|
 

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016

Sant Vicenç dels Horts puja a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

 

        Marta Sugrañes i Maite AymerichPer primer cop, el nostre municipi se suma a la celebració europea de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Estrenem aquest esdeveniment amb un ampli programa d’activitats que busca promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables. Durant aquesta Setmana també tindrem l’oportunitat de visualitzar canvis possibles en l’ús de l’espai públic i aprendre més sobre la millora de la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

        La mobilitat sostenible és important per garantir la bona salut de les persones i del medi ambient, però també ha de ser un motor de desenvolupament econòmic. Un motor fort i net. Així es percep a Europa, que enguany ha batejat aquesta Setmana amb el lema «Mobilitat intel·ligent. Economia potent.»

        Més enllà de la importància de plantejar-nos com ens movem, en aquest programa d’activitats també trobareu propostes que ens conviden a reflexionar sobre com vivim l’espai públic. Els carrers i les places que caminem cada dia no es perceben igual per dones, homes, infants, joves o gent gran. Cadascú viu l’entorn de la ciutat segons les seves experiències i necessitats, així que també volem compartir aquestes experiències i caminar cap a un espai públic amable amb tota la ciutadania.

        A peu, en bicicleta, en tren o autobús... hi ha moltes maneres de moure’s de manera sostenible. Cadascú pot trobar la que s’adigui millor amb els seus gustos i necessitats. Si la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura aconsegueix, com a mínim, que ens ho plantegem i ho provem, anirem en la bona direcció.

 

Marta Sugrañes, regidora de Mobilitat
Maite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts

 

Programa d'activitats


Passejada cultural. Descobrim la pagesia de Sant Vicenç dels Horts

Dissabte 17 de setembre, de 10 a 13 hores
Inici i final a la plaça de Narcís Lunes

VianantEndinsa’t a través d’aquesta passejada en la pagesia de Sant Vicenç dels Horts i de la comarca. Visitarem l’espai museístic del Molí Fariner, el Parc Agrari del Baix Llobregat i gaudirem d’un tast de fruita al Mercat de Pagès.

 

Organització: Regidoria de Mobilitat, Regidoria d’Agricultura, Parc Agrari del Baix Llobregat i Centre d’Estudis Locals


Presentació del llibre Quadern de viatge. De Catalunya al Japó en bicicleta

Dilluns 19 de setembre, de 19.30 a 20.30 hores
Biblioteca Les Voltes

Bicicleta

En F. Xavier Corominas, autor d’aquest llibre, explicarà l‘experiència de viatjar en bicicleta des de Catalunya fins al Japó. Com és organitzar i fer un viatge en bicicleta?

Organització: Regidoria de Mobilitat, Biblioteca Municipal Les Voltes i l’autor, F. Xavier Corominas

 

Cursa de transports interurbana


Dimarts 20 de setembre, de 9 a 10 hores

Sortida de la plaça de la Vila i arribada a la Zona Universitària de Barcelona

TrenEn transport públic o en vehicle privat podràs participar en aquesta cursa de transport metropolità, on es compararan temps de trajecte, costos i consums d’energia i emissions de CO2 dels diversos mitjans de transport participants. Esmorzar a l’arribada.

Es recompensarà el cost del bitllet de transport públic o els quilòmetres recorreguts i l’aparcament del vehicle privat. El moment de sortida dels participants el marcarà presencialment l’organització.

Organització: Regidoria de Mobilitat, ATM de l’Àrea de Barcelona, Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i PTP - Promoció del Transport Públic

 

Coneix el punt de mesura de la qualitat de l’aire


Dimecres 21 de setembre, de 18 a 19 hores

Caseta ubicada a l’aparcament del carrer de Sant Miquel amb el carrer de Ribot

FumVisitarem i explicarem el funcionament del punt de la XVPCA (Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica), ubicat al carrer de Sant Miquel: com s’obtenen els nivells de concentració a l’aire dels principals contaminants atmosfèrics i, arran dels resultats obtinguts, com es duen a terme les actuacions necessàries per solucionar els problemes originats per la contaminació atmosfèrica.

Organització: Regidoria de Mobilitat, Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat i Servei de Vigilància i Control de l’Aire de la Generalitat de Catalunya

 

Dia sense cotxes i amb activitats al carrer


Dijous 22 de setembre, de 8 a 22 hores

Vianant

El dia sense cotxes vol conscienciar tothom dels efectes negatius que té la contaminació en els nuclis urbans i els avantatges que comporta per al medi ambient i la salut desplaçar-se de manera sostenible (caminant, amb bicicleta o amb transport públic).

S’efectuaran els següents talls de trànsit: c. de Barcelona, entre els carrers del Pas del Llop i d’Àngel Guimerà; c. de Mossèn Josep Duran, c. de Nadal, c. de Francesc Moragas, pl. de Catalunya i c. Nou, entre pl. de Catalunya i c. de Ramon Poch.

FlorsActivitats al carrer de Barcelona, entre els carrers del Pas del Llop i d’Àngel Guimerà:

  • Prova la bicicleta elèctrica. D'11 a 13 hores
  • Habilitat en bicicleta per a la canalla. De 17.30 a 19.30 hores

 

Organització: Regidoria de Mobilitat, Policia Local i bicicletes Monty

 

Taller infantil Bufalvent: decora i fes veure la teva bicicleta


Diumenge 25 de setembre, de 10 a 11.20 hores

Plaça de Narcís Lunes

bufalvent

Vine abans de la Pedalada urbana a decorar la teva bicicleta amb un "bufalvent" per a fer veure la teva bicicleta.

