recursos o residuos

Amb el joc de la ruleta dels recursos ens endinsarem en el món de les 4 R (Repensar, Reduir, Reutilitzar i Reciclar) i reflexionarem sobre bones pràctiques que penjaran d'un envàs reutilitzat.

26 de març de 2017. Un tresor de pedres

Els participants hauran d'anar cap al camí de la Font, en tornar amb les diferents pedres es farà una petita explicació de la diferència entre elles i el per què. Després cada participant podrà decorar les pedres.

19 de març de 2017. Saps quan ha plogut?

Els participants muntaran un puzzle sobre el cicle de l'aigua, reflexionaran sobre bons hàbits de l'ús de l'aigua i finalment construiran un pluviòmetre per poder mesurar la quantitat de pluja caiguda.

26 de febrer de 2017. Construïm un molinet de vent

Taller participatiu per als més petits on experimentaran amb l'energia eòlica i solar fotovoltaica per tal de familiaritzar-se amb el món de les energies renovables. L'educador els explicarà quines són les conseqüències de l'ús de l'energia no renovable i quins són els avantatges de les renovables. Se'ls explicarà el funcionament bàsic d'aquestes dues energies amb una maqueta d'un petit aerogenerador i una motxilla solar. Un cop hagin experimentat amb aquests objectes, construiran un molinet de vent de paper que es podran endur a casa.

19 de febrer de 2017, Taller de reciclatge

Aprenem a reutilitzar materials rebutjats. Farem servir les 4 R (repensar, reduir, reutilitzar i reciclar) per conscienciar la bona utilització dels recursos naturals i la nostra imaginació per reutilitzar els residus.

17 d'abril, activitat: Transformem els materials

Parlem de recursos? En saps prou sobre els envasos?

És un taller que mitjançant el joc de la ruleta dels recursos descobrireu el món de les quatre “R”:

- Repensar, sobre els hàbits quotidians per saber que podem fer per reduir, reutilitzar i reciclar els residus.
- Reduir, consumir allò que realment és necessari i evitar la compra de productes amb excés d’embalatge.
- Reutilitzar, fer servir la imaginació per aprofitar les deixalles.
- Reciclatge, transformar els residus per obtenir un nou producte.

Reflexions sobre les bones pràctiques quotidianes necessàries per preservar l’entorn natural.

27 de novembre, activitat: Taller de bijuteria

En el marc de la setmana de la prevenció de residus aprendrem a reutilitzar materials rebutjats potenciant les 4 R (repensar, reduir, reutilitzar i reciclar). Com finalitat de conscienciar sobre una bona utilització dels recursos naturals... posarem a treballar la nostra imaginació i dissenyarem bijuteria de forma pràctica.

20 de novembre activitat: Els drets dels infants, dret a un entorn més sostenible

A través d'un conte conscienciarem als infants sobre el respecte per la natura i sobre sostenibilitat. La Jugatecambiental ofereix un munt de propostes per gaudir en família i aprendre moltes coses sobre els parcs metropolitans, la natura i el medi ambient, mentre juguem i fem activitats.

6 novembre, activitat: Artistas al parc del Pi Gros

En aquesta activitat ens inspirarem en els colors de la tardor al parc del Pi Gros i participarem d'una proposta artística i plàstica ben divertida. Públic familiar amb infants de totes les edats.

23 d'octubre, activitat: La garrofa i la seves utilitats a la cuina

 En aquesta activitat coneixerem una espècie autòctona que creix al parc, el garrofer, i com es poden aprofitar les seves garrofes per cuinar pastissos i altres dolços.

2 d'octubre, activitat: Construcció de caixes niu

Celebrem el "Dia Internacional dels ocells" coneixent diferents ocells que es poden trobar al parc i fomentant la participació directa dels ciutadans en l'activitat de millora del parc, tot construint les caixes niu.

25 de setembre, activitat: Fem un molinet de vent

Els més petits experimentaran amb l'energia eòlica i solar fotovoltaica per tal de familiaritzar-se amb el món de les energies renovables. L'educador els explicarà quines són les conseqüències de l'ús de l'energia no renovable i quins són els avantatges de les renovables. Se'ls explicarà el funcionament bàsic d'aquestes dues energies amb una maqueta d'un petit aerogenerador i una motxilla solar.

18 de setembre, Fem sabó casolà

Aquest taller vol contribuir a augmentar la sensibilització ambiental respecte l’aprofitament d’un residu contaminant com és l’oli domèstic usat.

L'activitat consisteix en transformar l’oli vegetal en sabó casolà, així com de fomentar la recollida selectiva de l’oli vegetal, també, conèixer els beneficis ambientals  del reciclatge per evitar la contaminació de l’aigua del sòl, un litre d’oli pot contaminar fins a mil litres d’aigua.

8 de maig, activitat: Aigua neta!


Descripció

Taller familiar on es podrà observar els diferents processos de depuració de l'aigua mitjançant material de laboratori. És una activitat dinàmina i amena en la que tots els participants podran col·laborar. La Jugatecambiental ofereix un munt de propostes per gaudir en família i aprendre moltes coses sobre els parcs metropolitans, la natura i el medi ambient a través del joc i l'activitat. A més a més, hi trobarem un punt d'informació del parc i el seu entorn i un espai de joc lliure. Aquesta activitat forma part del Programa Metropolità d'Educació per a la Sostenibilitat

Last update 17.10.2017 | 11:06