|
 

El Santvibus es consolida com el mitjà de transport públic de referència per a la ciutadania

Dijous, 18 de febrer de 2021 a les 12:33
 • La valoració dels usuaris i usuàries del servei és molt positiva, tot i que ha baixat el seu ús atès les restriccions de la pandèmia

El servei de transport públic del Santvibus continua la seva bona trajectòria des que es va posar en marxa la nova xarxa ara fa quatre anys. Les línies d’autobús uneixen els barris vicentins i els enllacen amb els principals equipaments i altres mitjans de transport públic, afavorint la mobilitat sostenible i oferint alternatives de transport al vehicle privat. Les dades d’ús i valoració del Santvibus són positives, malgrat que l’any 2020 han disminuït el nombre d’usuaris i usuàries per culpa de les restriccions de la Covid-19.

El regidor de Mobilitat i Transport Públic, Antolín Jiménez , ha afirmat: “ La nostra xarxa de transport públic urbà és de molta qualitat, i així ho valoren els veïns i veïnes. No ens quedarem aquí, estem treballant amb notables millores encaminades a oferir encara un millor servei i fomentar que la mobilitat sostenible sigui la principal opció de desplaçament al municipi ”.

El Santvibus, un transport segur

Una de les principals dades remarcables és la fidelitat de les persones usuàries. Tot i que més de la meitat de les persones disposen d’alternatives de transport pròpies (cotxe, moto, bicicleta o patinet), només un 4,3% dels usuaris/àries indica que ha desviat cap el transport privat algun dels trajectes que feia abans amb transport públic. Entre els pocs que han disminuït el seu volum de viatges en transport públic la meitat ho ha fet principalment com a mesura de prevenció de la Covid-19. En consonància, el SantviBus és el mitjà de transport públic que obté una millor valoració de seguretat entre els usuaris/àries pel que fa al risc de contagi, tot i que es demanen millores com habilitar gel de mans i controlar les aglomeracions.

La reducció de passatge al 2020 respecte al 2019 ha sigut concretament del 34,4% (158.870 usuaris i usuàries). És, per tant, inferior a la d’altres serveis urbans i modes de transport. Des de l’any 2013 el servei presentava una línia ascendent en el creixement del número de persones usuàries. Pel que fa als FGC, al 2020 Sant Vicenç dels Horts ha generat un total de 877.884 viatges, que suposa un descens del -37,9% respecte els 1.413.498 viatges del 2019.

La millor opció pels desplaçaments habituals

Els desplaçaments per compres, estudis, treball i gestions personals continuen sent els més habituals. En termes relatius, disminueix lleugerament el pes dels desplaçaments per motius de treball i per gestions personals. Així, el 43% dels desplaçaments són per mobilitat obligada, valor similar al del 2019. Per altra banda, el 2020 s’observa una disminució en l’ús del bitllet senzill reduït i l’increment en la utilització d’altres targetes integrades (T-Jove, T16...). La nova T-Casual és força més emprada que la T-Usual, tot i que l’ús de la T-usual és clarament superior al que tenien les antigues T-mes i T-trimestre.

Un servei en contínua millora

En aquests 4 anys s’han desplaçat amb el servei urbà un total de 772.114 persones. S’han realitzat diverses millores al servei:

 • Incorporació de reforços al matí en les expedicions amb més demanda, que són utilitzades per l’alumnat dels instituts.
 • Incorporació de 7 noves marquesines i 4 noves plataformes d’embarcament en diverses parades.
 • Renovació de 3 vehicles de la flota.
 • Implantació de parades a demanda en les antenes de les línies SV2 i SV4, per a millorar l’eficiència i optimitzar els temps de trajecte.
 • Millora de la web del SantviBus i de l’aplicació mòbil.

Els propers passos i millores previstes en el servei de transport urbà SantviBus són:

 • La titularitat del servei passarà properament a ser de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
 • S’implantarà la tarifació social metropolitana, mantenint transitòriament els títols propis i socials de l’Ajuntament.
 • La informació del servei s’oferirà també en els canals de l’AMB, com són la web i l’aplicació mòbil AMB Mobilitat, a més dels canals actuals.
 • Instal·lació de més marquesines i plataformes d’embarcament en algunes parades.
 • S’incorporarà a la flota el darrer vehicle pendent de renovació.

Informació relacionada

Pàgines/seccions

Transport públic
Last update 19.02.2021 | 11:27