Organització: Regidoria de Mobilitat i Bicicleta Club de Catalunya - BACC

 

Pedalada urbana: pedala per una mobilitat sostenible i segura


Diumenge 25 de setembre, d’11.30 a 12.30 hores

Inici i final a la plaça de Narcís Lunes

BicicletaRecorregut urbà apte per a tots els públics, inferior a 5 km: c. Mossèn Jacint Verdaguer, c. Sant Miquel, c. Anselm Clavé, c. Primer de Maig, c. Nou, c. Salvador Allende, c. Unitat, pl. Carme Llinàs, c. Miguel Hernández, c. García Lorca, c. Sant Josep, c. Mestre Pérez Moya, c. Rafael Casanova, c. Ramon Poch, c. del Riu, c. Barcelona, c. Mare de Déu de Núria i c. Mossèn Jacint Verdaguer.

S'obsequiarà a tots els participants amb una motxilla i una matrícula de vehicle sostenible. Etiqueta #pedala2016 a les xarxes socials.

Organització: Regidoria de Mobilitat i Regidoria d’Esports

 

La mobilitat i l'espai urbà en clau de gènere: factors de sostenibilitat i inclusió social

Dissabte 1 d’octubre, de 10 a 13.30 hores.
Auditori del Molí dels Frares

Per poder preveure el nombre de persones assistents, us agrairem que escriviu un correu electrònic a mobilitat@svh.cat per informar de la vostra assistència.

Hi haurà servei d’acollida per a infants, que cal sol·licitar també en aquest correu.

Gràfica

Aquesta jornada participativa pretén explicar que la mobilitat i l’urbanisme són elements fonamentals en la sostenibilitat i la inclusió social de les ciutats. També s’hi avaluarà el cas de Sant Vicenç dels Horts amb la participació del públic assistent.

  • 10 h: Benvinguda a càrrec de la regidora de Mobilitat, Marta Sugrañes i Marill, i de la regidora d’Igualtat, Yolanda Artigas i Barber
  • 10.10 h: Ponències:
  • "La mobilitat com a factor d'igualtat i inclusió social", a càrrec de Maite Pérez, de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB)
  • "Carrers per conviure", a càrrec de Màrius Navazo, del Grupo de Estudios y Alternativas (GEA21)
  • "La mobilitat des de la perspectiva de gènere", a càrrec d'Helena Cardona, d'Equal Saree
  • 11.40 h: Pausa i refrigeri
  • 12 h: Activitat de dinàmica per grups, que té com a objectiu reflexionar col·lectivament sobre la mobilitat i el disseny de l’espai urbà basats en criteris d'inclusió i de gènere. Cada grup se centrarà en algunes de les prioritats del PAM (Pla d’acció municipal) i del PIM (Pla d’igualtat municipal), a partir de les experiències directes dels veïns i les veïnes de Sant Vicenç dels Horts als barris respectius.
  • 12.50 h: Posada en comú de la dinàmica per grups i conclusions
  • 13.20 h: Cloenda de la jornada a càrrec de l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich i Boltà
  • 13.30 h: Visita lliure a l’Espai Museístic Molí dels Frares

 

Organització: Regidoria de Mobilitat, Regidoria d’Igualtat i Equal Saree

 

Concurs fotogràfic Apunta't al ClicMob!


Del 5 al 22 de setembre

Participació a través d’Instagram

BusEl concurs fotogràfic Apunta’t al ClicMob! consisteix en la publicació de fotografies a Instagram amb les etiquetes #mobilitat2016 i #mobilitat2016_ATMbarcelona. Les imatges han d’estar inspirades en l’eslògan «Mobilitat intel·ligent. Economia potent» i en les noves formes de mobilitat i transport més sostenible, segur i saludable.

Els premis són:

  1. Estada a Port Ainé. Vàlid per a una estada d'una nit per a dues persones a l'Hotel Port Ainé en règim de dormir més esmorzar. Cal consultar disponibilitat abans de fer la reserva. Inclou el forfet d'un dia per a dues persones i una entrada al parc lúdic de Port Ainé.
  2. Un dia a la Molina. Vàlid per a un forfet de dia per a dues persones. Vàlid per a una baixada en tubbing per a dues persones.
  3. Un dia a Port Aventura. Vàlid per a dos bitllets combinats amb el parc Port Aventura. Inclou el desplaçament d'anada i tornada des de qualsevol estació de Rodalies de Catalunya. Inclou l'entrada d'un dia al parc.
  4. Les fotografies que portin l'etiqueta #mobilitat2016_ATMbarcelona també optaran a un premi que consistirà en un abonament personal de transport per a tot l'any 2017.


Organització: Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i ATM de l’Àrea de Barcelona


Informació del transport públic


Del 16 al 30 de setembre

Estacions de FGC i autobusos urbans i interurbans de Soler i Sauret

TREN

Durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura podreu aconseguir fundes per a les targetes de transport públic i informació de butxaca de les tarifes integrades del transport públic i de la xarxa ferroviària.

Organització: ATM de l’Àrea de Barcelona, FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) i Soler i Sauret

 

Segueix a Twitter l'actualitat de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura amb les etiquetes #mobilitat2016 i #mobilitatSVH.

 

Last update 30.08.2017 | 12:02